Özellikle ekonomik nedenlerle hayvanlarını satmak zorunda kalan birçok besici, son dönemlerde devletin sağladığı kredi ve hibe desteğiyle bu sektöre geri dönüş yapmaya başladı.
Aldıkları destekleri yerli yerinde kullanarak sektörü hak ettiği başarıya taşımaya çalışan üreticiler, istihdama da yardımcı oluyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın küçükbaş hayvancılıkta Van'dan sonra ikinci sırada yer aldığını anımsattı.
Kentte birçok vatandaşın hayvancılıkla uğraşarak geçimini sağladığını ifade eden Özgökçe, bu sektörün oldukça zor ve yorucu olduğunu anlattı.
Bakanlığın hayvancılığı geliştirmek adına önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Özgökçe, bu desteklerin son yıllarda meyvelerini vermeye başladığını dile getirdi.
Desteklerle kentte et ve süt üretiminde de ciddi oranda artış yaşandığını anlatan Özgökçe, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 10 yıl önce 1 milyon 200 bin olan küçükbaş hayvan sayısı 1,5 milyonun üzerine çıktı. Yine aynı dönemde 140 bin civarındaki büyükbaş hayvan sayısı da 250 bin oldu. Hayvancılık ilimiz için önemli bir geçim kaynağı. Son yıllarda Bakanlığımız üreticileri teşvik etmek amacıyla önemli rakamlarda destek sağladı. İlimizde uygulanan projelerde hem ırk konusunda hem de verim dikkate alınarak destelemeler yapıldı. Bakanlığımız ciddi anlamda yem desteği sağladı. 2002'de yem desteği 67 bin lirayken 2012'de bu rakam şimdi 2,5 milyon lira olmuştur. Bu anlamda bu destekler üreticilere büyük kolaylık sağlamıştır."
- Refah seviyesi yükseliyor
Kooperatiflere verilen desteklerin genellikle kültür ırkı hayvanlar için uygulandığını anımsatan Özgökçe, bu çalışmalarla hayvancılıktan elde edilen gelirlerde de önemli artışların yaşandığına dikkati çekti.
Desteklerle besicilerin refah seviyesinin yükseldiğini aktaran Özgökçe, "2002'de verilen toplam hayvancılık desteklemesi 172 bin liradan 2013'de yaklaşık 23 milyon liraya ulaşmıştır. Son 10 yılda üreticilere 120,5 milyon lira hayvancılık desteği sağlandı" şeklinde konuştu.
Besicilerden Ahmet Sel ise hayvancılık desteklemelerinin yüzlerini güldürdüğüne dikkat çekerek, "5 yıl önce 80 koyunum vardı şu anda 200'ü geçti. Daha önceki yıllarda da hayvancılık yapıyorduk ama girdilerin çok fazla olması bizi bu sektörden uzaklaşmaya başlamıştık. Allah razı olsun gerçekten bu desteklemeler bize ilaç gibi geliyor" dedi.
Desteklemeler Hayvancılığı Canlandırdı
Şanlıurfa'da son yıllarda verilen destekler sayesinde eski günlerine dönen hayvancılık sektörü, ülke ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlıyor.