Derleme

- Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması 8 Ocak'a ertelendi


- Mursi: "Yüce Mısır yargısının bir gün gelip de kanunlara göre suçlu, hain ve yıkıcı askeri darbeye alet olmasını yakıştıramıyorum"

- "Özgür Mısır halkına benden selam iletin. Onlara, 'Kardeşiniz Mursi, direnmeye devam edecek. Davasından vazgeçmeyecek' deyin"

İSTANBUL -Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 14 sanığın yargılandığı davanın duruşması 8 Ocak'a ertelendi.

"Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericilerin öldürülmesi" davasıyla ilk kez hakim karşısına çıkarılan Mursi ve diğer sanıklar, yoğun sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı Kahire'nin doğusunda yer alan Polis Akademisi'ndeki duruşma salonuna ulaştı.

- Avukatlardan 7'sine izin verildi

Mursi ve beraberinde yargılanacak 14 kişiyi savunması için mahkeme salonuna girme izni istenen 30 avukattan yalnızca 7'sine izin verildi.

Darbe karşıtlarI, duruşmanın başlama saatinden önce Mursi'nin yargılanmasını protesto etmek için Anayasa Mahkemesi'nin etrafında protestolara başladı.

Yargılamanın yapılacağı Polis Akademisi'nin çevresinde toplanan darbe karşıtlarının Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi, karşıt görüşlü grubun da Mursi aleyhinde slogan atması üzerine taraflar arasında arbede çıktı.

- "Beyaz elbise" giymeyi reddetti

Mursi, yargılanacağı Polis Akademisi'ne getirilirken, tutuklu kıyafeti olan "beyaz elbise" giymeyi reddederek, takım elbiseyle hakim karşısına çıktı. Mursi aynı zamanda, yargılanmayla ilgili evrakları da imzalamayı reddetti. Duruşma esnasında, sanıklardan bazıları slogan atarak, mahkemeyi protesto etti.

Mursi'nin ailesi duruşma yerine gelmezken, diğer 14 sanığın yakınları da "mahkeme canlı yayınlanmadığı" gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.

- "Mısır yargısının, darbeye alet olmasını yakıştıramıyorum"

Duruşmanın başlamasından kısa bir süre sonra mahkemeye ara verildi.

Mursi ve yargılamada hazır bulunan 7 sanık, yargıcın sorularına "Rabia" işareti yaparak cevap verdi.

Kendisine yöneltilen soruları cevapsız bırakan Mursi, duruşmanın hakimine hitaben yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanı sıfatıyla orada bulunduğu için hakimin, kendisiyle konuşurken ayağa kalkmasını istedi. Mursi şunları kaydetti:

"Ben, Dr. Muhammed Mursi, şu an darbe sebebiyle buradayım. Mısır Cumhuriyeti'nin başkanı olarak burada zorla tutuluyorum. Bu, suç teşkil ediyor. Meşru bir cumhurbaşkanını yargıladığın için seni Ceza Mahkemesi'nde yargılatacağım. Yüce Mısır yargısının bir gün gelip de kanunlara göre suçlu, hain ve yıkıcı askeri darbeye alet olmasını yakıştıramıyorum. Özgür Mısır halkına benden selam iletin. Onlara 'Kardeşiniz Mursi direnmeye devam edecek. Davasından vazgeçmeyecek' deyin. Ben Mısır'ın meşru cumhurbaşkanıyım ve sizin meşruiyetinizi tanımıyorum."

- Proterstolara müdahale

Mursi'nin yargılanmasını protesto eden darbe karşıtları birçok bölgede gösteri yaptı.

Şarkiye ilinde, yargılamayı protesto eden göstericilere güvenlik güçleri müdahale etti. Anayasa Mahkemesi'nden Kahire çevre yoluna çıkan göstericilere taş atılması sonucu ise eylemciler arasından yaralananlar oldu.

İskenderiye'de de Mursi'nin yargılanmasına tepki gösteren darbe karşıtlarına güvenlik güçleri müdahale etti. Olaylarda 10 kişi yaralandı.

Darbe karşıtları, duruşma boyunca, Mursi ve beraberindekilerin yargılandığı Polis Akademisi çevresinde protestolarını sürdürdü.

Duruşmanın 8 Ocak'a ertelendiği davada, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi Tora Cezaevi'ne nakledildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile