Dev Günes Santralinde Ilk Faz Tamamlandi

Kalyon Holding’in yerli ve yenilenebilir enerji ihtiyacina yönelik olarak kurdugu Kalyon Karapinar Günes Enerjisi Santrali’nin birinci fazi tamamlandi.

Kalyon Günes Teknolojileri Fabrikasi’nda üretilen yerli panellerle 271 MW kapasiteye ulasan santral, simdiden Türkiye’nin en büyük günes enerjisi santrali oldu. Tamamlandiginda 1000 MW kapasiteyle Avrupa’nin en büyük, dünyanin en büyük 5 günes enerjisi santralinden biri olacak dev yatirimin ilk fazinin tamamlanmasi nedeniyle teknik gezi düzenlendi.

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Baskani Cemal Kalyoncu ev sahipliginde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum ile birlikte üst düzey bürokratlar ve kent protokolünün katilimiyla gerçeklesen teknik inceleme gezisinde santralin yönetim ve veri merkezi olarak insa edilecek ödüllü SCADA binasinin temeli de atildi.

19 Agustos 2020’de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan Ankara’da açilan Kalyon Günes Teknolojileri Fabrikasi, yenilenebilir günes enerjisi üretimi için gerekli teknolojinin Türkiye’de üretilmesi amaciyla faaliyete geçmisti. Ar-Ge dahil olmak üzere günes paneli üretiminin tüm asamalarini tek bir çati altinda toplayan dünyanin ilk tam entegre günes paneli üretim merkezi olan fabrika, öncelikle Konya Karapinar’da kurulan günes santralinin panellerini üretmeye basladi.

2 bin 600 futbol sahasi büyüklügünde bir alanda 3.5 milyon adet günes panelinin yer alacagi santral, 2 milyon kisinin evsel elektrik ihtiyacini karsilayacak. Su ana kadar 271 MW gücündeki 700 bin fotovoltaik panelin kurulumu yapilan santral, toplam kapasitenin yaklasik yüzde 30’una erismesine ragmen simdiden Türkiye’nin en büyük günes enerjisi üretim merkezi oldu.

SCADA Merkezi sektöre ve bilime hizmet edecek

Kalyon Karapinar Günes Enerjisi Santrali’nde gerçeklestirilen teknik gezi öncesinde santralin yönetim binasi olarak planlanan, ayni zamanda bilgi ve teknoloji üssü olarak hizmet verecek ödüllü SCADA Merkezi binasinin temel atma töreni gerçeklestirildi.

SCADA Merkezi’nin tasarimi ve isleviyle sektöre ve profesyonellere ilham veren simgesel bir yapi olmasi hedefleniyor. Mimari tasarimi Türkiye genelinde gerçeklestirilen tasarim yarismasiyla belirlenen SCADA Merkezi’nde ziyarete gelen gruplara sunumlarin yapilacagi konferans salonlari, atölyeler, üniversitelerden gelen arastirmacilarin çalismalarini sergileyecegi alanlar olacak. Günes enerjisi alanina yapilan en büyük ve en kapsamli yatirimin kalbinde yer alacak bina, görüntüsü ve sundugu olanaklarla yenilenebilir enerjinin, teknolojinin ve gelecegin bir yansimasi niteliginde olacak.

Verimlilik ve performans odakli teknoloji yatirimlari devam ediyor

Hem Kalyon Günes Teknolojileri Fabrikasinda hem de Kalyon Karapinar GES’te verimlilik ve performansi artirmaya yönelik Ar-Ge çalismalarina öncelik veriliyor. 100’den fazla mühendisin ve arastirmacinin görev yaptigi Kalyon Ar-Ge Merkezi verimlilik odakli teknolojilerin Türkiye’de gelistirilmesi için yogun çalismalar yürütüyor. Ayda 100 bin panel kurulumu yapilan ve 2022 sonunda tam kapasiteyle hizmet vermesi hedeflenen santralde günesi dogusundan batisina takip eden ileri teknolojiye sahip paneller kullaniliyor. Bu sayede yüzde 12 daha fazla elektrik üretimi saglanabiliyor. Kullanilan panellerin her iki yüzüyle elektrik üretilebilmesi yaklasik yüzde 15’lik bir elektrik üretimini daha mümkün kiliyor. 5 bin 516 metrekarelik alana kurulan AR-GE Açik Alan Test Istasyonu modüllerin performans ve verimliliklerini test etmek amaciyla hizmet veriyor. Bu istasyonda iki yüzlü ve tek yüzlü hücrelerin enerji üretimindeki etkileri de arastiriliyor. Ayrica güneslenme ve meteorolojik ölçüm istasyonlariyla Konya bölgesinde ortam sicakligi, modül çalisma sicakliklari, basinç, nem, yagis, UV isinma, rüzgar hizi ve yönü gibi veriler toplanarak performans degerleri inceleniyor ve meteorolojik veri tabani olusturuluyor. Santral, tam kapasiteyle üretime geçmesiyle Türkiye’nin toplam enerji üretiminde günes enerjisinin payini yüzde 20 oraninda artiracak. Yillik 1.5 milyon ton karbon emisyonunun ve 400 milyon dolar civarinda döviz çikisinin önüne geçilecek.

“Günes enerjisi alanindaki teknolojileri gelistirmeye devam edecegiz”

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Baskani Cemal Kalyoncu, Ankara’da kurulan fabrikada üretilen günes panellerinin es zamanli olarak Kalyon Karapinar GES’in kurulumunda kullanilmaya baslandigini ve 9 ay gibi kisa bir sürede 271 MW güce ulasan santralin simdiden Türkiye’nin en büyügü oldugunu söyledi.

Yenilenebilir enerjinin ve yerli üretimin Türkiye’nin gelecegi açisindan hayati önem tasidiginin altini çizen Kalyoncu, “Bundan sadece 6 yil önce Türkiye’nin sahip oldugu günes enerjisi kurulu gücü 40 Megavatti. Devletimizin konuyu stratejik olarak ele almasiyla bu yatirimlar hayata geçebildi ve bu alanda Türkiye yeni bir sayfa açmis oldu. Fabrikamiz üretime baslar baslamaz ayni gün Kalyon Karapinar GES’in kurulumuna da basladik. Toplamda 1 milyar dolar yatirim ile kurulan Kalyon Karapinar GES tam kapasiteye ulastiginda Avrupa’nin en büyük, dünyanin ise en büyük 5 santralinden biri olacak. Tamamlandiginda 1000 Megavat kurulu güce ulasacak. 2 bin 600 futbol sahasi büyüklügündeki bu alan Türkiye’nin çöl niteligindeki bir bölgesi. Burada hem yerli enerji üretimine hem de çevreye büyük katki sunacak bu projeyi hayata geçirmis oldugumuz için gurur duyuyoruz. Kalyon Karapinar Günes Enerjisi Santrali’nin ülkemizin ekonomisine, çevreye ve gelecegimize önemli hizmetler sunacagina inaniyoruz. Yenilenebilir enerji, özellikle de günes enerjisi ülkemizin gelecegi için en önemli yatirimlardan biri. Hedefimiz sadece enerjiyi degil bu alanda gerekli teknolojiyi de üretmeye ve gelistirmeye devam ederek Türkiye’yi bu alanda hak ettigi yere tasimak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile