Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Meclis açıldığında idam cezasının geri getirilmesiyle ilgili anayasa değişikliği teklifimizi sunacağız. Mecliste temsil hakkı bulmuş partilerden destek isteyeceğiz. BBP olarak bu konuda bir hassasiyetimiz var ve inanıyoruz ki, milletvekillerimizin çoğu da bizimle aynı hassasiyete sahiplerdir." dedi.
BBP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Destici, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dünya mazlumlarının hakkını araması, yapılan adaletsizliklere vurgusu, terörle mücadelede verdiği mesajlar ve sergilediği dik diş duruş adına teşekkür etti.
Destici, Şırnak'ın Silopi ilçesinde el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit olan güvenlik korucularına Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diledi.
İdam cezasının geri getirilmesine ilişkin anayasa değişikliği teklifini, 1 Ekim Pazartesi Meclis'e sunacaklarını ifade eden Destici, "Mecliste temsil hakkı bulmuş partilerden destek isteyeceğiz. BBP olarak bu konuda bir hassasiyetimiz var ve inanıyoruz ki, milletvekillerimizin çoğu da bizimle aynı hassasiyete sahiplerdir." diye konuştu.
Gündemdeki af konusuna ilişkin değerlendirmelerini de paylaşan Destici, teklifi incelediklerinde bazı noktaların kafa karıştırıcı olduğunu belirterek, "Bugün itibarıyla Adalet Bakanlığı'ndan aldığımız verilerde 194 bin 404 hükümlüden 150 bin civarının af ve ceza indiriminden yararlanacağını gördük. Bu rakamın içinde uyuşturucu, hırsızlık, adam öldürme, yaralama, yağma ve cinsel suçlardan tutuklanarak hüküm giymiş bireylerin bulunması, bizde bu düzenlemenin tekrar görüşülmesi kanaatini uyandırdı." ifadelerini kullandı.
Destici, ayrıca mağdurların haklarının da aranması gerektiğini vurgulayarak, "Mahkumlarla ilgili bir düzenleme varken, hükümlülerin mağdur ettikleri hakkında bir düzenleme olacak mıdır?" sorusunu yöneltti.
BBP olarak toplumsal meselelerde uyarılarını yapmak zorunda olduklarının altını çizen Destici, "Kişilerin kişilere karşı işlediği suçlarda Meclisin af yetkisi olmamalıdır, bu yetki ancak mağdurun elinde olmalıdır." dedi.
Destici, cezaevlerinden suçluların ıslah olmadan çıkmasının ise tekrar suç işleme oranlarını artırdığını ve toplumda adalete olan güveni azalttığını söyledi.
Türkçe Dil Bayramı'nın 86. yıl dönümü vesilesiyle Türk milletinin dil bayramını tebrik eden Destici, "Türk milleti olarak, tarih sahnesinde varlığımızı devam ettiriyorsak bunun en önemli sebeplerinden biri de dilimizdir. Dilimizi ve dil birliğimizi kaybettiğimiz anda millet olma bilincimizi de kaybederiz, devletimizin ve milletimizin varlığını da tehlikeye atarız. Eğitimde ikinci dil, ikinci resmi dil gibi tartışmalar bir daha Türkiye'nin gündemine gelmemelidir. Bizim bir tane resmi dilimiz vardır o da Türkçe'dir ve böyle olmaya devam edecektir." değerlendirmesini yaptı.
Mustafa Destici, basın toplantısının ardından partililere ve basın mensuplarına aşure ikram etti.
Destici'den İdam Teklifi
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: 'Meclis açıldığında idam cezasının geri getirilmesiyle ilgili anayasa değişikliği teklifimizi sunacağız. Mecliste temsil hakkı bulmuş partilerden destek isteyeceğiz. BBP olarak bu konuda bir hassasiyetimiz var ve inanıyoruz ki, milletvekillerimizin çoğu da bizimle aynı hassasiyete sahiplerdir'