Deriyi Sanata Dönüştürmekte 'Engel' Tanımıyorlar

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince düzenlenen deri işleme kursuna katılan engelliler, tablo, çanta, bileklik gibi süs eşyaları üreterek adeta deriye hayat veriyor Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özçınar: 'Kursumuz artık bir atölyeden çıkmış, adeta bir fabrikaya dönüşmüştür' Kursiyerlerden Polat: 'Kursa gelmeye başladıktan sonra hayatımda çok şey değişti, öz güven kazandım. Artık daha rahat sokağa çıkabiliyorum, gezebiliyorum, otobüslere binebiliyorum'

MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince engelliler için düzenlenen deri işleme kursuna katılan kursiyerler, hem meslek sahibi oluyor hem de birbirinden değerli süs eşyaları üreterek gelir sağlıyor.

Engelli ve yaşlılar için farklı alanlarda meslek edindirme kursları açan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezine gelen bedensel ve zihinsel engelli kursiyerler, deri işleme kursunda meslek öğreniyor.

Kursta deriyi binbir zahmetle makine gibi işleyen kursiyerler, el emeği göz nuru tablo, çanta, kemer, bileklik, kolye, cüzdan, anahtarlık ve sandık gibi süs eşyaları üretiyor.

Kurs sayesinde meslek edinen ve sosyalleşme fırsatı bulan engeliler, satılan ürünlerden gelir de elde ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gideri Belediyece karşılanan derinin ham madde olarak getirildiğini, işlemenin usta öğretmenler tarafından kursiyerlere anlatıldığını söyledi.

Kursa her yaş grubundan katılım olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Özçınar, "Kursumuzda 70'li yaşlarında olan teyzelerimiz, ablalarımız da var, 16-17 yaşlarında olan gençlerimiz de var. Bu birliktelik yediden yetmişe bizleri keyiflendiriyor. Bu konudaki azmimizi artırıyor." dedi.

Engellilere yönelik kurs faaliyetlerini ileriki dönemde ilçelere yaymayı planladıklarını anlatan Özçınar, hayattaki en önemli şeyin insanların mutluluğu olduğunu vurguladı.

Özçınar, engellilerin kurslar sayesinde hayata sıkı sıkı sarılmaya başladığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Kursumuz artık bir atölyeden çıkmış, adeta bir fabrikaya dönüşmüştür. Ürünlere Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik yerleri işleniyor. Buradaki ürünlerin tamamının tasarımları kendilerine ait. Kardeşlerimizin burada ürettiği, İstanbul'da bir moda evinde 2 bin liraya alınamayacak çantalar burada 200-250 liraya satılıyor. Geliri kendilerine veriliyor. Burada deri işleme üzerine hemen hemen bütün çalışmalar yapılıyor. Yakın zamanda inşallah eski kasap pazarında bulunan 2 iş yerini buradaki iki kardeşimize teslim edeceğiz. Bu iş yerlerinde hem deriyi işleyecekler hem ürünlerini satacaklar hem de ailelerine maddi gelir sağlayacaklar."

- "Yeteneklerini ortaya çıkarıyorlar"

Kurs öğreticisi Seval Kurt Tarhan da bir yıldan bu yana kursiyerlerle deriyi sanata dönüştürdüklerini belirtti.

Ham tabaka halinde gelen derinin önce engelliler tarafından tasarımının yapıldığını anlatan Tarhan, "Derinin yapılacağı eşyanın çizimi yapılır, daha sonra birçok teknik işlemden geçerek çanta, kemer, tablo, ev aksesuarları haline getirilir. Kursumuzda, meslek edindirmenin yanında öğrencilerimize hem sosyal hem psikolojik anlamda destek vermek, özgüvenlerini sağlamak, sosyal ortamda diyaloglarının geliştirilmesinin hedefleniyor. Kursiyerlerimiz burada tasarım, çizim ve yeniden üretebilme yeteneklerini ortaya çıkarmış oluyorlar." diye konuştu

- "Özgüvenimi kazandım"

Kursiyerlerden İbrahim Halil Polat ise 9 aydan bu yana kursa geldiğini ve kısa sürede birçok ürünü yapmayı öğrendiğini söyledi.

Kurs sayesinde kendini geliştirme fırsatı bulduğunu ifade eden Polat, "Kursta meslek öğrendim, çanta, kemer, bileklik gibi birçok şeyi yapmayı öğrendim. Şimdi üretim yapıyorum, bir iş sahibi oldum. Önceleri sadece evde oturuyordum. Kursa gelmeye başladıktan sonra hayatımda çok şey değişti, öz güven kazandım. Artık daha rahat sokağa çıkabiliyorum, gezebiliyorum, otobüslere binebiliyorum." dedi.

Kursta güzel vakit geçirdiğini belirten Fatma Demre de yeni arkadaşlar tanımanın ve birbirinden değerli ürünler üretmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile