Türkiye’de ilk kez Bursa’da sağlık çalışanlarına “Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması” (YOTA) eğitimi verildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Afete Hazırlık Eğitim Birimi tarafından Bursa Sağlık Müdürlüğü’nde eğitici eğitime 15 gün çalışan katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Gülüm Tanırcan ve Jeofizik Yük. Müh. Seyhun Püskülcü tarafından verilen eğitimde, hastanelerde eşyaların deprem durumunda çevreye verecekleri hasarın önlenmesi için gereken sabitleme teknikleri anlatıldı. 1999 yılındaki Kocaeli ve Düzce depremlerinde ölüm ve yaralanmaların çoğunun mobilya ve eşyalar gibi yapısal olmayan elemanların oluşturduğu hasardan kaynaklandığını hatırlatan eğitmenler, Van depreminde de aynı gerçekle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
VAN DEPREMİ ÖRNEĞİ
Özellikle sağlık alanında yakın zamanda yaşanılan Van Depremi’nde Van Devlet Hastanesi yıkılmamasına rağmen yapısal olmayan elemanların oluşturduğu hasar nedeniyle uzun zaman hizmet veremediğini hatırlatan Gülüm Tanırcan, “Tüm sağlık kuruluşlarının deprem sonrası hemen kullanılması gereken binalardandır. Yapısal olarak problem olmasa da içindeki ekipmanlar, sağlık malzemeleri yapısal olmayan eleman kapsamına giriyor. Bunun güvenliği sağlanmalıdır. Muhtemel bir deprem durumunda geniş bir bölgeye hizmet vermesi gerekecek olan Bursa’da, hastanelerimiz yapısal olarak hasar görmese de yapısal olmayan elemanların oluşturacağı hasar ve zarar, deprem durumunda en çok önem kazanacak kurumlar olan hastanelerimizi kullanılamaz hale getirecektir. Bu yüzden yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması (YOTA) eğitimi ve uygulamaların başlatılması önem kazanmaktadır” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ
Daha önce Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından da konu ile ilgili eğitim alan Bursa Sağlık Müdürlüğü YOTA Ekibi, eğitimin ardından hastanelerde YOTA ekipleri oluşturarak, en kısa zamanda şehirdeki tüm kamu ve özel hastanelerinde eğitimlerini tamamlayacak. Bursa İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Sibel Pasin, “Sağlık alanında Türkiye’de ilk kez Bursa’da bu eğitimler düzenleniyor. 3 ay önce ilk temel eğitimimizi verdik. Daha sonra eğitici eğitimini başlattık. 2 öğretim üyemiz bu konuda eğitici eğitim veriyor. Binanın kendisiyle ilgili olmayan içerideki malzemelerin deprem anında yaralanmalara neden olacak kadar olayların önüne geçmek istiyoruz” diye konuştu.
BİN 500 KİŞİYE EĞİTİM VERECEKLER
Konu ile ilgili olarak yazılı açıklamada bulunan Bursa Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, "Muhtemel bir depremde, Bursa’da sağlık kurumlarımızda yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması konusunda bir süredir çalışıyoruz. Arkadaşlarımız altı ay içinde sağlık kurumlarında çalışan bin 500 kişiye temel eğitim verecek. Yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması bilinci ve temel bilgi düzeyi idarecilerimizden itibaren her kademede çalışan sağlık çalışanlarımızın bilmesi gereken bir konu olduğu için önümüzdeki günlerde bir eğitim atağı başlatacağız” şeklinde konuştu.
Deprem Uzmanlarından Sağlıkçılara Eğitim
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, deprem esnasında bina içindeki eşyalar yüzünden can kaybı yaşanmaması için eğitim faaliyeti başlattı.