Depremzede Ögrenciler, Gelistirdikleri Projeyle Amerika'dan Birincilikle Döndüler

Depremzede Ögrenciler, Gelistirdikleri Projeyle Amerika'dan Birincilikle Döndüler

Hatay’in Payas ilçesinde yasayan lise ögrencileri, Amerika’da düzenlenen robotik kodlama yarismasinda 600 takim arasinda birinciligi elde ettiler.

Kahramanmaras merkezli depremlerde Hatay’da binlerce bina yerle bir olmus, vatandaslarin hayatlarin olumsuz etkilenmisti. Asrin felaketinin yaralarinin sarildigi Payas ilçesinde depremzede ögrencilerin kendilerini gelistirdikleri STEM merkezinde egitim gören ögrenciler, gelistir de ki robotik kodlama projesiyle Amerika Birlesik Devletleri’nin Houston eyaletinde düzenlenen ve dünyanin dört bir yanindan gelen 600 takimin yaristigi FRC (First Robotics Competition) Dünya Sampiyonasi’nda katildilar. Depremzede ögrenciler, yarismada basari göstererek jüri özel ödülü olan Judges Award’i almaya hak kazandilar. Tüm olumsuzluklara ragmen birincilik elde eden ögrenciler, basarilariyla bölge halkina umut oldular.

Depremin ardindan yasanan süreçte konteynerde ve çadirda çalismalarini yürüttüklerini belirten Payas Stem Koordinatörü Cem Kagar, ”2016 yilinda Payas Belediyesi Baskanimiz Bekir Altan’in ve Milli Egitim Müdürlügümüzün destegiyle su an içerisinde bulundugumuz stem merkezini kurduk. Buradaki çalismalarimiza devam etmekteyiz. 2017 yilindan beri FIRST Robotics Competition FRC turnuvalarina ve yarismalarina sparc 5665 takimi olarak katiliyoruz. Geçen yil New York’ta aldigimiz Impact Award ödülü sayesinde bu sene dünya sampiyonasina katilma hakki elde etmistik. Tabii ki simdi burada bir çirpida anlatiyoruz, ama bu süreç öyle basit ve kolay bir süreç degil, uzun yillarin getirmis oldugu birikimle, ögrencilerimize burada çok ciddi egitimler veriyoruz. Biz Payas Stem yapay zeka Merkezi ögrencilerimizle beraber Sparc 5665 takimi olarak bölgemizde özellikle deprem sürecinde çok yogun stem çalismalari yürüttük. Daha sonra bunlarin tamamini toplanip birlikte Amerika’daki dünya sampiyonasina katildik, tabii ki dünya sampiyonasi muhtesem bir deneyim. Dünyanin hemen hemen bütün ülkelerinden takimlar var ve 600 üzerinde takimla orada yarisiyorsunuz çok kisitli ödül var takim olarak yaptigimiz bu özellikle stem alanindaki çalismalardan dolayi orada jüri özel ödülünü almaya hak kazandik” Ifadelerini kullandi.

Payas Stem Ögrencisi Beyza Kurt (15), ilk kez yurt disina çiktigini ve böyle bir deneyim yasadigini belirterek “Yarismada 49 ülkeden insanlar katilmisti, çok farkli kültürler gördük ve takimca hani bir çaba halindeydik jüri birincilik ödülünde kazanmis olduk. Ilk defa Amerika’ya gidiyorum hatta ilk defa yurt disina çikiyorum. Amerika çok farkli bir yerdi özellikle bizim bulundugumuz yarismada da çok farkli insanlar vardi. Çok farkli ülkelerden insanlar vardi ama herkes çok güler yüzlüydü, herkes çok tatliydi yani hiç yabancilik çekmemistim” Ifadelerine yer verdi.

Bölgesel olarak düzenlenen yarismada ödül alarak Amerika’da düzenlenen yarismaya katilmaya hak kazindiklarini belirten Payas Stem Ögrencisi Bugrahan Kutlu (17), “Bu sampiyonaya her takim istedigi gibi giremiyor bu yarismadan önceki Regional yani bölgesel yarismalarda prestijli bir ödül almaniz gerekiyor. Ilk önce bu yarismaya girmek için, biz de sparc 5665 takimi olarak 2023 bu ödülümüzü alarak 2024 Houston’da yarismaya hak kazandik” ifadelerini kullandi.

Amerika’da düzenlenen yarismaya katilmanin kendisi için hayal oldugunu belirten Payas Stem Ögrencisi Ceylin Naz Yalçinkaya (16), “Amerika birkaç yil önce sadece benim için bir hayaldi stem merkezimiz sayesinde Amerika’ya gidip müthis bir dünya sampiyonasina katilma sansi bulduk. Sampiyonanin ortamini solumak o ortamda bulunmak ortamda yarismak bile bizim için büyük bir perspektif degisikligi oldu. Cem hocamiza, Teslime hocamiza ve Birol hocamiza çok tesekkür ediyorum” Ifadelerini kullandi.

Çalismalariyla birinciligi hak ettiklerini belirten Payas Stem Ögrencisi Kayhan Övünç Uysal (17), “Elimizden geleni yaptik ve takimca çalismamiz, birlik ve beraberligimizle jüri özel ödülünü kazandigimizi düsünüyorum. Her yerden insanlar vardi kültüre de etkilesim çok iyiydi, çok güzel bir deneyim oldu. Müdürümüz Cem Kagar’a, Teslime Kagar hocamiza, Belediye Baskanimiz Bekir Altan ’ada çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile