DEVA Partisi Genel Baskani Babacan, Merkez Bankasi Faiz Kararini Degerlendirdi Açiklamasi

'Yüksek faizi kimse istemez, faizin düsük olmasi ülkenin büyümesi açisindan faydali ancak faizi düsürmenin yolu Merkez Bankasina talimat vermek degildir, talimatla faiz düsmez'.

DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, "Yüksek faizi kimse istemez, faizin düsük olmasi ülkenin büyümesi açisindan faydali ancak faizi düsürmenin yolu Merkez Bankasina talimat vermek degildir, talimatla faiz düsmez." dedi.

Babacan, partisinin 1. Olagan Kongresi'ne katilmak üzere Çorum'a geldi. Kongrenin ardindan ilçe merkezi ve Sanayi Sitesi'nde esnaf ziyaretinde bulunan Babacan, vatandaslarla sohbet edip, sorun ve taleplerini dinledi.

Babacan daha sonra Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi'nda düzenledigi basin toplantisinda gündemi degerlendirerek, Merkez Bankasinin politika faizini 100 baz puan indirmesini elestirdi.

Türkiye'nin gidisatini iyi görmedigini ifade eden Babacan, "Su anda hükümet döviz kurlari üzerindeki kontrolünü tamamen elinden kaçirmis durumda. 'Merkez Bankasinin elinde kontrol edebildigi tek bir parametre var onunla asagi yukari oynarsak bu ekonomiyi yönetiriz' saniyorlar. Halbuki merkez bankalarinin ekonomi yönetimindeki fonksiyonu sinirlidir. Sadece merkez bankalarinin Türkiye'nin ekonomisini çözmesini beklemek mümkün degil. Çok daha genis, toplumu içine alan bir çalismaya ihtiyaç var." diye konustu.

Babacan, faizlerin düsük olmasinin ülkenin menfaatine olacagina dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Hükümete çagrimiz, bir an önce akla, bilime, rasyonaliteye dönmeleri. Yüksek faizi kimse istemez, faizin düsük olmasi ülkenin büyümesi açisindan faydali ancak faizi düsürmenin yolu Merkez Bankasina talimat vermek degildir, talimatla faiz düsmez. Merkez Bankasinin faizini düsürürsünüz, piyasa faizi, kur, enflasyon artar. Dolayisiyla bunun yolu önce adaletten, hukuktan geçer. Adaletin, hukukun olmadigi, temel hak ve özgürlüklerle ilgili büyük ihmallerin oldugu, demokrasinin agir aksak isledigi bir ülkede ekonominin düzelmesini beklemek sadece bir hayal. Biz çözümü topyekun iktidar degisikliginde görüyoruz ve bunun için hazirlaniyoruz."

DEVA Partisi olarak sadece yanlislara isaret etmediklerini ayni zamanda çözüm önerileri gelistirdiklerini söyleyen Babacan, sunlari kaydetti:

"Farkli konularda eylem planlari açikliyoruz. Ilkini tarim konusunda hazirladik, bu ayin sonunda doga haklari ve çevreyle ilgili eylem planimizi açiklayacagiz ve böylece yaklasik 20 alanda çok detayli eylem planlarimizi kamuoyuyla paylasmis olacagiz. Bu, ülkemizde ilk defa yapilan bir çalisma. Daha önce hiçbir siyasi parti bu kadar çok konuda, bu kadar derinlikli bir eylem plani hazirligi yapmamisti. Önemli olan seçimlerden sonra Türkiye'nin kaybedecek tek bir saati bile olmayacak. Dolayisiyla seçimden sonra çok hizli bir icraat dönemi baslamasi lazim. Iste o icraat döneminin hazirliklarini bugünden yapiyoruz. Ülkemizin sorunlarini çözecek, Türkiye'ye lig atlatacak bir sürece girmis olacagiz hep birlikte."

Basin toplantisina, DEVA Partisi Genel Baskan Yardimcilari Sadullah Ergin, Selma Aliye Kavaf, DEVA Partisi Çorum Il Baskani Orhan Vargeloglu da katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile