Tarih boyunca çeşitli savaşların yaşandığı Çanakkale Denizi 'nde bugüne kadar çeşitli nedenlerden batan ve yerleri tespit edilemeyen batıklar, Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı 'nın işbirliğiyle Kolay Marine Ltd. Genel Müdürü Selçuk Kolay ve Derinsu Ltd. Genel Müdürü Okan Taktak koordinasyonuyla hazırlanan “Derinlerden Yansımalar:Çanakkale Savaşı Batıkları” adlı kitapta gün yüzüne çıkarıldı.
Kitapta, başta Çanakkale Boğazı Savaşları ile Ege ve Marmara denizlerinde batan gemilerin hikayeleri, arşiv fotoğrafları, bugünkü durumu gösteren sualtı fotoğrafları ve sonar görüntüleri yer alıyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ve Doğuş Grubu CEO 'su Hüsnü Akhan katılımıyla gerçekleşen tanıtım gecesinde konuşan Mustafa V. Koç, “Çanakkale savaş batıklarının geneli üzerinde daha önce bu kapsamda bilimsel bir çalışma yapılmadı. Çanakkale Savaşları 'nın 100. yıl dönümüne yaklaştığımız bugünlerde, böylesine özenli ve farklı bir çalışmaya destek vermekten son derece memnunuz” dedi. Doğuş Grubu CEO 'su Hüsnü Akhan ise sadece ülkemiz değil dünya tarihi açısından da büyük önem taşıyan Çanakkale Savaşı 'na daha fazla ışık tutması, savaşın belgelerini gün ışığına çıkarması bakımından kitabı çok değerli bulduklarını ve Ayhan Şahenk Vakfı olarak destek olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduklarını söyledi.
Çanakkale Deniz Savaşları 'nın 100. yıldönümü yaklaşırken, tarih boyunca çeşitli savaşların yaşandığı Çanakkale Denizi 'ndeki batıkların hikayesi ilk kez bir kitapta gözler önüne serildi. Bugüne kadar çeşitli nedenlerle batmış 33 batık geminin öyküsü; Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı 'nın işbirliği ve Selçuk Kolay ve Okan Taktak 'ın koordinasyonuyla kitap haline getirildi. “Derinlerden Yansımalar:Çanakkale Savaşı Batıkları” adlı kitabın oluşturulması sırasında projeye, belgesel yapımcısı Savaş Karakaş, Arter Genel Koordinatörü Bahattin Öztuncay ve Dr. Mithat Atabay da destek verdi.
33 batık üzerinde 2 yıl çalışıldı
Yaklaşık iki yıl süren kitap çalışması için hem Türk, hem de yabancı misyonlardan özel izinler alındı. Araştırma çalışmalarının yapılabilmesi için özel donanıma sahip tekneler kullanıldı ve her biri konusunda uzmanlaşmış denizci ve sonar teknisyenleri ile sualtı görüntüleme ekiplerinin katılımıyla Ege 'de, Çanakkale Boğazı 'nda ve Marmara 'da 33 batık üzerinde geniş kapsamlı çalışmalar yapıldı. 33 batık arasında Fransız yolcu gemisi Carthage, İngiliz denizaltısı E14 ve İngiliz mayın tarama gemisi Renarro da ilk defa bulunup görüntülenenler arasında yer alıyor. Kitapta 55 saniyede battığı bilinen 1984 yapımı Fransız Bouvet zırhlısı hakkında da çok özel ve yeni bilgiler var.
3 batığın yeri ilk kez kitap çalışması sırasında tespit edildi
Daha sonraki dönemlerde batmış olsa da Türk denizcilik tarihi açısından büyük öneme sahip olan Atılay ve Dumlupınar denizaltılarının batıklarına da kitabın hazırlık çalışmaları sırasında ulaşıldı. 33 batıktan üçünün yer tespiti kitap çalışmaları sırasında gerçekleşti. Batıkların yerinin tespit edilmesi için yasal izinlerin alınması 8 ay sürdü. Kitabın oluşum safhasında arşiv için İngiltere, Fransa ve Avusturya kayıtları incelendi. İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan kitabın aynı zamanda bir de belgeseli yapıldı.
Mustafa V. Koç, “Kitap; dünya çapında ilgi uyandıracak ve uluslararası literatüre geçecek nitelikte bir çalışmanın ürünü”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Türkiye ve dünya tarihi için önemli sonuçlar doğurmuş olan Çanakkale Savaşları 'nın 100. yıldönümüne yaklaşırken, bu konuda yapılacak bilimsel ve sanatsal çalışmaların önümüzdeki iki yıla damgasını vuracağını söyledi. Mustafa V. Koç, bu düşünceyle, savaşın en iyi korunmuş kalıntıları olan Çanakkale Savaşı batıklarının bilimsel ve teknolojik olarak belgelenmesine bu kitap aracılığıyla destek verdiklerini söyledi. Çanakkale savaş batıklarının geneli üzerinde daha önce bu kapsamda bilimsel bir çalışma yapılmadığına dikkat çeken Mustafa V. Koç, “Bu çalışma bu yüzden dünya çapında ilgi uyandıracak ve uluslararası literatüre geçecek nitelikte bir çalışmanın ürünü” dedi.
Doğuş Grubu CEO 'su Hüsnü Akhan: “Ortaya çıkardığı belgeler açısından son derece önemli bir eser, destek olmaktan onur duyuyoruz”
Dünyanın en önemli deniz savaşlarından biri niteliğindeki Çanakkale Savaşı 'nın, Türk ordusunun azmi ve başarısı ile Birinci Dünya Savaşı 'nın seyrini etkilediğini hatırlatan Doğuş Grubu CEO 'su Hüsnü Akhan, “Sadece ülkemiz değil dünya tarihi açısından da büyük önem taşıyan Çanakkale Savaşı 'na daha fazla ışık tutması, savaşın belgelerini gün ışığına çıkarması bakımından çok değerli olduğunu düşündüğümüz 'Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları'kitabını, Ayhan Şahenk Vakfı olarak destek olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyoruz” dedi. Eserin, Birinci Dünya Savaşı 'nın en önemli cephelerinden biri olarak tarihe geçen Çanakkale Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı ve çevresinde batan çeşitli gemileri görüntüleyip, bu batıkları hikâyeleri ile birlikte kayda alarak eşsiz bir belge haline getirdiğini belirten Akhan, “Batıkların bazılarının ilk kez bu araştırma ile kapsamlı olarak görüntülenebilmiş olması yapılan çalışmanın önemini ve değerini daha da artırmaktadır” dedi.
“100. yıldönümünde Çanakkale Zaferi 'ni kalıcı bir eserle kutlamak istedik”
Selçuk Kolay, 1974 yılından beri batıklar üzerine araştırmalar yaptığını, mühendis kökenli olması nedeniyle araştırmaları özellikle buhar çağı batıkları ve bu döneme giren denizaltılarla sınırladığını söyledi. Selçuk Kolay: “Dünya seyahatlerimde en önemli deniz savaşlarından birinin yaşanmış olduğu Çanakkale Savaşı batıklarıyla ilgili neden detaylı bilgi eksikliği var ve neden bu batıkların dalış turizmine açık olmadığı sorularıyla karşılaşıyordum” dedi. Çanakkale Boğazı 'nın önemli su yollarından biri olması, bölgedeki hava şartları, batıkların derinliği ve askeri sahaların dalışa yasak olması nedeniyle bugüne kadar araştırma yapmanın güç olduğuna değinen Selçuk Kolay, “Ancak biz bütün bu zorluklarla mücadele edip, batışlarının 100. yılına yaklaşırken Çanakkale Savaşı batıkları ile ilgili bilgi eksikliklerini gidermeye çalıştık. Klasik çalışma yöntemleri dışında Okan Taktak ile özellikle çok gelişmiş sonar teknolojisi kullanarak geniş bir ekiple bu çalışmaya başladık” dedi.
'Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları'
Sualtı uzmanları Selçuk Koray ve Okan Taktak koordinasyonunda tüm dünyanın merak ettiği Türkiye'nin batık zenginliği gün yüzüne çıktı.