Okula başlayacak çocukların psikolojik olarak hazırlanması gerektiğini belirten Uygar Çocukevi Genel Müdürü Psikolog Bahar Güneş, ders başarısını olumsuz etkileyebilecek göz ve diş tedavilerinin önceden yaptırılmasını, çocuğun kaygı durumuna göre uzmanlardan destek alınması gerektiğini vurguladı. Okul açılmadan en az bir hafta önce çocukların uyku, bilgisayar oynama, televizyon seyretme, yemek saatlerinin düzenlenmesi gerektiğine değinen Güneş, “Okul alışverişine birlikte çıkın. Çanta, kırtasiye ve defter gibi eşyalarını kendi seçsin. Okulu mutlaka önceden gösterin, birlikte gezin. Herkesin okula gittiğini ve okulun gerekliliğini anlatın. Odasını ve çalışma alanını düzenleyin. Kendi öğrencilik yıllarınızı paylaşarak örnekler verin” diye konuştu.
"ÇOCUKLARINIZA DESTEK OLUN"
“Çocuklar ebeveynlerinin vücut hareketlerini iyi analiz eder. Bu yüzden kendi stresinizin çocuğa geçmesine izin vermeyin” diyen Güneş, “Kaygılı davranmak yerine destekleyici olun. ’Sakın okuldan korkma’ ya da ’Okulu sevdin mi?’ gibi kaygı içeren cümleler kurmayın. Öğretmeniyle mümkünse önceden tanışın. Okul için hazırlanmasına yardımcı olun. Okulda bekleyecekseniz çocuğunuzun yanına hemen koşmayın. Okulda tuvaletin yerini öğrenmesini sağlayın. Alerji ve yeme problemi varsa öğretmenleri bilgilendirin. Yeni arkadaşlar ve oynayacağı oyunlar konusunda çocuğunuzu heveslendirin” dedi.
Okul öncesi eğitimi alan çocukların ilk gün kaygılarını daha az yaşadığının altını çizen Güneş, çocukların temel eğitim altyapısı olduğu için derslere daha kolay adapte olduğunu ve anne ile babadan ayrı kalmayı daha önceden deneyimlediği için bağımsızlık konusunda zorlanmadığını sözlerine ekledi.
Ders Zili Heyecanına Karşı Uzmanlar Uyarıyor
Ders zilinin çalmasına az bir süre kala okul hayatına ilk adımlarını atacak öğrencilerin stres yaşamasının doğal olduğunu söyleyen Uygar Çocukevi Genel Müdürü Psikolog Bahar Güneş, anne babaları daha bilinçli olmaları konusunda uyardı.