Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnhisar'ın, Türkiye'de "deve dişi" cinsi nar üretiminde 7'nci, Marmara Bölgesi'nde ise ilk sırada bulunduğunu söyledi.
Yıldız, ince kabuklu bir meyve olan bu narda, havaların yağışlı geçmesi ve hasadın gecikmesi durumunda çatlaklar oluştuğunu aktararak, "Meyve çatladığında da fiyatı düşük oluyor. Bu yıl üreticimiz bu sıkıntıyla karşı karşıya kaldı" dedi.
İlçede "deve dişi" nar üretiminin yoğun olarak yapıldığı Zafer Mahallesi'nin muhtarı Seyfettin Kara ise İnhisar'da rekoltenin 10 sene önce 10 bin ton civarında olduğunu anlattı.
Rekoltenin bu sene 5 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Kara, "Bu sezon hava şartlarındaki olumsuzluklar rekoltenin düşmesine neden oldu. Narımızın kalitesi en üst seviyede ama tonajımız az olunca düşük fiyatı nedeniyle üreticiler sıkıntıya giriyor. Üreticimiz masraflarını karşılayabilecek mi, bunu bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey var ki o da nar üretimi gerilemeye başladı" diye konuştu.
Kara, market ve pazarlarda kilogramı 1-2 liradan satılan narın bahçelerdeki alım fiyatının 70-90 kuruş olduğunu ifade etti.
Üreticilerden Hüseyin İkiz de "deve dişi" cinsinin, iri taneli ve sulu olmasından dolayı iç piyasada tutulduğunu vurguladı.
Son yıllarda "Hicaz" cinsi narın piyasaya girmesi ve ihracat yapılamaması nedeniyle iç piyasadaki fiyatların düştüğünü bildiren İkiz, "Narımızın kabuğu ince olduğundan dış etkenlerdeki dal çizilmelerinden dolayı albenisinde sıkıntı oluyor. Bu da satışları olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.
Üretici Halil Gürer, daha önce 12 ton nar elde ettikleri bahçelerinden bu yıl ancak 3 ton toplayabildiklerini belirtti.
'Deve Dişi Nar' Üreticisini Üzdü
Mikroklima iklimi sayesinde "deve dişi" cinsi nar üretiminin yoğun olduğu Orta Sakarya Vadisi'ndeki İnhisar'da üreticiler, çiçeklenme döneminde yağışların ağaçlarda meyve tutumuna zarar vermesi nedeniyle bekledikleri rekolteye ulaşamadı.