Karabük Afet Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Kalkınma Bakanlığı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Karabük Üniversitesi iş birliğinde KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, olası bir Karabük depremine karşı halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Hazırladıkları projeleri BAKKA'nın desteklediğini hatırlatan Erbay, ''Ankara'da simülasyon merkezinde yapılmış olan tatbikata katıldık. Olası bir afet durumunda nasıl tedbir alınması gerektiğini uygulamalı bir şekilde öğrendik ve öğrettik. Felaket başa gelmeden önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazım'' diye konuştu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu da herkesin her şeyi bildiğini sandığını ama herhangi bir afette insanların daha önce duyduklarını, okuduklarını yapamadıklarını söyledi.
Afet esnasında insanların bildikleri her şeyi unuttuklarını aktaran Kadıoğlu, şunları kaydetti:
''Ne olursanız olun afetler kartvizitinize bakmıyor. Deprem anında herkes yalnızdır. Bu yüzden afet esnasında hayat kurtarmak için en kritik saatler 'Altın Saatler' olarak adlandırılır. Bu altın saat dilimi ise 72 saattir. Altın saat içerisinde ilk 3 dakika insanlar kendi başınadır ve yardıma yalnızca yanındaki aile bireyleri gelir. 30 dakika sonra çevrenizdeki komşularınız yardımınıza gelir, 3 saat sonra yerel afet gönüllüleri ve 3 gün sonra yani 72 saat sonra yardımınıza profesyonel afet müdahale ekipleri gelir. Afetlerde insanları en çok koruyan şey kendi bildiği ve kendi hazırlığıdır.''
Konferansa Karabük Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Gürpınar, KBÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Özcan BÜyükgenç ve çok sayıda öğrenci katıldı.
''Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci'' Konferansı
Karabük'te, ''Depreme Hazırlık ve Temel Afet Bilinci'' konulu konferans düzenlendi.