DEÜ'de Azerbaycan Günü

DEÜ'de Azerbaycan Günü

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), “Azerbaycan’in Bagimsizliginin Dönüm Noktasi: 20 Ocak” baslikli konferansa ev sahipligi yapti. Azerbaycan’in bagimsizligini kazanma sürecinde “Kara Ocak” olarak anilan 20 Ocak 1990’da Bakü’de yasananlara dikkat çekilen konferansa, Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Nermine Mustafayeva ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiligi Egitim Müstesari Doç. Dr. Necibe Nesibova konusmaci olarak katildi.

Uluslararasilasma faaliyetlerini yogun sekilde sürdüren DEÜ, “Azerbaycan’in Bagimsizliginin Dönüm Noktasi: 20 Ocak” baslikli konferansa ev sahipligi yapti. Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Nermine Mustafayeva, Azerbaycan Ankara Büyükelçiligi Egitim Müstesari Doç. Dr. Necibe Nesibova ve Dokuz Eylül Üniversitesi Yabanci Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülmira Kuruoglu’nun konusmaci olarak katildiklari konferansta, Azerbaycan’in bagimsizligini kazanma sürecinde “Kara Ocak” olarak anilan 20 Ocak 1990’da Bakü’de yasananlara ve Türkiye-Azerbaycan dostluk iliskilerine dikkat çekildi.

“Ayni ideallerde birlesiyoruz”

Türk ve Azerbaycan milli marslarinin katilicimlar tarafindan birlikte okunmasiyla baslayan etkinligin açilis konusmasini yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, DEÜ olarak Azerbaycan ile ilgili her etkinlikte bir baska heyecan ve mutluluk duyduklarini belirtti.

Güzel, “Bir millet iki devlet olan Azerbaycan ve Türkiye arasindaki siyasi, kültürel ve soy bagi iliskilerimiz, köklü temellere dayanmakta. Ayni dili konusup ayni idealler üzerinde birlestigimiz Azerbaycan’dan gelen degerli konuklarimiz ile bugün bir etkinlikte daha bir aradayiz. Bundan 33 yil önce ülkelerinde yasanmasini bir daha asla istemeyecegimiz kötülükleri yasayan soydaslarimizin acisini paylasiyor, her seye ragmen mücadeleleri ile elde etmis olduklari bagimsizliklari için bizler de gurur duyuyoruz. Umut ediyorum ki, bir daha huzurumuz hiç bozulmasin” dedi.



“Halkimizin birligi zaferi getirdi”

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Egitim Merkezi (DESEM) Bordo Salon’da yapilan konferansta katilimcilara hitap eden Azerbaycan Istanbul Baskonsolosu Nermine Mustafayeva, 20 Ocak 1990’da Ermenilerin artan toprak talepleri karsisinda Azerbaycan halkinin tepkisini sert askeri müdahaleler ile bastirmaya çalisan Sovyet Ordusu’nun neden oldugu facialara dikkat çekti. Mustafayeva, sunlari aktardi: “Bugün 33’üncü yildönümünde 20 Ocak faciasinda kaybettiklerimizi anmak, yasananlara dikkat çekmek için bir araya geldik. Bu olaylar, Azerbaycan ve bölgemiz tarihinin çok aci hatiralaridir. Ayni zamanda Azerbaycan tarihi için mühim bir dönüm noktasidir. Ne kadar aci olsa da milletimizin direnisini ve kahramanligini anlatir bize. Olaylar sirasinda yüzlerce insan öldü, binlerce insan yaralandi. O kanli gecede Azerbaycan halki kendi özgürlügü ve bagimsizligi yolunda sehitler verdi. Halkimizin birligi ve zorluklar karsisinda kararliligi, bize sonunda zaferi getirdi.”

“Katliamin izleri silinmedi”

Konferansta konusan Azerbaycan Ankara Büyükelçiligi Egitim Müstesari Doç. Dr. Necibe Nesibova ise geride kalan 33 yilin ardindan Sovyet Ordusu’nun neden oldugu acinin izlerini halen tasidiklarini belirterek “20 Ocak, bizim dilimizde ‘Qara Yanvar’; Azerbaycan halkini sindirmeyi, milli uyanisi ve vatan savunmasini yok etmeyi amaçlayan bir saldiriydi. Bugünü keder, matem günü olarak aniyoruz. Bu tarih ayni zamanda halkimizin san ve seref günüdür. Bu zor günlerde kardes ülke Türkiye, yanimizdaydi. Bir kez daha bu güzel kardeslik ve müttefiklik için Türkiye Cumhuriyeti’ne tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Acinin tanigi yasananlari anlatti

Olaylarin canli tanigi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Yabanci Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülmira Kuruoglu, facianin yasandigi günlerde Azerbaycan’da yasadigi aci tecrübeleri salonu dolduranlarla paylasti. O yillarda Bakü’de ögrenim gördügünü aktaran Kuruoglu, gergin atmosferin 20 Ocak ve sonrasindaki aci olaylari hazirladigini söyledi.

Sürece yönelik bilgilendirici bir sunum yapan Kuruoglu, “Bagimsizliga gidilen süreçte 1 milyon Azerbaycan Türkü göçe zorlandi. Çok zor ve aci dolu günler yasandi. Azerbaycan’in yüzde 20’si isgal altindaydi” diye konustu.



Konferans, katilimcilardan gelen sorularin konusmacilar tarafindan yanitlamasi ve hatira fotografi çekilmesi ile sona erdi. Etkinlige; Izmir Vali Yardimcisi Fatih Kiziltoprak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, Ege Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Ersan, DEÜ akademik ve idari kadrosu, DEÜ’de ögrenim gören Türk ve yabanci uyruklu ögrenciler ile davetliler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile