Devlet Destegi Ile Kuruldu Açiklamasi Kadinlar Modern Serada Üretime Basladi

Devlet Destegi Ile Kuruldu Açiklamasi Kadinlar Modern Serada Üretime Basladi

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde Kaymakamlik tarafindan Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin destekleriyle kurulan serada kadin kooperatiflerine üye kadinlar üretime basladi. Serada üretilen ürünler kadinlarin ekonomik kazanç elde etmelerini saglayacak.

Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde, Inebolu Kaymakamligi ve Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin (KUZKA) is birliginde yürütülen “Serada Üreten Kadinlar” projesinde desteklenen kadin kooperatiflerine üye kadinlar, serada ekim yapti. Inebolu Kaymakamligi tarafindan ilçede kurulumu gerçeklestirilen seralarda günlerde çilek fidesi dikildi. Akabinde kadin kooperatiflerine üye kadinlar, toprakli alanda da domates, fasulye, biber ve salatalik fidesini toprakla bulusturdu. Yetistirilecek ürünlerin satisindan elde edilecek gelirle, kadinlarin ekonomik gelir elde etmesi saglanacak. Ayni zamanda verilecek modern tarim egitimleri ile ilçedeki çiftçilerin üretim kapasitesini artirmasi saglanacak. Inebolu Kaymakami Ahmet Vezir Baycar, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoglu ile Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan, serada fide dikimi yapan kadinlari ziyaret etti. Ziyarette kadinlarla bir süre sohbet eden Kaymakam Baycar, Inebolu’da üretim yapmak isteyen her kadini egiterek üretime kazandirmayi hedeflediklerini söyledi.



"Tarima elverisli arazinin az olmasi seraya olan ragbeti artiriyor"

Proje çerçevesinde ilk asamada yaklasik 2 dönümlük bir seranin kuruldugunu söyleyen Kaymakam Baycar, “Inebolu, Kastamonu’da sera potansiyeli en fazla olan ilçemizdir. Inebolu, 650’ye yakin sera ile istigal eden ve 115 bin metrekare sera alanimiz buluyor. Kastamonu’nun tarima elverisli arazisinin az olmasi seraya olan ragbeti artiriyor. Çünkü baska hububat noktasinda herhangi bir tarim yapacak alan kitligimiz var. Dolayisiyla da serada da ciddi bir verimlilik var. Vatandaslarimizin geleneksel olarak böyle bir egilimi var ve serada pazarlama sikintisi yasanmiyor. Gerekse Inebolu’da köylü pazarinda gerekse yerel marketlerde gerek ise Istanbul’daki Inebolu pazarinda satislari çok kolay oluyor” dedi.



"Bu seramizi 2 milyon 500 bin liraya mal ettik"

KUZKA’nin destekleriyle Inebolu’da sera kurulumunu tamamladiklarini söyleyen Kaymakam Baycar, “Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenen Inebolu Seracilik Projemizin son asamasina geldik. Inebolu’da kurdugumuz kadin kooperatiflerimizle birlikte toprakli kesimdeki üretimde bugün son asamasini da gerçeklestirdik. Toprakli kesime biber, domates, salatalik ve fasulye ekimlerimizi yaptik. Kadin kooperatifindeki üyelerimizle birlikte bu ekimleri gerçeklestirdik. Bundan yaklasik 2 hafta öncesinde de topraksiz kesime çileklerimizi ekmistik. Çileklerimiz su anda çiçek açtilar. Insallah iki veya üç hafta içerisinde artik çilek toplama asamasina gelecegiz. Artik iki yilin burada emekleri bulunuyor. Bu seramizi 2 milyon 500 bin liraya mal ettik. Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi’nin ve Sayin Valimizin Özel Idare’den destekleriyle bu seranin kurulusunu gerçeklestirdik. Bugünkü bütçe ile 67-70 milyon liraya yapacagimiz bir tesis var. Buradaki amacimiz modern tesis yöntemlerini kullanmak. Toprak analizi olmak üzere, modern sulama, gübreleme yöntemlerini Inebolulu çiftçilerimize rehberlik niteliginde bir uygulama kazandirip, uygulama tarim serasi alanina dönüstürmek. Çiftçilerimize ayni zamanda egitim de veriyoruz. Burada da pratik egitimi de gerçeklestirecegiz. Tarim Müdürlügümüzden ziraat mühendislerimiz yaklasik 2 aydir teorik egitimler veriyorlar. Uygulamali seracilik egitimini de baslatacagiz” diye konustu.



"Kadinlarin ekonomik deger elde etmelerini hedefliyoruz"

"Tarim Inebolu" adi altinda bir marka olusturmak için çalisma baslattiklarini ifade eden Kaymakam Baycar, "Ayni zamanda Tarim Inebolu diye bir marka olusturuyoruz. Pazarlama stratejilerini de belirleyip kadinlarin biraz daha ekonomik deger elde etmelerini hedefliyoruz. Buradaki konteynerlerde paketleme makineleri de olacak. Bu sekilde hem Inebolu pazarinda hem de Istanbul’daki köy pazarinda satisini saglayacagiz. Kadin kooperatiflerimize ve ilçemize seramizin hayirli olmasini diliyorum" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile