Egitim ve arastirma faaliyetlerini engelsiz üniversite ve toplum anlayisiyla sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bu alandaki ödüllerine bir yenisini ekledi. DEÜ’nün Tinaztepe Yerleskesinde yer alan Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi, Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesinde gerçeklestirilen 2. Erisilebilir Kütüphaneler Çalistayinda ‘erisebilirlik belgesi ve logosu’ almaya hak kazandi. Dokuz Eylül Üniversitesinin belge ve logosunu DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik’in elinden aldi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, 2. Erisilebilir Kütüphaneler Çalistayinin açilisinda yaptigi konusmada, bakanlik olarak 20 yildir erisilebilirlik üzerine önemli çalismalar yaptiklarini belirtti.
Engellilere yönelik pozitif ayrimciligin 2010’da anayasal güvence altina alindigina, 2020’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan erisilebilirlik yili ilan edildigine dikkat çeken Yanik, hükümet olarak engelli vatandaslara yönelik politika ve hizmetleri hukuki çalismalarla güvence altina aldiklarini kaydetti.
Bakan Yanik, “Erisilebilirlik belgesi alarak erisilebilirlik logosu kullanmaya hak kazanan 16 kütüphanemiz her türlü engele karsi erisilebilir hale getirildi.
Kütüphane kullanicisi bir görme engelli ya da ortopedik engelli, bu kütüphanelerimizi rahatlikla ziyaret edebilir, istedigine rahatlikla ulasabilir. Sadece kütüphaneler degil, okullar, hastaneler, alisveris merkezleri, kamu binalari, parklara da erisilebilirlik belgelerini vermeyi arzu ediyoruz” dedi.
"Bilgiyi herkes için erisilebilir kiliyoruz"
Dokuz Eylül Üniversitesinin bilgiyi herkes için erisilebilir kilmayi hedefledigini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Arastirma üniversitemiz, projelerini ve yatirimlarini her zaman engelsiz toplum ve üniversite anlayisina göre sekillendiriyor. Engelsiz üniversite olma yolunda Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemizin aldigi erisilebilirlik belgesi ve logosu ne kadar dogru yolda oldugumuzu bizlere bir kez daha gösterdi. Merkez kütüphanemiz, görme engelli kullanicilar için baslattigimiz ‘Kitabimin Sesi Ol’ projesi ve mekânda erisim konusunda yapmis oldugu düzenlemelerden dolayi 2021 yilinda aldigi ‘Turuncu Bayrak’ ödülü ile engelsiz üniversite anlayisimizin en güzel örneklerinden birini gözler önüne seriyor” diye konustu.
Dokuz Eylül Üniversitesinin erisilebilir ve ulasilabilir uygulamalara öncelik verdigini dile getiren Rektör Hotar, “YÖK tarafindan verilen Engelsiz Bayrak Ödüllerinde Turuncu Bayrak, Yesil Bayrak ve Engelsiz Program Nisani almaya hak kazandik. Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan 2020’de Erisilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olduk ve bakanlik tarafindan verilen erisilebilirlik logolu bayragi, DEÜ Sabanci Kültür Sarayimizda göndere çektik. Akademik faaliyetlerimize ve kamuoyunu bilgilendiren faaliyetlerimize hiçbir zaman ara vermedik” açiklamasinda bulundu.
Erisilebilirlik çalismalarina ara vermeden devam edeceklerini söyleyen Hotar, “Erisilebilirlikte de sürekli iyilestirme anlayisimiz dogrultusunda hedefimiz her zaman en iyiye ulasmak. Farkli engel gruplarinin ihtiyaçlarina yönelik kapsayici çalismalar yapmaya devam edecek, mensuplarimizin özverili çalismalariyla bilgiye erisimin önündeki engelleri kaldirmayi sürdürecegiz. Engelsiz vatandaslarimizin egitime, istihdama, sosyal hayata katilimini destekleyen adimlar atmaya ve bu konuda topluma yol göstermeye gayret ediyoruz. Engelsiz üniversite hedeflerimiz dogrultusunda yürüttügümüz çalismalarimizda emegi geçen mensuplarimiza tesekkür ediyor, erisilebilirlik uygulamalarimizi daha iyi noktalara tasiyacagimizin sözünü veriyoruz ” ifadelerini kullandi.
Ilgili kamu kurum ve kuruluslari, üniversiteler ve sivil toplum kuruluslari temsilcilerinin katilimiyla gerçeklestirilen 2. Erisilebilir Kütüphaneler Çalistayinda, 16 kütüphaneye erisilebilirlik logolu bayrak verildi.
Her türlü engel türüne karsi erisilebilir hale getirilen kütüphaneler, Erisilebilirlik Izleme ve Denetleme Komisyonlarinca detayli denetimlere tabi tutuldu. Erisilebilirlik belgesi ve erisilebilirlik logosu almaya hak kazanan kütüphaneler; üniversite, halk ve belediye kütüphanelerinden olustu.
DEÜ Merkez Kütüphanesi, Erisilebirlik Logosu Kullanmaya Hak Kazandi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi, erisilebilirlik belgesi alarak erisilebilirlik logosu kullanmaya hak kazandi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, erisilebilirlik belgesini, Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesinde düzenlenen 2. Erisilebilir Kütüphaneler Çalistay’nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik’in elinden aldi.