Dersimiz Açıklaması

Samsun Müftülüğünce açılacak "aile okulu"nda, eşlerin görevleri, çocuklara, kayınvalideye, kayınpedere, anne ve babaya nasıl davranılması gerektiği öğretilecek.

Müftü Hayrettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce tefsir, hadis ve fıkıh okulu açtıklarını anımsattı.
Bir de "aile okulu" açacaklarını anlatan Öztürk, şöyle konuştu:
"Aile okulunun farkı, eşlerin birlikte katılacak olması. Her hafta ders vermek suretiyle en az bir yıl bu okulu düzenleyeceğiz. Bir sene içinde kadının kadınlığını bileceği, erkeğin erkekliğini bileceği, kulluk görevini güzel yapacakları, eşlerin birbirlerine güzel davranacakları, sıfırdan alıp evlenmeden önce başlayıp ölünceye kadar bir insanın hayatında her ne ile karşılaşmışsa her konuyu işin uzmanlarıyla, üniversiteden hocalarla, psikologlarla, sosyologlarla, müftülerimizle, yurt içinden yurt dışından hocalarımızla her hafta ders vermek suretiyle sadece ailelere, çocuklar olabilir ya da nişanlı çiftlere eğitim vereceğiz."
Okulda, hayatta bir insanın başına ne geliyorsa hepsinin anlatılacağını ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çevre, hayvanları koruma bilinci, sokaktaki insanlara davranış, ahlak, eşlerin birbirlerine karşı davranışları anlatılacak. Kocanın görevleri, kadının görevleri, ailedeki eğitim, kayınvalideye, kayınpedere, anne, babaya davranış öğretilecek. En az bir sene sürecek. Bir sene devam edenlere ödül vereceğiz. Altyapımız hazır. İlk olma özelliğini taşıyor. Ailelerin gelebilmesi için akşamları yapacağız. 10 kişi de olsa eğitime alacağız."
- "Kaynana değil, kaim ana"
Kayınvalideye eskiden kaim ana dendiğini, kaim ananın "anne yerine geçen" anlamına geldiğini söyleyen Öztürk, şunları kaydetti:
"Kaynanamızın adı eskiden kaim anaydı. Kayınpederin adı da kaim baba idi, yani baba yerine geçen. Böyleydi bunlar ama ne zaman kaim ana kaynana, kaim baba kayınpeder oldu, gelin de diken oldu. Kaim ana, kaim baba gelinini kızı gibi korurdu. Onu gözünün bebeği gibi korurdu. Ne zaman ki bundan sıyrıldı bu iş, gelinle kaynana arasına başka şeyler girdi, kaynanaya dönüştü iş. Özelliği bozuldu. İsmi bile bozuldu. Yani 'dırdır eden' denildi. Bununla ilgili türküler bile yazıldı, 'Kaynanayı ne yapmalı, kaynar kazana atmalı, yandım gelin dedikçe altına odun atmalı' gibi. Kaynanaya öyle denir mi? Kaim anaydı o, anne yerine geçen. Bizim her şeyimiz değişti."
Öztürk, bütün bu değerleri korumak için "aile okulu"nu açacaklarını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile