Devlet Destegiyle Kurulan Çilek Bahçeleri Yüzlerce Kadina Is Olanagi Sagliyor

Devlet Destegiyle Kurulan Çilek Bahçeleri Yüzlerce Kadina Is Olanagi Sagliyor

Batman’in Sason ilçesinde devletin sagladigi hibe destegiyle kurulan organik çilek bahçeleri kendi memleketlerinde çalismak isteyen ilçedeki genç issizlere ve yüzlerce kadina is olanagi sagliyor.

Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak devletin sagladigi yüzde 80 hibe destegiyle kurulan organik çilek bahçelerinde çalisan gençler evlerinin geçimini saglarken, kadinlar ise kizlarinin çeyizlerini düzüyor.

Çilek bahçelerinin ilçede önemli bir istihdam kapisi araladigini belirten çilek isinde çalisan kadinlardan Gülçin Baris, “Bizim için ilçede is imkani bulmak çok iyi oldu. Bu is sayesinde evin geçimine katkimiz oluyor. Genç kizlarimizin çeyizini düzmemize yardimci oluyor. çok güzel bir is oldu. Insallah ilçede daha fazla bahçe kurularak daha fazla istihdam olusur. Bu çilek sayesinde kadinlarimiz, gençlerimiz çalismak için batiya gitmek zorunda kalmiyor” dedi.



“Çilek bahçelerinin kurulumu batiya göçü durdurdu”

Çilegin tütüne alternatif ürün olarak ilçede yayginlastigini belirten çilek üreticilerinden Ahmet Erdem, çilek üretimi sayesinde günde 200 isçiye is imkani sagladiklarini söyledi.

Erdem, “Biz, bu bahçelerimizde daha önce tütün ekiyorduk. Devletin sagladigi destek sayesinde simdi tüm bahçelerimize çilek ekiyoruz. Çilek üretimi çok iyi geliri olan bir istir. Çilek isi, isçilerin batiya göçünü durdurdu. Gençlerimiz, kadinlarimiz burada kendi ilçelerinde çilek isinde çalisma imkani buluyor. Yaklasik bin dekarlik bahçelerimizde günde 200 isçi çalisiyor. Ilkbaharda baslayan ilk hasadimiz ile çilek isi kisa kadar sürüyor. Sason çilegi cografi isaret tescili alan bir çilektir. Devletimizin destegi sürdügü sürece istihdam artarak devam edecektir” diye konustu.

Sason genelinde çilek üretiminin yayginlastigini belirten isçilerden Burhan Tiryaki, “Sason genelinde çilek üretimi var. Çilek isinde bine yakin isçi çalisiyor. Genç isçilerin yani sira kadinlar ve yaslilarda çalisabiliyor” dedi.



“Gençlerimiz kendi köyünde is olanagina kavustu”

Önceki yillarda çalismak isteyen gençlerin batiya gitmek zorunda kaldigini aktaran çilek üreticilerinden Hasan Erdem, “Ilçemizden batiya sürekli is göçü oluyordu. Çünkü buralarda is olanagi yoktu. Devletin verdigi destek sayesinde simdi gençlerimiz burada kalarak çalisabiliyor. Bu alanda kurdugumuz 800 dekarlik çilek bahçelerinde ilçemizdeki isçileri istihdam ederek onlara is olanagi sagliyoruz. Bu is sayesinde gençlerimiz kendi ayaklari üzerinde durarak ailelerine destek sagliyorlar” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile