Desöp Kamuoyu Paylaşım Toplantısı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, "Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi, özel rehabilitasyon merkezlerine yönelik yapacağımız çalışmalar için bilimsel verileri içeren bir yol haritası niteliğinde" dedi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin işleyişlerinin ve işlevlerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

"DESÖP Kamuoyu Paylaşım Toplantısı"na Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Türkiye genelinde hizmet veren 222 rehberlik araştırma merkezlerinde görev yapan müdür, müdür yardımcısı, özel eğitim öğretmeni ve rehber öğretmene uygulanan anketten çıkan sonuçlar ve bulgular "DESÖP Kamuoyu Paylaşım Toplantısı" ile taraflara duyuruldu.

DESÖP sonuçları ve geliştirilen örnek özel eğitim ve rehabilitasyon merkez model önerileriyle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin mevcut durumlarının ve sorunlarının tespit edilerek, kamu kaynaklarının daha etkin, verimli kullanımının sağlanması için yeni politika ve örnek model önerisi geliştirilmesi sağlanacak.

Bakan Yardımcısı Asan, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin sonuçlarının önemli olduğunu belirterek, projede yüze yakın akademisyenin yer aldığını vurguladı. Asan, "Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi, özel rehabilitasyon merkezlerine yönelik yapacağımız çalışmalar için bilimsel verileri içeren bir yol haritası niteliğinde" dedi.

-"Erken eğitimin gerekliliği vurgulandı"

Proje sonucunda bu kurumların çocuklara sosyal alanlarda beceriler kazandırma noktasında yetersiz kaldığının görüldüğünü ifade eden Asan, şunları kaydetti:

"Tıbbi ve eğitsel değerlendirme birimleriyle ilgili ne tür problemlerle karşılaşıyorlar bunu gördük. Hocalarımız tanı değerlendirme ve destek merkezlerinin mutlaka oluşturulmasıyla ilgili yeni bir model sundular bize. Kamuoyunun bilgilendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Erken eğitimin gerekliliği vurgulandı. Erişilebilirlikle ilgili standartlara öncelikli olarak binaların uyması gerektiği ortaya çıktı. Ortak veri tabanıyla ilgili çalışmamız var ama işin başındayız. Ailenin eğitim ekibin içinde mutlaka yer alması gerektiğini gördük. Denetim konusunda acil eylem planları olması gerekliliği, rehabilitasyon türlerinin farklı engelli türlerine uygulanması gerekliliği ortaya çıktı."

Öğretim üyesi açığının ortaya çıkmasının en önemli eksiklikleri arasında olduğunu belirten Asan, rehabilitasyon merkezleriyle kurumlararası iletişimin çok zayıf olduğunun görülmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

-"Proje verimliliği ortaya koydu"

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi ise Özel Rehabilitasyon Merkezlerinin engellilerin eğitimi için önemli bir basamak olduğunu belirterek, projenin bu merkezlerin verimliliğini artırmak için yol haritası niteliği taşıdığını söyledi.

Projenin, verimliliği ortaya koyduğunu ve öneriler getirdiğini ifade eden Çiftçi, araştırmanın bittiğini ancak çalışmalara yeni başlanacağını kaydetti.

Asan, toplantının ardından projede emeği geçenlere katılım belgesi verdi.

-Proje

Destek Özel Eğitim Hizmetlerinin Verimliliğinin Araştırılması Projesi ile ailelere, yöneticilere, kurucu ve kurucu temsilcilerine, eğitimcilere, yardımcı personele ve farklı meslek uzmanlarına yönelik nitel ve nicel veri toplama araçları geliştirilerek uygulandı.

Araştırma kapsamında Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin eğitim programlarına, fiziksel durumu ve yönetsel yapısına, tanılama, yönlendirme ve yerleştirme işlevlerine, destek özel hizmetlerine ve tıbbi rehabilitasyon işlevine, aile memnuniyetine yönelik değerlendirmeler yapıldı. Yapılan bu değerlendirmelerle Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinin mevcut durumlarının ortaya konması, diğer yandan ise veriler ışığında Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine yönelik bir model geliştirilmesi amaçlandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile