DEVA Partisi Genel Baskani Babacan, Ekonomiyi Degerlendirdi Açiklamasi

'(Ekonomik OHAL iddiasi) Bu tür düsünceler ve olasi uygulamalar ekonomik krizi derinlestirip tam bir çöküse dönüstürür. Hükümetin acilen bu tür dedikodulari kesin bir dille reddetmesi gerekir'

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, "ekonomik olaganüstü hal ilan edilebilecegi" iddialarina iliskin, "Bu tür düsünceler ve olasi uygulamalar ekonomik krizi derinlestirip tam bir çöküse dönüstürür. Hükümetin acilen bu tür dedikodulari kesin bir dille reddetmesi gerekir." dedi.

Babacan, partisinin genel merkezinde düzenledigi haftalik degerlendirme toplantisinda, döviz kurundaki artisa ve Merkez Bankasinin piyasaya müdahalesine degindi. Bankanin, 1 Aralik'tan bu yana 4 kez borçlanarak topladigi döviz rezervlerini satarak piyasaya müdahale ettigini belirten Babacan, "Sadece iki gün önce piyasa tahminlerine göre 2,5 milyar dolari yaktilar. Ay basindan bu yana 4 milyar dolari bu müdahalelerle cayir cayir yaktilar." görüsünü savundu.

Merkez Bankasinin net döviz pozisyonunun daha da eksi seviyelere düstügünü iddia eden Babacan, "Bir tanesi de 'Biz bu borç aldigimiz dövizleri neden yaktik?' demiyor, diyemiyor. Bu kadar bilmemezlik, bu kadar inat olamaz. Olmayan bir tezi dayattilar. Inatla ve israrla bunun pesinden kosuyorlar ve her seferinde yanilsalar da hatada israr ediyorlar." dedi.

Krizden çikisin, maliyet ve fiyatlari asagi çekmenin yolunun, sistem ve iktidar degisikligi oldugunu savunan Babacan, sunlari söyledi:

"Bugünkü iktidara ayrilan sürenin artik sonuna geldik. Bunun için önce Sayin Erdogan ve krizlerin ortagi Bahçeli ile vedalasacagiz. Bakin görün o zaman ekonomi nasil rahatliyor. Ardindan, hizlica bir toparlanma sürecine girecegiz. Bir yandan da sistemi degistirecegiz. Ülkeyi gece yarisi kararnameleriyle fakirlestiren partili, tarafli Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nden kurtulacagiz. Milletimizin her kademede belirleyici oldugu güçlendirilmis parlamenter sisteme geçecegiz."

-"Siyasi partilerle iliski, diyalog zeminimiz sicak"

Ali Babacan, konusmasinin ardindan bir gazetecinin, "ekonomik olaganüstü hal ilan edilebilecegi" iddialarina iliskin bir sorusu üzerine, "OHAL gibi ihtimallerin konusulur hale gelmesi dahi hükümetin ekonomiyi hangi noktaya getirdigini herhalde açik bir sekilde göstermektedir. Bu tür düsünceler ve olasi uygulamalar ekonomik krizi derinlestirip tam bir çöküse dönüstürür. Hükümetin acilen bu tür dedikodulari kesin bir dille reddetmesi gerekir." diye konustu.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati'nin Türkiye'nin ekonomi modeline iliskin açiklamalarinin animsatilmasi üzerine Babacan, "Bir hafta, 10 gün önce 'Çin modeli' diyorlardi. Simdi 'Yok bu bizim yerli modelimiz.' Ne yaptiklarini bilmiyorlar. Bir zamanlar dünyada bir Türkiye modeli vardi. Özellikle 12 bin 500 dolarlik milli gelire ulastigimiz 2011, 2012 ve 2013'te herkes Türkiye modelinden bahsediyordu." degerlendirmesinde bulundu.

Babacan, 2014'te Dünya Bankasi'nin Türkiye'nin reformlarini içeren bir kitap yayimlayarak gelismekte olan ülkelere dagittigini ifade ederek "Egitimde, saglikta, Merkez Bankasi yönetiminde, her alanda baska ülkelere reformlarimizi anlattik. Gerçek Türkiye modeli o dönemde yasandi. Su anda eger bir modelden bahsediyorsak herhalde 'Erdogan'in gerileme dönemi modeli' diyebiliriz belki." dedi.

Olasi bir seçim karari alinmasi halinde dolar kurunun düsecegi iddialarina iliskin soruya Babacan, "Seçimlerden sonra kurulacak hükümetin nasil bir kadroyla ve nasil politikalarla bu ülkenin ekonomisini ayaga kaldiracagini ortaya koymasi lazim. Sadece bu hükümetin gitmesi haberi yetmez, yerine çok daha iyisinin gelecegi haberi de gerekir piyasalarin düzelmesi için." yanitini verdi.

-"Ittifak meselesi seçim tarihi yaklasinca konusulacak bir is"

Ali Babacan, ittifaklar ve CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun cumhurbaskanligi adayligi konusundaki açiklamasina iliskin soru üzerine de sunlari söyledi:

"Ittifak meselesi bir seçim ittifakidir. Seçim tarihi yaklasinca konusulacak ve gerekirse yapilacak bir istir. O günkü sartlarda bu kararin verilmesi lazim. Biz bugüne kadar 'Cumhur Ittifaki'nda olmayiz, onlarla beraber hareket etmeyiz.' diye açikladik. Önümüzdeki seçimlerde DEVA Partisi tek basina mi hareket edecek bununla ilgili karari günü gelince verecegiz. Siyasi partilerle iliski, diyalog zeminimiz sicak."

DEVA Partisi Genel Baskani Babacan, cumhurbaskanligi adayligi konusunda partinin bugünden verilmis bir karari bulunmadigini, günü geldiginde yetkili organlarda degerlendirilerek kararin alinacagini kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile