Depremde Ayaklarını Kaybetti, Serbest Dalışta Rekor Kırdı

Marmara Depremi'nde yıkılan evinin enkazında ayaklarını kaybeden 38 yaşındaki Ufuk Koçak, 22 metreye dalarak bedensel engelli değişken ağırlık ip destekli paletsiz serbest dalış rekoru kırdı.

Koçak, AA muhabirine, deprem gecesi arkadaşlarıyla dışarıda oturduktan sonra Gölcük'teki evlerine gittiğini belirterek, yatağa uzandığını ancak havanın sıcak olması dolayısıyla uyuyamadığını söyledi.

Depremin de bu sırada olduğunu ve yataktan çıkarak dışarı baktığında İzmit Körfezi'nin kızıllığını gördüğünü anlatan Koçak, bir anda yüksek sesler duyduğunu, evin sıva ve betonlarının düşmeye başladığını kaydetti.

Koçak, 5 katlı apartmanın 4. katında yaşadığını, depremin 15. saniyesinde evin üzerine yıkılmaya başladığını ifade ederek, "Bu durum sonrası şok yaşadım. Ne olduğunu hala anlayamamıştım. Çevreden insan seslerinin geldiğini duydum. Yaklaşık 3 gün enkaz altında kaldım. Sadece bizim evin salonunda aralık vardı. Babam ve arkadaşlarım İstanbul'dan geldiler ve o aralıktan sürünerek beni çıkardılar. Hayatım bu süreden sonra başladı" diye konuştu.

Enkazdan çıkarıldıktan sonra hastanede kendine geldiğini aktaran Koçak, ayaklarının kesilmesi gerektiğini doktorlardan öğrendiğini söyledi.

Koçak, helikopterle GATA'ya sevk edildiğini, burada yapılan operasyonla iki ayağının kesildiğini dile getirerek, "Hastanede ayaklarımın durumunu öğrenince 'her şeye rağmen hayat devam ediyorsa yaşayacaksın' dedim ve yaşadım. Hastanede durumu benim gibi olanlara da giderek psikolojilerini düzeltmek için konuşuyordum. İnsanlara sabır ve tevekkülle yaklaşıyordum, bu gibi telkinlerde bulunuyordum" şeklinde konuştu.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde "kayıp" kelimesinin ne anlama geldiğini daha iyi anladıklarına dikkati çeken Koçak, Gölcük'e deprem sonrası geldiğinde her şeyin kendileri için daha zor geçtiğini vurguladı.
- "Rekor, 8,5 milyon engellinin rekorudur"
Yaşadığı acılara rağmen hayata tutunmak için çalıştığını anlatan Koçak, protezlerle yürümeyi öğrendiğini ve 2003 yılında spor yapmaya başladığını söyledi.

Koçak, tekerlekli sandalye ile basketbol ve tenis oynadığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Değirmendere Su Altı Topluluğu Spor Kulübü Derneğinde (DESSAT) su altı eğitimine başladık. Şu anda Türkiye'nin ilk engelli dalış eğitmeniyim. Engelli insanlarla ilgili farkındalık için serbest dalış rekor teklifi geldi. Yaklaşık 1,5 aylık yoğun çalışmamız oldu. Günlük yaklaşık 30 dalış yaptım. Serbest dalış eğitimi aldım. 25 Temmuz'da dünyada ilk defa yapılan ve denenen tek nefeste en derine dalışı yaptık. Orada dünya rekoru 22 metreyle bizim oldu. Koydukları barajın üzerine çıkarak bu rekoru kazandık. Bu rekor 8,5 milyon engelli insanın rekorudur. Onların başarısı ve onların azmidir. Bunu arkadan gelenlerin önünü açmak, spor dallarının denenmesi, sponsorların çıkması için yaptım. Rekoru onlar için aldım. 22 metrede insanların iyi dileklerini, desteklerini, emeklerini orada bıraktım ve yukarıya çıktım çünkü bu rekor onların rekoruydu. Oraya indim ve başardım."
"17 Ağustos'la ilgili acılara değil de yaşanmışlıklara yüzümüzü çevirirsek daha iyi olacak" diyen Koçak, "Bu acıyı yaşadım, 3 gün toprağın altında kaldım ve gencecik delikanlıyken ayaklarım kesildi. Ondan sonra yaşamaya devam ettim. Bu rekor göğsümüze taktığımız yıldızımız oldu. Ne federasyon ne de Gençlik ve Spor Bakanlığından, sadece Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı aradı, tebrik etti. Biz bunu ülkemize getirdik ama en ufak bir yerden 'helal olsun' diyen olmadı. Şu anda engelli arkadaşlarıma yelken, sörf ve dalgıçlık eğitimi veriyorum. Onlar için çalışıyorum" ifadesini kullandı.
Yaklaşık 12 dalda spor yaptığını, bunları bazen eksik sayabildiğini belirten Koçak, gelecek yıl martta Antik Lidya Yolu'nu yürümeyi planladığını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile