Depremde Hasar Gören 534 Yillik Cami Ibadete Açildi

Depremde Hasar Gören 534 Yillik Cami Ibadete Açildi

Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde depremde hasar gören tarihi Agcabey Camii’nin restorasyon çalismasinin tamamlanmasinin ardindan törenle ibadete açildi.

Bahçe ilçesi Atatürk Meydani’ndaki miladi 1489-1490 yillari içinde Dulkadirogullari Beyligi döneminde insa edildigi degerlendirilen camii, kitabesine göre de miladi 1809 yilinda Agcabey tarafindan yenilenmisti. Kahramanmaras merkezli 6 Subat depremlerinde hasar gören ve ziyarete kapatilan cami Adana Vakiflar Bölge Müdürlügünce restorasyon çalismalarini baslatilan. Hasarli kisimlari onarilan, yikilan minaresi, duvarlari ve ahsap kisimlari aslina uygun yapilan Agcabey Camii cuma namazi ile ibadete açildi.

Osmaniye’nin simgelerinden olan Agcabey Camii’nin aslina uygun onarildigini söyleyen Vali Erdinç Yilmaz, "Asrin felaketi olan 6 Subat Kahramanmaras depreminde hasar gören Agcabey Cami’miz bugün itibariyle açilacak. Çok tarihi, çok kiymetli bir camimizin daha önce de defalarca Hemserimiz, büyügümüz Devlet Bahçeli Bey tarafindan onarimi yapildi. Agcabey Camii’miz, Osmaniye’mizin simgelerinden bu camimizin de aslina uygun olarak onarilip hizmete girmesi hepimiz açisindan çok önemli oldu. Ben bu anlamda Kültür Bakanligimiza, Vakiflar Bölge Müdürlügümüze, Vakiflar Genel Müdürümüze kaymakamimiza, belediye baskanimiza destek olan bu insaatinin bir an evvel bitmesinde destek olan herkese çok tesekkür ediyorum. Bahçe’miz bütün hizmetlerin en güzeline layik, güzel bir ilçemiz. Genel Baskanimiz Devlet Bahçeli beyin dedeleri tarafindan yaptirilan tarihin en güzel eserlerinden biri olan bu camimiz, Bahçe’mize çok yakisiyor ve ben de böyle bir açilista böyle bir hizmette az da olsa bulundugum için çok mutluyum bir kez daha bahçemize hayirli olmasini diliyorum" diye konustu.

Açilista konusan Adana Vakiflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "6 Subat Kahramanmaras depreminde hasar gören ve bölgenin en önemli Türk Islam eserlerinden bir olan Agcabey Camii deprem sonrasi ihalesi yapilan ilk restorasyon çalismasi olmustur. Vakiflar Genel Müdürlügü’nün görevlendirdigi konusunda uzman bilim heyetinin öncülügünde Adana Vakiflar Bölge Müdürlügü teknik elemanlarinin denetiminde en son teknoloji ve malzemeler kullanilarak 24 saat esasina göre ve iklim sartlarina ragmen çalismak suretiyle restorasyon tamamlanmistir. Ben protokol mensuplarimiza huzurlarinizda tesekkür ediyorum" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile