Depremle Yerle Bir Olan Emek Mahallesi'nin Sakinleri, Kentsel Dönüsüm Gerçegini Anlatti

Depremle Yerle Bir Olan Emek Mahallesi'nin Sakinleri, Kentsel Dönüsüm Gerçegini Anlatti

Kentsel dönüsüm gerçegini anlatan Emek Mahallesi sakinleri, birtakim siyasi hesaplarin kurbani olduklarini söyleyerek, “CHP’li belediye baskani karsi çikinca bütün CHP’liler karsi çikti. Kentsel dönüsüm olsa manzara bu sekilde olmazdi” dedi. Mahallenin deprem sonrasi hali ise dron ile havadan görüntülendi.

Kahramanmaras merkezli iki büyük depremden en çok etkilenen sehirlerden biri olan Hatay’da asrin felaketinin ardindan, bir dönem bölgede sikça yapilan kentsel dönüsüm tartismasi yeniden alevlendi. Depremden önce mahalle halkinin büyük bir kisminin dönüsüme karsi çikmasi sebebiyle çalismalar durduruldu. Depremle birlikte mahallede büyük yikim ve can kaybi yasanirken, mahalle sakinleri de buradaki kentsel dönüsüm gerçegini anlatti. Emek Mahallesi’ndeki depremzedeler, dönüsüme karsi çikanlarin CHP’li belediye baskani ve CHP tarafi oldugunu söyleyerek, dönüsüm yapilmis olsa bu denli bir kaybin yasanmamis olacagini dile getirdi.

“CHP’li belediye baskani karsi çikinca bütün CHP’liler karsi çikti”

Mahallenin kentsel dönüsüme girmemesinin ardinda birtakim siyasi hesaplar oldugunu ifade eden depremzede Murat Sönmez, “Vatandaslar kentsel dönüsüme girecekti, CHP tarafi engel olunca giremedi. CHP tarafi engel olup kentsel dönüsüme girilmeyince buralar hep böyle kaldi. Burada zaten deprem uyarisi verilmisti ama hiç önlem alinmadi. Önlem alinmayinca zaten 6 Subat gecesi büyük bir yikim, büyük bir gürültüyle herkes uyandi, çogu insan enkaz altinda kaldi. Tüm sevdiklerim, tüm takim arkadaslarim olsun, mahallelerimin gençleri olsun, arkadaslarim olsun hepsi öldü. Kendi arkadasimi ben kendi ellerimle ölü çikardim. Ister istemez gözler doluyor, sözler dügümleniyor. Yardim çigliklari hala aklimda, gözümün önüne geliyor. Insan uyuyamiyor. Kentsel dönüsüm yapilmis olsaydi belki 100 bin bina degil de bin bina, 900 bina, 800 bina yikilirdi ama bu kadar büyük bir yikim olmazdi. Belediye baskani CHP’liydi, o karsi çikti. O karsi çikinca bütün CHP’liler de karsi çikti. Protestolar oldu, geri adim atildi. Onu yapacagiz, bunu yapacagiz, bu zaman girecegiz dediler ama girmediler, öylece kaldi. Bir daha da kentsel dönüsümün kimse üzerine düsmedi. Kentsel dönüsüm olmayinca, zaten evlerin hepsi eski yapi, çogu binalar yikildi, depreme dayanamadi” dedi.



“Kentsel dönüsüm olsa manzara bu sekilde olmazdi”

Kentsel dönüsüm yapilmis olsa mahallede yikilan bina ve hayatini kaybeden kisi sayisinin daha az olabilecegini kaydeden depremzede Bekir Ramazan Sönmez, “Bazi aileler kentsel dönüsümde anlasti, bazi aileler anlasamadi. Siyasilerin tutumu da; bazi seylerde karsi geldiler büyüksehir sey yapinca. Bazen müteahhitler araya girdi. Kentsel dönüsüm olsa manzara bu sekilde olmazdi. Devletimizin, belediyemizin burada yapacagi isler mükemmel olacakti. Bu kadar ölüm olmazdi. Yüzde 5 olurdu, yüzde 10 olurdu. Su anda yüzde 80-90 ölüm var” diye konustu.



“Biz istedik ama binadakilerin yarisi da istemedi”

Yasadigi binanin yarisinin kentsel dönüsümü kabul etmedigini belirten Hatice Artar, “Binadakiler kabul etmedi, kabul etse olurdu. Biz burada bodrum kattayiz ve biz istedik ama binadakilerin yarisi da istemedi. Kentsel dönüsüm kabul edilmis olsa, bir de olmus olsaydi bu kadar hasar da kayip da mümkün degil olmazdi. Bizimkiler ayakta duruyor ama içinden can havliyle çiktigimiz yerler” seklinde konustu.



“Kentsel dönüsüme karsi gelenler bile su an pismanlik içinde”

Kentsel dönüsüme karsi çikilmasi yüzünden birçok insanin hayatini kaybettigini söyleyen bir baska mahalle sakini ise, “Kentsel dönüsüme karsi gelindi. CHP seçmeni ayni yandasti. Burada yandaslik zamani degildi. Kentsel dönüsüm yapilmis olsa, bu kadar sikintilar olmaz, bu kadar insan ölmezdi. CHP’liler kentsel dönüsüme karsi geldi. Insanlara bakiyorum, su an kentsel dönüsüme yüzde 100 destek veriyor. Depremden önce bir kisim vermiyordu. Siyasi, büyüksehir belediyesini destekleme gibi, bu amaçla bu düsünceyle. Ama simdi bu durumu görünce kentsel dönüsüme karsi gelenler bile su an pismanlik içinde” ifadelerini kullandi.

Öte yandan, depremle birlikte büyük yikimin yasandigi Emek Mahallesi’nin son hali dron ile havadan görüntülendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile