Des: Akademisyenlere Kıyafet Dayatmak Faşist Anlayışın Tezahürüdür

Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) sunduğu YÖK Kanun Tasarısı Taslağı'nda öğrencilerin yanı sıra öğretim elemanlarına da kılık-kıyafet serbestisi öngören madde eğitim camiasında tartışılmaya başlandı.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Bırakalım üniversite hocaları ve öğrenciler ne giyeceğine kendileri karar versin. Akademik bir kurumda hocalarımızın özgürlüğüne ve özgünlüğüne karışmak, belirli bir giyim şeklini dayatmak en başta bilim dışı, faşist bir anlayışın tezahürüdür.” dedi.

DES Genel Başkanı Avcı, üniversiteden ilkokula kadar tüm eğitim kurumlarında herkese kılık-kıyafet serbestîsi tanımadan eğitimin özgürleşemeyeceğini kaydederek, “Eğitimcileri sivilleştirmeden, özgürlükçü reformlar yapmadan, demokratik değerleri yerleştirilmeden üniversitelerimizden beklediğimiz verim, kalite ve başarıyı yakalayamayız. Önemli olan hocalarımızın ne giyeceği değil ne ürettiği, performansı ve nasıl bir artı değer ortaya koyduğudur. Özgür üniversite ve demokratik bir eğitim mevzuatı istiyoruz.” diye konuştu.

YÖK TASLAĞI DEMOKRATİK VE EVRENSEL KRİTERLER AÇISINDAN YETERSİZ Yeni YÖK taslağına ilişkin eleştirilerini de söyleyen Gürkan Avcı, “Taslakta akademik ve bilimsel özgürlük, kurumsal özerklik ve demokratik katılım gibi ilkelerin yetersiz olduğunu görüyoruz. Taslak uluslararası tavsiye metinleriyle pek uyumlu değil ve evrensel ilkelere yeterince atıf yok. Biz yeni YÖK Yasasında, öğrencilerinde söz, yetki ve karar mekanizmalarında olmasını istiyoruz. Üreten ve Türkiye’nin sorunlarını çözen bir üniversiteyi hayal ediyoruz. Demokratik kriterler başta olmak üzere, akademik özgürlüğün güvence altına alındığı, nesnel denetim mekanizmalarını öngören düzenlemeler açısından da yetersiz buluyoruz.” şeklinde konuştu.

KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN 10 MİLYON İMZA KAMPANYASINI DESTEKLİYORUZ Memur-Sen tarafından başlatılan 'Kamuda Kılık-Kıyafet Özgürlüğü için 10 Milyon İmza Kampanyası'nı desteklediklerini, sendika genel merkezinde kurulan masada ve şubeler maharetiyle toplanan destek imzalarını Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’ya teslim edeceklerini kaydeden Gürkan Avcı, şunları söyledi: "İlk ve orta dereceli okullarda, üniversitelerde, kamuda ve özel sektörde başörtülü bireylerin istekleri doğrultusunda ve kendilerini tanımladıkları şekilde kılık-kıyafet tercihinde bulunma, çalışma, atanma ve tayin isteme hakkını savunuyoruz. Başörtüsünün her alanda serbest olmasını istiyoruz. Kamuda sadece 'hademelerin' başörtüsü takmasına müsaade eden faşist zihniyetlere normalleşmeyi ve başörtüsü meselesini insani ve İslami bir hassasiyetle kavramalarını öneriyorum. Bu vicdani talep görmezden gelinmemelidir. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile