Derecik'te Kenger Bitkisini Toplama Sezonu Basladi

Derecik'te Kenger Bitkisini Toplama Sezonu Basladi

Hakkari’nin Derecik ilçesinde baharin gelisini müjdeleyen ve birçok yemekte kullanilan kenger bitkisini toplama sezonu basladi.

Havalarin isinmasiyla beraber bölgenin birçok yerinde yetisen ve nefis bir tada sahip olan kenger bitkisi, vatandaslar tarafindan toplanmaya baslandi. Köylerde yasayan vatandaslar, dogal ortamlarda yetisen kenger otunu kürek yardimiyla topraktan çikariyorlar. Yüksek kesimlerde kendiliginden yetisen kenger bitkisinin saglik açisindan faydalari saymakla bitmezken, birçok sekilde de tüketiliyor.

Bölgede özellikle yöresel yemeklerde kullanilan kenger, çogu dar gelirli ailenin geçim kaynagi da oluyor. Mart ayinin baslarinda yetisen kenger, yöre halkinin vazgeçilmezi haline geldi. Birçok yemekte tüketilen kenger otunun faydasinin saymakla bitmeyecegini ifade eden Idris Yilmaz, “Bugün kenger toplamaya geldik. Sabah erkenden gelip aksama kadar burada kenger topluyoruz. Burada dikenleri aliyoruz, sonra eve götürüp dogruyoruz. Sicak suda kaynatildiktan sonra istege bagli olarak tüketilebilir. Kim nasil istiyorsa öyle yiyebilir. Kimi yogurdun içinde kimi peynirde kullaniliyor. Ayni zamanda yörenin vazgeçilmezi diyebiliriz. Birçok yemekte kullaniyoruz. Kebabi çok güzel olur tavsiye ediyorum. Faydalari saymakla bitmiyor, tansiyona, seker hastaligina, kansizliga ve halsizlige iyi gelir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetisiyor. Ancak en erken burada yetisiyor. Subat ayi sonlarinda mart ayi baslarinda yetisiyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile