Evlerinin denizle bağlantısını kesen dere nedeniyle plajdan faydalanmak ve karayoluna ulaşmak için yaklaşık 2 kilometre gitmek zorunda kalan Ilıksu semti sakinlerinden Yaşar Doğanay, derenin üzerine köprü yatırmaya karar verdi.
Karadeniz'e dökülen deredeki su seviyesinin yağışlarla artması ve çoğu zaman moloz yığınlarının sürüklenmesi nedeniyle selden mağdur olmamak için Doğanay, 14,5 metre uzunluğundaki köprüyü vinçli sistemle indirilip kaldırılabilen şekilde dizayn ettirdi.
Optisyen Doğanay, AA muhabirine, sahilin yaklaşık 100 metre yakınında oturmalarına karşın derenin denizle ve yolla ulaşımlarını kestiğini söyledi.
Derenin denize döküldüğü yere yakın olmalarından dolayı sabit köprünün molozlarla dolarak sele yol açma riski bulunduğuna dikkati çeken Doğanay, "Bunun için kaldırılabilen köprü yaptırmaya karar verdim. Galata Köprüsü'nden esinlendim. Profilden inşa ettirdiğim köprüyü kullanmadığım ve yağış olduğu zaman vinçle kaldırıyorum. 7 komşum da buradan istifade ediyor" diye konuştu.
Doğanay, köprüyü yaptırmadan önce sahile kısa mesafeden ulaşmak için dereden ıslanarak geçmeyi göze aldıklarını, kışın ise bunun imkansızlığı nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını anlattı.
Köprünün yapımından sonra olumlu tepkiler aldığını ifade eden Doğanay, "Bu semtte oturuyorsak, bu coğrafyadan istifade ediyorsak ona uygun çözümler üretmeniz gerekiyor. Karadeniz insanı bu konuda ilginç zekaya sahiptir" dedi.
Dereyi Aşmak İçin Çareyi Vinçli Köprüde Buldu
Kozlu ilçesinde evinin önündeki dereden geçmek için vinçli sistemle indirilip kaldırabilen köprü yaptıran ev sahibi, yaklaşık 2 kilometre yol gitmek zorunda kalmadan 7 komşusuyla plajdan kolaylıkla faydalanıyor.