Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun düzenlediği (DASK) "Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması"nda ön elemeyi geçen takımların bina modeli maketleri, üç aşamalı deprem testinden geçti. Test sonunda tasarımı yıkılmayan takımlar finalde yarışma hakkına sahip olacak.

DASK tarafından ikincisi gerçekleştirilen "Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması" kapsamında ön elemeyi geçen 25 takım İstanbul'da biraraya geldi.

Takımların projelerinin dayanıklılık testine tabii tutulduğu yarışma finalinin açılışına Hazine Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK Koordinatörü İsmet Güngör ve DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik katıldı.

Ahmet Genç açılıştaki konuşmasında, Türkiye'nin farklı deprem kuşaklarının etkilerine maruz kalan bir ülke olduğunun altını çizerek, can ve mal kayıplarını en aza indirgemenin yolunun, genç mimar ve mühendislere gerekli bilincin aşılanmasından geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda yarışmanın ne kadar önemli olduğuna işaret eden Genç, şunları söyledi:

"Gereken önlemler alındıktan sonra oluşabilecek maddi kayıplarımızı telafi etmek için sigorta mekanizmasını kullanmamız gerekiyor. DASK düzenlediği bu yarışmayla hem genç kuşağın bilincini artırıyor hem de ülkemizin geleceği için sağlam temeller atıyor. Zorunlu deprem sigortasının öneminin anlaşılmasında bu genç arkadaşlarımızın oynayacağı rolün büyük olacağına inanıyorum."

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı da zorunlu deprem sigortası bilincini artırma anlamında ciddi yol kat ettiklerini dile getirerek, şu an zorunlu deprem sigortalı konut sayısının 7 milyona ulaştığını, sigortalılık oranının ise Türkiye çapında yüzde 40'a yükseldiğini aktardı.

Bununla birlikte Türkiye'de henüz ulaşılması ve zorunlu deprem sigortası sistemine dahil edilmesi gereken çok fazla konut sahibi olduğuna dikkati çeken Kayacı, "Yarışmamıza katılan genç arkadaşlarımıza da bu konuda sorumluluk yüklüyoruz. Ülkemizin yaşadığı deprem acılarının tekrarlanmaması için genç mühendis ve mimar adaylarımızın, burada edindikleri deneyimle her zaman mesleklerine gereken özeni göstereceklerine inanıyoruz" diye konuştu.

Depremlerin yıkıcı hasarlara neden olmadığı, zorunlu deprem sigortasının küçük ya da orta ölçekli hasarlar için bir tedbir niteliği taşıdığı bir Türkiye'de yaşamayı arzu ettiklerini belirten DASK Koordinatörü İsmet Güngör ise DASK'ın kuruluşundan bugüne kadar 161 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirdiğini aktardı.

Depreme dayanıklı binaların bile depremin büyüklüğüne bağlı olarak orta ve küçük ölçekli hasarlar görebildiğini hatırlatan Güngör, "Deprem hasarlarının tazminatsız kalmaması için zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmaya büyük çaba harcıyoruz. Hedefimiz, 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmak" dedi.

-İl bazlı zorunlu deprem sigortalılık oranında yüzde 67 ile Yalova ilk sırada

Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek iller arasında yüzde 67 ile Yalova, yüzde 66 ile Bolu, yüzde 65 ile Düzce, yüzde 59 ile Tekirdağ ilk sıralarda geliyor.

Zorunlu deprem sigortalı konut oranı büyük illerden İstanbul'da yüzde 52, Ankara'da yüzde 48, Antalya'da yüzde 44, İzmir'de yüzde 39, Kayseri'de yüzde 33'e ulaştı. Yakın zamanda deprem yaşayan illerde de zorunlu deprem sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 49, Çanakkale yüzde 51, Elazığ yüzde 30, Kütahya yüzde 27, Van yüzde 27 ile bu iller arasında yer alıyor.

Bu kapsamda DASK tarafından depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirmek amacıyla inşaat mühendisliği ve mimarlık fakültesi öğrencilerine yönelik, bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmaya, 26 farklı şehirdeki 29 üniversiteden 66 takım başvurdu.

Ön elemeyi geçen 25 takım, finalde balsa çıtalardan yaptıkları bina modeli maketleriyle yarıştı. Takımların bina modeli maketleri, depremi simüle eden sarsma masası üzerinde iç aşamalı deprem testinden geçirildi. Test sırasında bazı takımların tasarımı, çoğunlukla üçüncü aşama teste karşı koyamayıp göçerken, bazılarınınki ayakta kalmayı başardı.

Yarışmada teknik şartnameye uygunluk, sunum ve depreme dayanıklılık performansına göre üç takım dereceye girmeye hak kazanacak. Birincilik ödülünü almaya hak kazanan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandıracak. Ayrıca birinci takım 10 bin lira, ikinci takım 5 bin lira, üçüncü takım ise 3 bin liralık para ödülünün sahibi olacak.

İlk üçün dışında jüri tarafından belirlenecek olan "En İyi İletişim Becerisi Ödülü", "En İyi Mimari Özel Ödülü" ve "En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü" de takımlara verilecek. "En İyi Yarışma Ruhu Ödülü"nü alacak takım ise etkinlik süresince katılımcılar tarafından yapılan oylama sonucunda belirlenecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile