Depremzedelerin Kurduğu Yardım Timi, Dünyanın Yardımına Koşuyor

KOCAELİ - İBRAHİM AKTAŞ - 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depreminin ardından depremzedeler tarafından kurulan Gölcük Arama Kurtarma Timi , dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen afetlerde muhtaç insanların yardımına koşuyor.

GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin ardından 3 ay sonra arama kurtarma timi kurmaya karar verdiklerini anlatarak, Marmara depreminde yurt içi ve dışından enkaz altında kalan insanları kurtarmaya gelenlerin, acılarını dindirdiğini söyledi.

Yardımlarına gelen insanların arama kurtarma çalışmaları sırasında gösterdiği özveriden etkilendiklerini ifade eden Kocaman, "Madem biz bu acıları yaşadık, bu insanlar bizim yardımımıza koştu, bizim yaşadıklarımızı, onların yaşadığı bir esnada borçluluğumuz söz konusuydu. Ülkemizde yaşamış olduğumuz 17 Ağustos depreminin ardından ne kadar afet olursa olsun hepsine koştuk. 430 tane enkazdan çıkmış arkadaşımızla gönüllülük boyutunda bu işleri yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Kocaman, depremi yaşayanlar olarak, doğru ve yanlışları "süzgeçten geçirdiklerine" dikkati çekerek, afetlerde yaşanan acıları çok iyi bildiklerine vurguladı.

Timdeki gönüllülerin arama kurtarma çalışmalarına katılarak büyük fedakarlıklar yaptığını aktaran Kocaman, şunları kaydetti:

"GESOTİM, İran'da ve Pakistan'da Allah'a hamd olsun yaptığı arama kurtarma çalışmlarıyla çok yol katetti. GESOTİM, acıları çok iyi bilen öyle insanlardan oluşmuş ki gerçekten enkazların içerisinden sadece gönüllülük ülküsünden çıkmış ve bu günlere gelmiş. GESOTİM, Birleşmiş Milletler'e bağlı İnsanı İlişkiler Koordinasyon Ofisi'ne de üye oldu."

Kocaman, 17 Ağustos'u her zaman yaşadıklarını anlatarak, depremin her zaman hatırlanması gerektiğini söyledi.

-"Arama kurtarma çalışmaları bilinçsizce yapılıyordu"

GESOTİM göüllüsü Lojistik Amiri Fatih Ergezen de depremde yaşadıkları acılarda, başka insanların kendilerine yardım ettiğini ifade ederek, depremin ardından yaşadıkları yerlerin yıkıldığını anlattı.

Kardeşinin oturduğu binaya gittiğinde, çökmüş olduğunu gördüğünü dile getiren Ergezen, gerekli aletlerin olmaması nedeniyle kurtarma çalışması yapamadıklarını söyledi.

Ergezen, Marmara depremi sırasında enkaz altında başka insanlarında bulunduğu ancak bu kişilere yardım eli uzatamadıklarını dile getirdi.

-"Kurtracağız sizi' diyorduk ama..."

Depremin ikinci gününde büyük vinçlerin enkaz kaldırma çalışmalarına katıldığını belirten Ergezen, şöyle devam etti:

"Çalışmalar bilinçsizce yapılıyordu. Bütün insanlar enkazın üzerine çıkıyor, kimisi balyoz vuruyor kimisi de demir kesiyor falan... Hiç unutamadığım bir olay var. İki çocuk vardı, 4-5 yaşlarında enkazın altında, 'amca ne olur bize yardım edin' diyerek enkazın altında sürünüyorlardı. 'Kurtaracağız sizi' diyorduk. Daha sonra iş makineleri gelince beton duvarları kaldırma çabası oldu. Bir müddet beton duvarlar kaldırıldıktan sonra o beton direk nasıl oldu, halat mı koptu, beton mu yarıldı, tam olarak anlayamadık, gerisin geriye enkazın içerisine düştü. O çocuklar da öldü. O çocuklar benim günlerce rüyalarıma girdi. Ben o zaman bir ekibe katılıp, bilinçli bir şekilde insan hayatına yardım etme düşüncesinde yola çıktım."

Ergezen, GESOTİM'in kurulmasının ardından ekibe katılıp, eğitim aldığını, Marmara depreminin ardından Türkiye'de yaşanan depremlerde arama kurtarma çalışmalarına katıldığını bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile