Depremde Hasar Gören Tarihi Yapilar 40 Derece Sicaklikta Restore Ediliyor

Depremde Hasar Gören Tarihi Yapilar 40 Derece Sicaklikta Restore Ediliyor

Gaziantep’te, depremde hasar alan 32 tarihi yapinin restorasyonu 40 dereceyi asan yüksek sicakliklara ragmen araliksiz devam ediyor. Restorasyon çalismalarini yapan ekipler, sicak havaya ragmen özellikle Kurtulus Cami gibi tarihi yapilari deprem öncesindeki essiz görünümüne kavusturmak için gayret göstererek adeta ekmeklerini tastan çikariyor.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde 115 tarihi yapi da az, orta ve agir hasar aldi. Deprem felaketinde hasar alan yapilarin bulundugu kentlerde aslina uygun sekilde restore edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanligi’na bagli Vakiflar Genel Müdürlügü tarafindan genis çapli çalisma baslatildi. Birçok medeniyete ev sahipligi yapan Gaziantep’te hasar alan 32 vakif eserinin restorasyonu için hummali çalismalar devam ediyor.

11 ilde 115 tarihi yapi restore ediliyor

Gaziantep Vakiflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, 6 Subat’ta yasanan depremin sabahinda hem deprem çalismalarina katildiklarini hem de mülkiyeti kendilerinde olan tüm yapilarda hasar tespit çalismasi yürüttüklerini söyledi.

Vakiflar Genel Müdürlügü tarafindan depremden etkilenen illerin tamaminda da ayni plan ve proje çerçevesinde çalismalarin yapildigini aktaran Bozkurt, bölge müdürlüklerine bagli Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaras’ta sorumluluklarindaki 115 eserde hasar tespit ettiklerini belirtti.



Tarihi yapilari 40 derece sicaklikta restore ederek ekmeklerini tastan çikariyorlar

Aralarinda Gaziantep’in tarihi simgeleri arasinda yer alan, geçmis dönemlerde kilise ve cezaevi olarak da kullanilan ve ayni zamanda “Gaziantep’in Ayasofya Camisi” olarak bilinen Kurtulus Cami ve Zincirli Bedesten’deki restorasyon çalismalari 40 derece sicak havaya ragmen hummali bir sekilde devam ediyor. Restorasyon çalismalarini yapan ekipler, sicak havaya ragmen tarihi yapilari deprem öncesindeki essiz görünümüne kavusturmak için araliksiz çalisarak adeta ekmeklerini tastan çikariyor.

“115 tarih yapimizda hummali çalisma yapiliyor”

Yapilan çalismalarla ilgili bilgi veren Gaziantep Vakiflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, “6 Subat 2023 tarihli depremden sonra Kültür ve Turizm Bakanligi’na bagli vakiflar Genel Müdürlügümüz tarafindan Vakiflar Genel Müdürlügü’nün uhdesinde olan bütün tarihi yapilarimizda öncelikle hasar tespitleri yaptik. Hasar tespitlerinin ardindan ivedilikle güvenlik önlemlerini aldik ve saha sonra bilim heyetlerimizi olusturduk. Gaziantep Bölge Müdürlügümüz sinirlarimizda yer alan ve diger 11 ilde deprem hasari çalismalarina baslanildi. Çalismalarda öncelikle depremin bu yapilari nasil etkiledigine yönelik olarak incelemeler ve çalismalar yapildi. Yapilarin yeni olusabilecek depremlere karsi nasil güçlendirilecegi yönünde teknik uygulamalar ile projelendirildi. Rölöve ve restorasyon projelerimiz hazirlandi. Kurtulus Cami gibi 115 tarih yapimizda hummali çalismalara basladik” dedi.



“2025 yilinin sonunda tüm çalismalar tamamlanacak”

Hasar gören bütün eserleri restorasyon çalismasi kapsamina aldiklarini bildiren Bozkurt, Gaziantep, Kahramanmaras ve Kilis’teki cami, han, hamam, kastel ile türbe gibi 115 tarihi yapida restorasyon çalismalarinin sürdügünü belirterek, “Gaziantep’te deprem sonrasinda Kültür ve Turizm Bakanligina bagli Vakiflar Genel Müdürlügümüze bagli eserlerimiz arasinda camilerimiz, Zincirli Bedesten ve iki tane kastelimiz olmak üzere tüm il ve ilçelerimizdeki eserlerimizde çalismalar devam etmektedir. Insallah bu çalismalar sonucunda Eylül ayi içerisinde iki tane camimizi ve yilsonuna kadar üç tane daha camimizin çalismalarini tamamlayarak vatandasimizin kullanimina açacagiz. Daha sonrasinda da 2025 yilinin sonu itibariyla da restorasyon çalismalarini tamamlayarak bütün eserlerimizi ibadete ve hizmete açilmasini hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandi.

Tarihi yapilarin yeniden ayaga kaldirilmasi için 3 ilde çalismalar devam ediyor

Cami, han, hamam, türbe, bedesten ve kastel gibi tarihi yapilarin yeniden ayaga kaldirilmasi için 3 ilde çalismalarin devam ettigini belirten Bozkurt, depremlerde zarar gören tarihi yapilarin yeniden hizmet vermesi için hummali çalismalar yürütüldügünü ifade etti.

Yenileme islemlerinin sürdügü tarihi yapilar arasinda yer alan Gaziantep’in simgelerinden olan tarihi Kurtulus Camii’nin kubbe ve minarelerinin yikilmasi sonucu büyük zarar gördügünü belirten Bozkurt, camide titiz çalismalar yürütüldügünü ve caminin 2025’in sonunda ibadete açilmasini hedeflediklerini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile