DEÜ'den Yapay Zeka Ile 9 Eylül Videosu

DEÜ'den Yapay Zeka Ile 9 Eylül Videosu

Farkli alanlarda yürüttügü çok sayida arastirma ile bilime yöne veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), teknolojik gelismeleri de yakindan takip ederek, yapay zekâ teknolojisi ile olusturulan “Kurtulusun Genç Kahramanlari” isimli kisa videoyu, Milli Mücadele Haftasi kapsaminda izleyiciyle bulusturdu. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kurtulus Savasi ve sonunda elde edilen sanli zafer, irili ufakli çok sayida kahramanlik öyküsüyle olusturulmus koca bir destandir. Bizler ‘Kurtulusun Genç Kahramanlari’ isimli çalismamizda gerçek olabilecegine yürekten inandigimiz bir kurgusal öyküyle tüm kahramanlarimizi saygiyla yâd etmek istedik” dedi.

Farkli alanlarda yürüttügü çok sayida arastirma ile bilime yöne veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), teknolojik gelismeleri de yakindan takip ediyor. Günümüzün en merak edilen teknolojik gelismelerinden biri olan yapay zekâ alaninda ise Rektörlük bünyesinde bir süredir yürütülen çalismalar ilk meyvesini verdi. DEÜ’nün tüm sosyal medya video içerikleri, etkinlik kayitlari ve canli yayinlari ile ‘Asrin Felaketinde Asrin Dayanismasi’ isimli belgesel film gibi prestijli projelerini üreten Iç Yapimlar ekibi, bu sefer de neredeyse tamami yapay zekâ teknolojisi ile olusturulan bir video içerik çalismasina imza atti. Izmir’in bagimsizlik mücadelesinde aktif olarak görev alan bir grup çocugun öyküsünü, bu çocuklardan birinin agzindan aktaran ve ‘Kurtulusun Genç Kahramanlari’ adini tasiyan kurgusal film, 9 Eylül’ü takip eden Milli Mücadele Haftasi kapsaminda sosyal medya üzerinden paylasildi.

Üretim sürecinde farkli programlardan yararlanildi

Birden çok yapay zekâ aracinin kullanimiyla olusturulan filmin yapim süreci su sekilde gerçeklesti:

Bir yapay zekâ uygulamasina, tek cümlelik bir ipucu cümle verildikten sonra bu ifadeye uygun bir senaryo taslagi yazdirildi. Bu senaryo taslaginda yer alan cümleler kullanilarak filmi olusturacak görseller yine yapay zeka kullanilarak üretildi. Ardindan bir baska yapay zekâ araciligiyla, senaryo taslagi üzerinden, filmin anlatici karakteri için bir monolog yazdirildi. Tamami Ingilizce dilinde üretilen süreçlerin ardindan iki farkli yapay zekâ uygulamasina Türkçe çeviri yaptirildi. En uygun çeviri seçildikten sonra bu metin, bir baska yapay zekâya seslendirtildi. Daha önceden olusturulan görseller, bu ses kaydina uygun olarak siralandi ve görsellere kurguda ufak hareketler eklendi. Son asamada ise birkaç farkli yapay zekâya besteletilen müzikler arasindan en uygunu seçilerek film tamamlandi.

"Gerçek olabilecegine yürekten inaniyoruz"

Konuyla ilgili olarak açiklamalarda bulunan, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Üniversitemize adini veren, güzel sehrimizin kurtulus gününde böyle bir çalismayi kamuoyu ile paylasmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kurtulus Savasi ve sonunda elde edilen sanli zafer, irili ufakli çok sayida kahramanlik öyküsüyle olusturulmus koca bir destandir. Bizler ‘Kurtulusun Genç Kahramanlari’ isimli çalismamizda gerçek olabilecegine yürekten inandigimiz bir kurgusal öyküyle tüm kahramanlarimizi saygiyla yâd etmek istedik. Daha önce farkli çalismalarla kendilerini ispatlayan ve bu nedenle de desteklerimizi hiçbir sekilde esirgemedigimiz Iç Yapimlar ekibimiz, bir süredir yürüttükleri yapay zekâ araciligiyla içerik üretme arastirmalari sonrasinda da böyle anlamli bir günde böyle güzel bir çalisma ortaya koydular. Emekleri için tüm çalisma arkadaslarimiza tesekkür ediyor ve bu vesileyle sehitlerimizi rahmetle aniyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile