Dev Kayalari Bilek Gücüyle Kiran Isçi Ekmegini 'Tas'tan Çikariyor

Kayseri'de yasayan tas ustasi Ahmet Tezcan, balyoz seslerinin yankilandigi, çekiç seslerinin birbirine karistigi tas ocaginda büyük kaya parçalarini ana kayadan ayirarak geçimini sagliyor Ahmet Tezcan: 'Kayalarin agirliklari yerine göre degisiyor. En büyük kirdigim kaya, 14 metre uzunlugunda, 6 metre genisliginde. Parçalanis sesinden ürperebilirsin. Bu is tecrübe ve bilgi istiyor. Her seyden önce yetenek istiyor'

ERGÜN HAKTANIYAN - Kayseri'de tonlarca agirligindaki devasa kayalari çekiç, balyoz ve çivi yardimiyla parçalayan tas ustasi Ahmet Tezcan, geleneksel yöntemlerle kirdigi taslardan ekmegini çikariyor.

Gesi Mahalesi'nde dededen babaya, babadan ogula süregelen tas isçiliginden pek çok kisi geçimini sagliyor.

Ekmegini "tas"tan çikaran isçilerden Ahmet Tezcan (30), yerin altindan is makineleri yardimiyla çikarilan devasa kayalari çekiç, balyoz ve çivi yardimiyla parçaliyor.

Kirdigi kaya parçalarinin agirligi oraninda para kazanan tas ustasi Tezcan, zaman zaman 40 dereceye ulasan yaz sicaginda zorlu bir isi yerine getiriyor.

Tezcan, biraz korku biraz da tedirginlikle çivileri, çekiç ve balyoz darbeleriyle kayanin kolay parçalanacagi noktalara defalarca vuruyor.

Zaman zaman kayanin çatlayisini dinleyen ve ona göre konumunu belirleyen usta Tezcan, bu dikkatiyle tonlarca agirligindaki parçalanan kayanin altinda kalmaktan da kendini koruyor.

Ahmet Tezcan, AA muhabirine, kayalarin ikiye ayrildiktan sonra küçük parçalara bölünüp ihtiyaca göre Türkiye'nin farkli sehirlerine gönderildigini söyledi.

Yaklasik 8 senedir taslari ikiye ayirdigini anlatan Tezcan, vaktinin çogunu evden çok tas ocaginda geçirdigini ve arkadaslariyla bir aile gibi oldugunu belirtti.

Tezcan, parçalanmis kayalardan is arkadaslariyla günde 25 bine yakin tas elde ettiklerini, zor da olsa tas isiyle geçimini sagladigini dile getirerek, "Bu tas isi insanin ömrünü aliyor. Zorluklariyla beraber güzellikleri de var. Aksam eve vardiginda yorulsan da çocuklar yanina geldigi zaman onlarla yorgunlugunu atiyorsun." dedi.

"Eskiden fakirin evi tastan olurdu. Simdi zenginler bu tasa ragbet ediyor." diyen Tezcan, bazen kayalari ikiye ayirmakta bazen zorlandigini ifade etti.

- "Tasin kirimini bilemezseniz sonu facia ile bitebilir"

Tezcan, yerine göre 40 ile 200 ton araligindaki kayalari parçaladigini belirterek, "Kayalarin agirliklari yerine göre degisiyor. En büyük kirdigim kaya, 14 metre uzunlugunda, 6 metre genisliginde. Parçalanis sesinden ürperebilirsin. Bu is tecrübe ve bilgi istiyor. Her seyden önce yetenek istiyor. Eger bu tasin kirimini bilemezseniz sonu facia ile bitebilir." diye konustu.

Mimar Sinan'in Kayseri'de dogdugunu vurgulayan Tezcan, onun torunlari olarak tas isindeki mirasini da yasattiklarini söyledi.

Tezcan, bazi sosyal medya hesaplarinda videolarinin yer aldigini ve takipçilerinin kaya parçalarini kirmasini izledigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile