Dershane Yetkilileri Toplantıyı Terk Etti

Dershane Yetkilileri Toplantıyı Terk Etti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Samsun’da düzenlenen “Özel Dershaneler ve Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri ile İstişare Toplantısı”na katılan 18 ildeki dershane temsilcilerinin büyük bir kısmı dönüşüme tepki göstererek salonu terk ettiler.


Milli Eğitim Bakanlığı, Samsun Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü toplantı salonunda Özel Dershaneler ve Özel Etüt Eğitim Merkezleri ile İstişare Toplantısı düzenledi.

Samsun, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinden dershane ve eğitim merkezlerinden yetkililerin katıldığı toplantı öncesi katılanlara dershanelerle ilgili anketler verildi.

Dershane ve eğitim merkezi yetkilileri, kendilerine dağıtılan anketlerin taraflı olduğunu belirterek doldurmama kararı aldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, “Dershanelerle ilgili son günlerde yoğunlaşan ama esasında çok daha önce başlayan bir tartışma ve bugün gelinen bir süreç var. Gelinen bu süreçte bizler sizlerin görüşlerini, önerilerini almaya geldik. Bu anlamda Karadeniz’deki bütün illerimizde görev yapan bu kurumların temsilcileri olarak sizleri dinleyeceğiz. Bizim siyasi bir görevimiz yok. Bizim şu gelinen süreçte yapmak istediğimiz, bu sürecin en olumlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için sizlerin görüşlerini ve önerilerini yerinde almaya geldik. Ama şu tartışmanın herhalde biz içinde olmayacağız. Dershanelerin dönüşümü noktasında, dershanelerin bugüne kadar yerine getirdikleri görevlerin ne kadar yararlı olduğu noktasında bizim bir tartışma şeyimiz yok. Bunun bir belki yararı da olmuyor. Biz de tartışmalar müzakere şeklini almıyor. Halbuki müzakere olarak bunlar olsa çok daha yararlı sonuçlar ortaya çıkar. Bizim yapacağız, bu dönüşüm sırasında sizlerin önerilerimiz neler olabilir, teklifleriniz neler olabilir, Başbakanımız ve bakanımızın açıklamaları doğrultusunda bizler de bu önerilerinizi en sağlıklı şekilde almak ve yerine iletmek görevindeyiz. Ama bunu yaparken zamanı çok iyi kullanabilmemiz için siz değerli basın mensuplarını, sizler bu görevinizi yaptıktan sonra bizlere müsaade ederseniz, bütün toplantılarda olduğu gibi biz eğitimciler bu konuda birbirimizi dinlemeye hazırız. Bu anlamda bize yardımcı ve destek olursanız seviniriz” dedi.

Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz’ın konuşmasının ardından toplantının geri kalan kısmının basına kapalı olacağının belirtilmesinin ardından basın mensupları dışarı çıkartılmak istendi. Salondaki dershane ve eğitim merkezi yetkilileri, basın mensuplarının dışarı çıkartılmasına tepki göstererek salonu terk etmek istediler. Bunun üzerine Müsteşar Yardımcısı Yılmaz salondakilere seslenerek, “Dönüşüm ile ilgili sadece önerilerinizi söylemeniz durumunda basın kalır” dedi.

Salonda bulunanlar da hep birlikte “Hayır, dönüşüm ile ilgili önerimiz yok” dediler.

Dershane ve eğitim merkezi yetkililerinin “Bizim burada toplanma nedenimiz nedir? ‘Biz arkadaşlar bu işin kararını verdik, dönüşüm var. Bunu tartışalım mı’ yoksa ‘arkadaşlar henüz verilmiş bir karar yok, sizlerin de fikrini almak üzere buraya toplandık’ hangisini konuşacağız” sözleri üzerine MEB Özel Okullar Genel Müdürü Mehmet Küçük, “5580 sayılı Özel Öğrenim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan özel dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi konusunun bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlarla istişare edilerek, ilgili kamuoyunun taslağa ilişkin görüş ve önerilerinin alınması ve toplantımızın amacı budur. Biz size ‘dershaneler dönüşsün mü, dönüşmesin mi’ demek için değil, ‘dönüşümde katkınız olsun, dönüşümü daha sancısız yapalım’ diye toplandık” cevabını verdi. Küçük’ün cevabının ardından toplantıda bulunanların büyük bir çoğunluğu salonu terk ettiler

Salonu terk eden dershane temsilcileri adına gazetecilere açıklamalarda bulunan Özel Dershaneler Birliği Derneği İl Temsilcisi Hatice Göz, “Biz buraya dönüşümü tartışmaya gelmedik. 5580 sayılı Kanun’un değişen maddelerindeki bütün ifadeler ‘yapılabilir, olabilir’ gibi sonu net olmayan cümleler içermektedir. Bu ifadelerin net ve açık olmaması güven vermemektedir. Bizim özel okula dönüşmemiz gerçekçi bir olay değildir. Güney Kore’de de dershaneler kapandı ama merdiven altı dershaneleri çoğaldı. Sonra yeniden açıldı. Biz kapandığımız zaman evlerde özel ders verilecek. Merdiven altı dershaneciliği gelişecek” dedi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile