Dev Sirketler Yerli Kömüre Sirtini Döndü, Madenlere Kilit Vurma Korkusu Yasaniyor

Dev Sirketler Yerli Kömüre Sirtini Döndü, Madenlere Kilit Vurma Korkusu Yasaniyor

Zonguldak ve çevresinde ithal kömüre tesvik uygulamasi nedeni ile zor günler geçiren yerli kömür isletmecileri bölgede faaliyet gösteren dört büyük sanayi kurulusuna tepkilerini her geçen gün arttirarak devam ettiriyor. Bölgede üretilen yerli kömür; Eren Enerji ve Çates gibi kömüre dayali üretim gerçeklestiren sanayi kuruluslarinin harcadigi kömürün yüzde 1’ine bile denk gelmemesine ragmen israrla yerli kömür alimindan kaçmalari bölge halkinda da çok büyük tepki olusturdu.

Rödevansli saha sahibi isletmecilerinden Ismail Ofluoglu’nun son dönemki çikislari ile Zonguldak kamuoyunun gündemine oturan redevansli saha sahiplerinin yasadigi problemlere Zonguldak halki da sessiz kalmadi.

Bölgede faaliyet gösteren dört büyük sanayi kuruluslarinin yerli üreticiden kömür almamasi ya da çok sinirli bir miktarda alim gerçeklestirmesi ekonomisi genel anlamda kömüre dayali olan Zonguldak’ta tepkilere neden oldu. Yasanan sikintilar karsisinda tepkisini dile getiren Ismail Ofluoglu, Zonguldak olarak sadece vefa beklediklerini ve varligini bu topraklara borçlu olan sirketlerin yüzlerini sehre dönmelerinin kabullenilemeyecegini ifade etti.

Ofluoglu kimsenin kendini Zonguldak halkinin üzerinde görme gafletine kapilmamasi gerektigi yönündeki açiklamalarina toplumun her kesiminden destek yagdi.

"Ayaga kalk Zonguldak, evlatlarin ekmeksiz kalacak"

Zonguldak’li is insani Mustafa Özcan, redevansli saha sahiplerinin sorunlarina yönelik yürüttügü mücadeleye "Zonguldak sizin hakli mücadelenizde yaninizdadir" diyerek destek verdi. Hasan Cevahir isimli bir vatandas ise "Her kosulda her sekilde dogrunun ve dogrucu yerel sirketlerin yanindayim" diyerek konuya olan destegini dile getirdi. Volkan Hamer isimli bir vatandas ise dört büyük sanayii kurulusuna hitaben "Onlar için emekiler ve yerel isletmeler sayidan ve istatistikten ibaret. Eger servetlerine servet katarsaniz onlar için varsiniz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Çinartepe Mahalle Muhtari Okan Girgin ise "Bu sehrin ayibi yillardir bir araya gelememek. Baskasi sömürür bizi ve çeker gider. Kalk ayaga Zonguldak. Evlatlarin ekmeksiz kalacak. Madenler bu sehrin degeridir" diyerek herkesin madenlere sahip çikmasini gerektigini ifade etti.

Zonguldakspor basin sözcüsü ve is insani Sükrü Öztürk de bahse konu sirketlerin Zonguldak’a bir katkisinin olmadigini, sporda kültürde sanatta sosyal hayatta ve ekonomide sehre bir artilari olmayacaksa bu sehirde var olmalarinin sorgulanmasi yönündeki tepkisini ortaya koydu.

Orhan Ergenç de "Zonguldak’da para kazanip Zonguldak’in kömürünü almayan santraller gidin hangi ülkeden kömür aliyorsaniz fabrikalarinizi oraya kurun" diyerek tepki gösterdi. Karadeniz Muhtarlar Dernegi Federasyonu Genel Baskani ve Zonguldak Muhtarlar Dernegi Baskani Serafettin Nas da redevansli saha sahiplerinin meselesinin memleket meselesi olduguna dikkat çekerek "Tüm muhtar arkadaslarimiz ile bu sorun çözüme kavusuncaya kadar büyük bir kararlilik içinde mücadele edecegimizden hiç kimsenin süphesi olmasin. Sorun gündemden tam olarak kalkana kadar sorun bizim sorunumuz, memlekette bizim memleketimizdir. Herkes tarafindan bu böyle bilinmelidir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile