Depremler Sonrasinda Malatya'nin Içme Suyu Temiz Çikti

Depremler Sonrasinda Malatya'nin Içme Suyu Temiz Çikti

Malatya il Saglik Müdürü Doktor Ögretim Üyesi Erhan Berk, asrin felaketi olarak nitelendirilen depremler sonrasinda 11 bin 582 kaynaktan numune alindigini belirterek, "Su kaynaklarimizda mikrobiyolojik ve partikül olarak herhangi bir problemimiz yok” dedi.

Il Müdürlügünde gerçeklestirilen basin toplantisinda deprem sonrasini degerlendiren Saglik Il Müdürü Doktor Ögretim Üyesi Erhan Berk, 6 Subat’ta yasanan depremlerin ardindan yasanan suda çamurlasma üzerine 11 bin 582 kaynaktan numune alinarak, ölçüm yapildigini ifade etti.

Düzenli olarak ölçümlerin sürdügünü ve salgin hastalik yasanmadigini belirten Saglik Müdürü Berk, "Haftanin 7 günü çevre sagligi ekibindeki arkadaslarimiz bu isi takip ediyor. Mikrobiyolojik olarak da 2 bin 763 takip yaptik. Su kaynaklarimizda mikrobiyolojik ve partikül olarak herhangi bir problemimiz yok. Ama uzun süreli bir çamurlanma oldugu için sebekede ya depolarda ciddi bir tortu birikimi oldu. Su anda musluklarda çamurlu su akmasinin nedeni kaynaklardan gelen sudan kaynaklanmiyor. Tamamiyla sebeke veya kendi su depolarindan kaynaklaniyor. Burada özellikle istirhamimiz sudur. Sebekeden çamur ya da tortu kalmamasi için MASKI konu ile ilgili gerekli tahliyelerini yapti. Bununla ilgili özellikle binalardaki, sitelerdeki, is yerlerindeki su depolarinin temizlenmesi gerekiyor. Çok sükür sebekemizde bugün olarak mikrobiyolojik bir sikintimiz yoktur. Özellikle sebekedeki suyun ve depolarin temizlenmesi ile daha saglikli bir suya erisebilecegimizi öngörebiliriz” dedi.

Depremlerin hemen ardindan saglik hizmetlerinin aksamadan devam ettigini hatirlatan Berk, “Saglik çalisanlari olarak ilk deprem itibariyle bütün hastanelerimiz açikti. Ayni sekilde hizmetlerine devam ettiler. Gerek polikliniklerde gerek acil serviste herhangi bir hizmet sikintisi yasanmadi. 112 acil saglik hizmetleri olarak da bir merkezimizde, Dogansehir ve Akçadag ilçelerimizde hastanelerimiz açik olarak hizmet vermeye devam etti. Hiçbir hastanemizde ve acil servislerimizde sorun yasamadik” dedi.

Elazig’dan gelen destekle birlikte toplam 90 ekibin yaralilara müdahale ettiklerini ifade eden Müdür Berk, “Malumunuz bu deprem bütün vatandaslarimizda oldugu gibi saglik çalisanlarimizi da çok etkiledi. Ama biz geçen 4.5 aylik sürede faaliyetlerimizi normale dönüstürme yolunda çabalar sarf ettik. Insallah Allah nasip ederse 3 Temmuz itibariyle hastanelerimiz 6 Subat depremi öncesinde dönmüs olacak” ifadelerine yer verdi.

Suanda sadece Malatya Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde tadilatin devam ettigini belirten Berk, ay sonu itibariyle burada da çalismalarin tamamlanacagini ve hastanenin hizmete devam edecegini söyledi.

Malatya’daki tüm hastanelerin depreme dayanikli yapildigini ve dolayisiyla hiçbir hastanede agir hasar yasanmadigini belirten Berk, “Sadece Pütürge Devlet Hastanemizde bir tedirginlik oldugu için, ilk anda bir tasima olayi oldu ama Inönü Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümündeki görevlilerin yaptigi performans ölçümüyle herhangi bir problemin olmadigi, herhangi bir sikintinin olmadigi tespit edildi. Onun üzerine tadilat islemlerine basliyoruz insallah tekrar kötülüge devlet hastanemiz yakin süreçte eski yerine geçecektir” ifadelerine yer verdi.

Deprem nedeniyle kentte randevu sisteminin de askiya alindigini ancak Temmuz itibariyle yeniden MHRS sistemine geçilecegini belirten Berk, “Bu demek degildir ki MHRS’den randevu alamayan gelip muayene olamayacak. 3 Temmuz’dan sonra da randevusu olmayan vatandaslarimiza da tedavi hizmetlerini verecegiz” dedi.

Deprem sonrasi hastanelerin yani sira çadir ve konteynerlerde de gerekli saglik hizmetlerinin aksatilmadan sunuldugunu aktaran Berk, depremden bu yana düne kadar 813 bin 187 vatandasa, 1. basamakta ise 209 bin 834 kisiye saglik hizmeti sunuldugunu kaydetti.

Müdür Berk, suda yasanan çamurlasma sonrasi 11 bin 582 kaynaktan numune ölçümleri yaptiklarini belirtti.

Müdür Berk, bugüne kadar 350 saglik çalisaninin konteynerlere yerlestirildigini hatirlatarak, bu sayiyi yakin zamanda 500’e çikaracaklarini söyledi.

Depremde Malatya’da 12 saglik personelinin hayatini kaybettigini belirten Berk, “Allah bütün depremde hayatini kaybedenlere rahmet eylesin. Personelimize de rahmet diliyorum. Sahada olan 3 ambulansimizda enkaz altinda kaldi. Bu konuda çok sükür herhangi bir çan kaybimiz olmadi" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile