Dev Denizanalarinin Sürü Halindeki Geçisleri Dron Ile Görüntülendi

Dev Denizanalarinin Sürü Halindeki Geçisleri Dron Ile Görüntülendi

Antalya Körfezi kiyilarinda çapi semsiye büyüklügü, agirligi ise 10 kiloya kadar ulasan göçmen denizanalarinin geçisleri dron ile görüntülendi. Denizanalarinin Akdeniz’deki akintilarla geçisi kiyidan sürdürdügünü kaydeden Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, türe elle temas halinde yanma, kizariklik, döküntü ve tahrisler olusturabilecegi uyarisinda bulundu.

Antalya Körfezi’nde su siralar göçmen denizanalari (Rhopilema nomadica), geçis gerçeklestiriyor. Israil, Lübnan, Suriye ve Iskenderun Körfezi’nde üreyen denizanalari, sürüklenerek Antalya’ya ulasmis durumda. Normalde Akdeniz açiklarindan geçmesi gereken denizanalari, poyraz nedeniyle olusan akintidan dolayi kiyi geçisi yapiyor. Çaplari bir semsiye büyüklügüne, agirliklari ise 10 kiloya kadar olusan denizanalarinin geçisleri dron ile görüntülendi.

"Rodos’a dogru bir geçis var"

Geçisleri yorumlayan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoglu, "Akdeniz’deki ana akintilarla, Israil, Lübnan, Suriye ve Iskenderun Körfezi kiyilarindaki denizanalarinin sürüklenip Rodos’a dogru bir geçisi var. Poyraz nedeniyle yüzey akintisini açiga dogru sürüklerken, orta su da kiyiya dogru çekmekte. Dolayisiyla açiktan geçen denizanalarin bir kismi Antalya’nin iç Körfezi’ne girdi" dedi.



"Dokunmayin" uyarisi

Antalya Körfezi’ni bu konuda takibe aldiklarini aktaran Gökoglu, "Geçen tür, basibos gezen, Kizildeniz göçmeni, büyük ve beyaz denizanalari. Dokundugunuzda elinizde yanmalar yapar. Elinizi yüzünüze gözünüze sürerseniz yine yanma ve vücutta tahrisler olusur, içi su toplanmis döküntü ve kizariklar yapar. Temas etmemek lazim. Bu konuda balikçilarin çok sikayeti var. Aglarda çok toplaniyorlar su anda" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile