Bingöl Valiligi koordinesinde DAP Kalkinma Idaresi, Il Özel Idaresi, Firat Kalkinma Ajansi, Tarim ve Orman Il Müdürlügü, Bingöl Damizlik Sigir Yetistiricileri Birliginin es finansman destegiyle, Dogu Anadolu Bölgesi’nde tek olma özelligi tasiyan “Tarim Makinalari Parki ve Silaj Paketleme Tesisi” çiftçilerin masraflarini yari yariya düsürdü. Çiftçiler, makine-ekipman almak yerine devlet destegiyle kiralama yaparak kazançlarini ve üretimini arttiriyor.
Merkez Ekinyolu köyünde bulunan 22 dekar alan üzerine kurulu Tarim Makinalari Parki ve Silaj Paketleme Tesisinde 10 adet römork, 1 adet tas kirma makinesi, 1 adet silaj (torba) paketleme makinesi, 1 adet 4x4 traktör ile ön yükleyicisi ve balya atasmani, 2 adet pnömatik aniza ekim mibzeri, 6 adet sira bagimsiz silaj biçme makinesi, 1 adet tas toplama makinesi, 1 adet kati gübre dagitim makinesi, 1 adet döner kulaklikli pulluk, 1 adet silaj paketleme (balyalama) makinesi, 1 adet lazerli toprak tesviye makinesi, 2 adet 2’ser tankli 3 ton kapasiteli süt toplama araci, 1 adet kendi yürür silaj biçme makinesi, 1 adet mini loder, 1 adet 300 kilo yonca balya makinesi ve 1 adet rotovatör bulunuyor.
Bölgedeki tesisi ziyaret eden Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, önce ekipmanlari inceledi ardindan misir hasadina katildi.
Çiftçilerle sohbet eden ve ilgili kurum amirlerinden bilgi alan Vali Usta, tarim yatirimlarina yönelik açiklamalarda bulundu. Bingöl’ü tarim ve hayvancilikta ileriye tasimaya devam edeceklerini belirten Vali Usta, ’’Bingöl’deki çiftçilerimize büyük kolaylik saglayan tarim makineleri parki ve silaj paketleme tesisi ve bu alandaki makinenin kullanildigi silajlik biçim faaliyetine katildik. Öncelikle Bingöl’deki tarimin gelisimine baktigimiz zaman 165 bin hektar alanda çiftçilik yapiliyor. Yine hayvan varligimiza baktigimiz zaman ise 126 bin büyükbas, 556 bin küçükbas ve 174 bin de arili kovanimiz mevcut Bingöl’de tarimsal faaliyet olarak. Bingöl’ü ileriye tasimaya çalisiyoruz. Valiligimizin koordinesinde Tarim ve Orman Il Müdürlügümüz, Damizlik, Sigir Yetistiricileri Birligimiz, DAP, FKA’nin ve özel idaremizin katkilariyla birtakim projeler gelistirmeye basladik. Bu projelerden en önemlisi de bu makine icmalin arttirilmasi, üretimde kalitenin iyilestirilmesi, istihdamin arttirilmasi, modern tarim tekniklerinin kullanilmasi anlaminda iyi bir makine parki yapma çalismalarimiz oldu” dedi.
’’Son 7 yillik dönemde silajlik misir üretimi 9 kat artarak 14 bin tondan 128 bin ton kapasiteye ulasti’’
Silaj misir üretiminin 9 kat arttigini aktaran Vali Usta, “Son 7 yillik dönemde silajlik misir üretimi 9 kat artarak 14 bin tondan 128 bin ton kapasiteye ulasti. Tabi ki bunda Damizlik, Sigir Yetistiriciligi Birligimizin es finansman destegiyle onlarin yaptiklari katkilar çok çok fazla. Dolayisiyla suan da damizlik, sigir yetistiricileri birligimiz kanaliyla yaklasik bin 500 hektar alanda anlasmali çiftçilik modelimiz var. Ilerleyen süreçte yine Tarim ve Orman Il Müdürlügümüz katkilariyla makinelesmeyi daha da arttirarak makine parkimizi ve 22 dönüm alandaki makine teçhizatimizi arttirmayi düsünüyoruz” diye konustu.
’’Makine parki ve silajlik paketleme tesisi Dogu Anadolu’daki ilk ve tek olanlardan bir tanesi’’
Vali Usta, “Tarim ve Orman Bakanligi’miza tesekkür etmek isterim. Çünkü yaptigimiz anlatimlar, sundugumuz projeler karsilik buluyor. Büyük bir destek aliyoruz bakanligimizdan. Çünkü bu makine parki ve silajlik paketleme tesisi Dogu Anadolu’daki ilk ve tek olanlardan bir tanesi. Türkiye’de 4-5 yerde var. Insallah önümüzdeki yillarda hem bu silaj paketleme makine sayisini arttiracagiz hem de makine parkimizi çok daha iyi hale getirecegiz. Çiftçilerimize de bol kazançli bir sezon diliyorum” seklinde konustu.
Devletin sunmus oldugu makine destegiyle misir üretimi yaptigini belirten çiftçi ve besici Adem Evci, ’’Devletimiz makineleri vermis biz rahat ediyoruz. Misirimizi rahat biçiyoruz, eskiden misir ekemiyorduk, biçemiyorduk, bu sanslarimiz yoktu. Simdi bu sanslari devlet bize vermis. Makine var, biçerimiz var. Daha önce yapamiyorduk, sadece ot ve samanla hayvanlarimizi besliyorduk. Simdi misirla da besliyoruz. Makineler oldugu için biz bu isi daha rahat yapiyoruz” seklindeki ifadelere yer verdi.
Vali Usta’ya Tarim ve Orman Il Müdürü Dr. Burhan Bahadir ile Bingöl Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi Baskani Dogan Koç eslik etti.
Devlet Destegiyle Çiftçinin Masrafi Azaldi, Silajlik Misir Üretimi 128 Bin Tona Ulasti
Bingöl’de paydas kurum ve kuruluslarin katkilariyla çiftçilere sunulan makine-ekipman destegi, silajlik misir üretimini 7 yilda 14 bin tondan 128 bin tona yükseltti. Çiftçiler ise makineleri satin almak yerine devlet destegiyle kiralayarak masraflarini yari yariya düsürdü.