Destek Menkul Finansal Okuryazar Toplum İçin Yola Çıktı

Destek Menkul Finansal Okuryazar Toplum İçin Yola Çıktı

Refaha giden yolun finansal okuryazarlıktan geçtiğine inanan Destek Menkul Değerler, önemli bir toplumsal sorumluluk projesi başlattı. Projenin ilk adımı olarak 7 ekonomistle 7 kitaplık bir seri hazırlayan Destek Menkul Değerler, karmaşık gözüken finansal konuları sade bir dille toplumla buluşturmayı hedefliyor.

Türkiye’nin önde gelen aracı kurumlarından Destek Menkul Değerler, “Finansal Okuryazarlık” konusunda hayata geçirdiği toplumsal sorumluluk projesini düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. 6 Mayıs Çarşamba günü Wyndham Grand Otel’de yapılan toplantıda, Türkiye’nin mevcut ekonomik koşulları içerisinde finansal okuryazarlığın önemi anlatıldı ve projenin ilk adımı olarak yayımlanan Finansal Okur Yazarlık Serisinin tanıtımı yapıldı. Seride yer alan yedi kitap; Destek Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Yılmaz ve yazarlar Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Prof. Dr. Kerem Alkin, Prof. Dr. Emre Alkin, Ekonomist/Yazar Ali Ağaoğlu, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Gazeteci Aslı Şafak ve Stratejist Ahmet Mergen tarafından tanıtıldı.

Finansal okuryazarlığın geliştirilmesini toplumsal sorumluluklarının bir parçası olarak gördüklerini vurgulayan Destek Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Yılmaz, “Türkiye’nin önde gelen akademisyen ve piyasa aktörlerinin deneyim ve entelektüel birikimlerini ortaya koydukları yedi kitapla ilk adımımızı atıyoruz. Ardından ekonomistlerimizin katılımıyla geniş katılımlı paneller serimizi başlatacağız” dedi.

“Düşük iç tasarruf, temel sorunumuz”

Destek Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Yılmaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yurt içi tasarruf oranının son derece düşük olmasının, ekonomimizin en önemli sorunlarının başında geldiğine dikkat çekerek “Gelişmekte olan ülkelerin ortalama tasarruf oranları yüzde 33. Başka bir ifadeyle gelişmekte olan ülkeler ortalama milli gelirlerinin yüzde 33’ü kadar tasarruf ederken, Türkiye’de bu oran yüzde 13 seviyesinde” dedi.

Düşük yurtiçi tasarrufların; dış finansman bağımlılığına, dolayısıyla cari işlemler açığının yükselmesine neden olurken, büyümenin sürdürülebilirliğini de tehlikeye attığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirebilmesi için öncelikle tasarruf davranışlarını değiştirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.



Uluslararası deneyimlerin tasarruf oranları ile finansal okuryazarlık arasında güçlü bir ilişkinin olduğunu ortaya koyduğunu belirten Yılmaz, “Bilinçsiz borçlanma, finansal araçların risk ve getirileri hakkında eksik bilgi ve finansal planlamadaki kısa vadeli bakış temel sorunlarımızdan birkaçı. Yapılan araştırmalar; ülkemizde temel finansal kavramlar konusunda bilgi düzeyinin yeterli olmadığını gösteriyor” dedi.

Finansal refahı artırmanın yolu “bilmek”ten geçiyor

Bugünkü küresel ekonomik ortamda bireylerin gelirlerini, birikim ve yatırımlarını akıllıca değerlendirmelerinin giderek zorlaştığına dikkat çeken Yılmaz, “Günümüz küresel ekonomik ortamında finansal refahı artırmak için ‘bilmek’ gerekiyor. Bilmek için de Türkiye’nin finansal okuryazar bir toplum haline dönüşmesi lazım” dedi.

Finansal okuryazarlığı yeterince topluma yayabilmiş ve derinleştirebilmiş ekonomilerin, gelişmiş para ve sermaye piyasaları ile karşımıza çıktıklarını da vurgulayan Tuna Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü. “Türkiye Ekonomisi’nin de benzer ülkeler kategorisine ulaşabilmesi, toplumun finansal okuryazarlığını geliştirebilmesinden geçiyor. Ekonomi yönetimimiz, BDDK, SPK ve Borsa İstanbul bu nedenle, son bir kaç yıldır finansal okuryazarlığı geliştirmek için ciddi bir çaba sarfediyor. Destek Menkul Değerler olarak finansal okuryazarlığın geliştirilmesini toplumsal sorumluluğumuzun bir parçası olarak görüyoruz. Bu anlamda hemen her platformu, finansal okuryazarlığın geliştirilmesi bağlamında etkin kullanmaya çalışıyoruz. Son yıllarda bu amaçla sayısız eğitim düzenledik, önümüzdeki dönemde de bu eğitimlerimize devam edeceğiz”

Yedi ekonomistten yedi anahtar kitap

Destek Menkul Değerler olarak finansal okuryazarlık konusundaki çabalarını Türkiye’nin önde gelen akademisyen ve uzmanları ile el ele vererek güçlendirdiklerini belirten Yılmaz, bu birlikteliğin sonucunda yedi kitaptan oluşan Finansal Okuryazarlık

Serisini hayata geçirdiklerinin altını çizdi. “Kitapların her biri, piyasaların dününü, bugününü ve yarınını merak eden bireysel yatırımcılar açısından adeta bir başucu eser niteliğinde. Sadece piyasalar değil; futboldan aile bütçesine, kumbaraya kadar tasarruf kültürünün nasıl geliştirilebileceğine ışık tutuyor” diyen Yılmaz, bu kitapların; Türkiye’de finansal okuryazarlık kültürünün oluşmasına, gelişmesine ciddi katkı sağlayacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Türkiye’nin önde gelen akademisyen ve piyasa aktörlerinin deneyim ve entelektüel birikimlerini ortaya koydukları yedi kitapla ilk adımı attıklarını belirten Yılmaz, önümüzdeki dönemde yazarlarla birlikte geniş katılımlı panel düzenleyeceklerini söyledi.

Yılmaz ayrıca, önümüzdeki dönemde finansal okuryazarlık serisinin ikincisini hayata geçirecekleri bilgisini de verdi.

Finansal Okuryazarlık Serisi kapsamında Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu “Finansal Piyasalarda Riskler Nasıl Ortaya Çıktı?”, Prof. Dr. Kerem Alkin “Makro Ekonomik Verilerin Analizi”, Prof. Dr. Emre Alkin“Modern Futbol ve Sermaye Piyasaları”, Ekonomist/Yazar Ali Ağaoğlu “Ben Biriktirdim Siz Harcayın”, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk “Altının Gizemli Dünyası”, Gazeteci Aslı Şafak “Sayının Namusu” ve Stratejist Ahmet Mergen“Destek Direnç Ne Ola ki?” adlı kitapları kaleme aldılar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile