Deveci Açiklamasi 'Tsunami Ve Deprem Riskine Karsi Yeni Toplanma Alanlari Belirledik'

Deveci Açiklamasi 'Tsunami Ve Deprem Riskine Karsi Yeni Toplanma Alanlari Belirledik'

Atakum Belediye Baskani Av. Cemil Deveci, Atakum’da deprem ve tsunami riskine karsi kentin yüksek bölgelerinde yeni toplanma alanlari belirlediklerini ifade ederek, bölgeyi daha güvenli hale getirmek için adimlar attiklarini söyledi.

Baskan Cemil Deveci, bölgedeki olabilecek depreme bagli tsunami riskleri hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Atakum’u afetlere karsi dirençli hale getirmek ve gerekli önlemlerin alinarak kentte yayginlastirilmasini saglamak amaciyla kurulan Atakum Belediyesi Afet Isleri Müdürlügü, deniz seviyesinde olan toplanma merkezlerini kentin yüksek bölgelerine tasima çalismalarina basladi.

Çalisma sona erdiginde yeni toplanma alanlarinin haritalari kamuoyuyla paylasilacak.

Deniz seviyesindeki toplanma alanlari tasiniyor

Deprem ve buna bagli tsunami riskleri konusunda bölgeyi daha güvenli hale getirmek amaciyla önemli adimlar attiklarini ifade eden Atakum Belediye Baskani Deveci, “Özellikle Atakum’un sahil kesiminde ve deniz seviyesinde olan toplanma merkezlerinin yerlerini deniz seviyesinde olmalari nedeniyle degistirilmesi gerekliligi dogdu. Bu zorunluluk karsisinda degistirme karari aldik. Bu kapsamda Afet Isleri Müdürlügümüz bünyesinde çalismalar gerçeklestiriyoruz” dedi.



“Tsunami uzak bir ihtimal degil”

Deveci, "1943 Ladik depremi, Samsun ve çevresinde deprem riskinin ne denli ciddi oldugunu gözler önüne seriyor. Bu deprem sonucunda Ladik Gölü ve Tersakan Irmagi olustu. Tarihsel verilere baktigimizda, Karadeniz kiyilarinda 22 tsunami meydana gelmis, bunlardan 3’ü Türkiye kiyilarinda. Özellikle 1598 yilinda Sinop ve Samsun kiyilarindaki tsunamide çok sayida can kaybi yasanmis. Bu veriler, Samsun ve özellikle yapilasmanin en yogun oldugu Atakum’un 20 kilometrelik sahili için tsunami riskinin uzak bir ihtimal olmadigini gösteriyor" ifadelerini kullandi.

Belediye olarak üzerlerine düsen görevi yaptiklarini kaydeden Deveci, "Geçtigimiz günlerde haberlere de konu olan simülasyonlarda 2050 yilinda küresel isinmanin da etkisiyle Karadeniz’deki deniz seviyesinin endise verici seviyelerde yükseldigini gördük. Bu durum da olasi bir tsunami riskini artirabilir. Bu nedenle, afet durumlarinda kullanilacak olan toplanma merkezlerini daha güvenli alanlara tasimak zorunlu bir hale gelmistir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile