Derviş Eroğlu yılın devlet adamı, Bülent Arınç yılın bakanı seçildi

Ekovitrin Dergisi, 2009 yılı starlarını açıklandı. Yılın devlet adamı KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu seçilirken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıs

  Ekovitrin Dergisi , 2009 yılı starlarını açıklandı . Yılın devlet adamı KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu seçilirken , Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise yılın bakanı oldu . Ödülünü alırken kısa bir konuşma yapan Eroğlu , Rum tarafının azim ve kararlılıkla kalıcı barışın oluşmasını istemediğini bunun nedeninin ise , Rumlar ' ın , Türklerle Kıbrıs adasının ekonomik zenginliğini paylaşmak istememesi olduğunu ifade etti .

Ekovitrin Dergisi ' nin 2009 yılının starlarını açıkladığı gece Zeytinburnu ' nda ki Wowotel ' de yapıldı . Dergi okuyucularının oyları ve internetten yapılan anket sonucunda yılın devlet adamı KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu seçilirken , yılın bakanı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu .

Aldığı ödül nedeniyle çok mutlu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu , ülkelerin gelişmesinde ekonomik kalkınmanın çok önemli olduğunu belirtti . Eroğlu , " 1974 Kıbrıs Barış harekatından sonra elde ettiğimiz zafer ekonomik temelle desteklenmediği için Kıbrıs ' ta büyük bir hamle yapamadık . Ambargolar altında olduğumuz için istediğimiz yere gelemedik . Kıbrıs ' ta kalıcı barışın yolu Kıbrıs halkının iktisadi kalkınmasından geçer . " dedi .

RUMLAR KIBRISIN ZENGİNLİĞİNİ TÜRKLERLE PAYLAŞMAK İSTEMİYOR

Rum kesimiyle görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Eroğlu , " Yıl sonuna kadar bir anlaşma yapmayı hedeflemekteyiz . Türk tarafı olarak biz iyi niyetle ve umutla hareket etmekteyiz . Ancak Rum tarafı azim ve kararlılıkla kalıcı barışın oluşmasını istememekte . Rum tarafının bu isteksizliğinin altında yatan temel neden ise iktisadidir . Avrupa Birliği kaynaklarını tek taraflı kullanan Rumlar , Türk tarafıyla Kıbrıs adasının ekonomik zenginliğini paylaşmak istemiyorlar . Anavatan Türkiye ile birlikte Kıbrıs ' ta kalıcı barışın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz . Kıbrıs ' a ekonomik ambargolar kaldırılırsa , doğrudan uçuşlar başlarsa adil bir barış yapmak mümkün olacaktır . " ifadelerini kullandı .

" AB ' NİN ADALETİNDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR "

Birçok ülke temsilcisinin Türk tarafını uzlaşmaz bir tutum içinde gösterdiğini ve Türk tarafına daha neler verebileceğini sorulduğunu dile getiren Eroğlu , " Bugüne kadar yapılan müzakereler bir federasyon anlaşmasıyla sonuçlanmış . Rum kesimi , dünyaya Türk tarafını uzlaşmaz bir tutum içerisindeymiş gibi göstermekten vazgeçmiş değildir . Bugün AB ' nin adaletinden bahsetmek mümkün değildir . Şu anda huzur ve güven içerisinde yaşaması için mücadele eden halk , ambargolar altındadır . Ancak Kıbrıs olaylarını yaratan Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi Avrupa Birliği ' ndedir . Biliyorsunuz Kıbrıs eskiden Türkler ve Rumlardan oluşuyordu . Ayrılıktan sonra Rumlar ' ın yolu açılırken , bizler ambargoya maruz kaldık . Türkleri toplu mezarlara gömmeye çalışan Rumlar AB ' ye girerek ödüllendirilirken , suçsuz Türklere ise her türlü ambargo uygulanmaktadır . İşte çifte standart budur . Bu insan haklarına aykırı bir davranıştır . " diye konuştu .

EKONOMİK İSTİKRAR İÇİN SİYASİ İSTİKRAR ŞART

Yılın bakanı seçilen Bülent Arınç ise , ekonomik istikrar için siyasi istikrarın şart olduğunu söyledi . Ekonomik istikrar ile siyasi istikrarın siyam ikizleri gibi olduğunu ve ayrılmaz bir varlık olarak düşündüğünü kaydeden Arınç , " Kesinlikle ' tek partili bir iktidar var ve siyasi istikrar sadece buna bağlı demiyorum . ' Son 30 yılda koalisyonlarla yaşamış bir ülkede tek başına güçlü bir iktidarın olmasının aldığı kararları icra etmesinde sürat sağladığını ve güven sağladığını bilen bir insanım . Siyasi istikrar derken böyle güçlü bir iktidarın yanında güçlü bir muhalefete de ihtiyaç vardır . Dünya ekonomik global bir kriz yaşadı . Biz Türkiye ' de 60 ' lı , 70 ' li , 80 ' li ve 90 ' lı yıllarda çok ekonomik krizler gördük . Bunlar iç kaynaklıydı . Diğer hükümetlerin başarısızlıklarından kaynaklanıyordu . Ekonomik kriz , ya toplumsal olaylar , ya ayrımcılık ya da çıkar kavgasından meydana geliyordu . " şeklinde konuştu .

Son 3 yılda yaşanan krizin dış kaynaklı olduğunu dile getiren Arınç , " Elbette böyle dışarıda duruyorsanız , yağmur da yağıyorsa ıslanmamanız mümkün değildir . Yani Türkiye bundan zarar görecekti . Elbette de gördü . Ama bu Türkiye ' deki ekonominin ne kadar güçlü olduğunun bir kanıtıdır . " ifadelerini kullandı .

Öte yandan gecede mesleğinde başarı göstermiş birçok kişi ve kuruma da ödül verildi . Ödül alan diğer kişi ve kuruluşlar şöyle ; Yılın işadamı Hamdi Akın , yılın iş kadını Ümit Boyner , yılın sanayicisi Ali Kibar , yılın markası THY , yılın iş adamı AKFEN ve TAV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın , yılın belediye başkanı Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen , yılın üniversitesi Akdeniz Üniversitesi , yılın meslek örgütü TUSKON , yılın sanatçısı Beyazıt Öztürk , yılın bankası Yapı Kredi Bankası , yılın katılım bankası Türkiye Finans , yılın sivil toplum örgütü ise Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği oldu .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile