Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, çocuklarda ve gençlerde olusabilecek deprem travmasi ve ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Deprem sonrasi yetiskinlerde oldugu gibi çocuklarda ve gençlerde de bir takim ruhsal etkiler olabildigini belirten Dr. Hilal Aydemir, "Depreme direkt maruz kalan çocuklar, depreme uzak olup sarsintiyi hisseden çocuklar ve depreme dijital medya araciligi ile görsel haber alan çocuklarla ilgili bir takim ruhsal etkiler olmaktadir. Yeni baslayan korkular, kaygilar, kabus görme, uyku problemleri, istah problemleri, hareketlilikte artma veya azalma, hiç konusmama veya donuk olabilme gibi baslica sikintilar görülebilir. Bunlarin yaninda olaylarla alakali asiri konusup soru sorma, içe kapanma, yalnizlik, öfke, suçluluk duyma bu dönemde çocuk ve gençlerde gördügümüz belirtilerdir” dedi.
“Videolardan, haberlerden uzak tutulmali”
Uzm. Dr. Hilal Aydemir, söyle devam etti:
“Öncelikle çocuklarla depremi konusmadan önce onlari dinlememiz gerekiyor. Bu konuda neler biliyorlar, neyi merak ediyorlar. Ilk yapmamiz gereken sey onlarin merak ettikleri seyleri ve neyleri bildiklerini dinlemektir. Bir diger çözüm ise çocuklarimizin depremle ilgili videolardan uzak tutmak olacaktir. Bu konuda bizler çocuklarimizi bilgilendirecegiz ama videolardan, haberlerden, görsel medyadan uzak tutmaya çalisacagiz. Konulari anlatirken çocugun yasina uygun bir düzeyde anlatmaya özen göstermeliyiz. Depremin dogal bir afet oldugunu bizden kaynaklanmadigini, bizlerin suçlu olmadigini düzgün bir sekilde anlatmaliyiz. Çünkü çocuklar kendilerini depremle ilgili suçlayabilirler.”
“Asla kandirmayalim”
Depremzede çocuklarin günlük hayatlarina dönmeleri gerektigini ifade eden Aydemir, “Okullarina kavusmalari, egitimin tekrar baslamasi, oyun alanlarinin olmalari gerekiyor. Bu konuda çocuklarin sorularina açik, net ve bilgilendirici sekilde konusalim ama asla kandirmayalim. Çocuklari kandirip güven duygularini sarsarsak sonuçlar daha kötü olabilir. Bir an önce çocuklarin oyun alanlarina kavusmasi gerekiyor. Yardim gönderirken birkaç oyuncak ve boya kalemleri göndermek çok iyi bir ihtiyaç olacaktir. Çünkü oyun iyilestiricidir. Oyunun terapi etkisi vardir. Çocuklar bu dönemde konusmayi da reddedebilirler. Konusmak istemeyen çocuklari asla zorlamamak gerekiyor. Profesyonel olmasak bile bizim burada ilk yapmamiz gereken sey, sabirli olup yaninda oldugumuzu hissettirmektir. ‘Evet, çok haklisin ama biz yanindayiz, su anda güvendesin’ mesajlari vermek dogru olacaktir" diye konustu.
Depremin Çocuklar Üzerindeki Etkisini Azaltma Yollari
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Hilal Aydemir, çocuklarin depremle ilgili görüntülerden uzak tutulmasi gerektigini söyledi.