Devlet Destegiyle Üretmeyi Basaran Annelerin Elinden Çikan Fistik Helvasinin Ünü Sinirlari Asti

Devlet Destegiyle Üretmeyi Basaran Annelerin Elinden Çikan Fistik Helvasinin Ünü Sinirlari Asti

Osmaniye’de depremzede kadinlar, devletten aldiklari desteklerle kurduklari kooperatif çatisi altinda ürettikleri ürünlerin satisindan elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katki sagliyor. Kadinlar tarafindan üretilen fistik helvasi, Dubai ve Kazakistan’a da satilmaya baslandi.

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde kooperatif araciligiyla cografi isaret tescili bulunan Osmaniye yer fistigi helvasi ve yöresel ürünleri de kooperatif çatisi altinda üreten kadinlar, elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katki sagliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin SOGEP programi çerçevesinde depremden önce, 1 milyon 400 bin Türk lirasi bütçeli proje ile fistik helvasi üretim kapasitesini artiran ve üretim sartlarini iyilestiren Düziçi Kadin Kooperatifi, deprem sonra bölgede yasanan ekonomik zorluklara karsi dayanikliligini artirdi, bölgede ortak paylasim kültürü ve kadin istihdami konusunda rol model oldu. Kadinlar tarafindan üretilen fistik helvasi, Dubai ve Kazakistan’a da satilmaya baslandi. Kooperatif çatisi altinda bir araya gelen kadinlar, Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansinin araci oldugu SOGEP destegi ile kurduklari butik mandirada da süt, peynir ve tereyagi üretimi ve satisi yapiyor.

"Bizim hikayemizin baslangici DOGAKA oldu"

Kadinlarin istihdami konusunda ilçede çok büyük sikinti oldugu için kooperatif kurdugunu söyleyen Baskan Rahime Yüksel, "Bizim hikayemizin baslangici aslinda Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi, DOGAKA ile oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü ve Dogu Akdeniz Kalkinma Ajansi’nin katkilariyla biz buralara geldik. Biz Osmaniye’nin yer fistigini isliyoruz çünkü yer fistigi buranin cografi isaretli bir ürünü ve hep kuruyemis olmus, kuruyemisin ötesine geçememis bir üründü. Biz bunu mutfaga nasil daha fazla girdirebiliriz, nasil daha fazla kazanç elde edebiliriz ve bundan kadina katki ne olabilir düsüncesiyle yer fistigini isledik. Kendi çabamizla üretmis oldugumuz yer fistigindan bir helvamiz var, helvamizi kadin kooperatifimizin ortaklarina tattirdik, çesitli fuar ve festivallerde sunduk, begeni kazandi, dedik biz bu ürünle yola çikalim. Yer fistigi helvamizi gördügünüz gibi üretmeye basladik" diye konustu.



"Bakanligimizdan aldigimiz destekle bize sadece helva yapsana kismi kaldi"

Eskiden sadece pazarlara götürecek kadar ürün yaparken Sanayi ve Teknoloji Bakanligi destegiyle yurtdisina ürün yolladiklarini söyleyen Baskan Yüksel, "Imkansizlik sebebiyle seri bir üretim yapamiyorduk, sadece pazarlarda ve panayirlarda satabilecek kadar 20 kavanoz, 30 kavanozun ötesine gidemiyorduk. Makinelesmemiz gerekiyordu Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin SOGEP çagrisini duyduk. DOGAKA Osmaniye Yatirim Destek Ofisi yetkilileri bizlere yardimci oldular. Projemiz yazildi, onaylandi ve seri bir sekilde makinelerimiz gelmeye basladi.

Fistik kavurma makinemiz geldi. Artik kendi fistigimizi kendimiz kavuruyoruz çiftçiden aldigimiz kuru kirimli fistiklarimizi kendimiz kirmaya basladik. Zarini kendimiz soyup sak fistik haline getirebiliyoruz, susamimizi kendimiz çekiyoruz, tahin haline getiriyoruz. Susam, fistik, tahin derken bize sadece helva yapsana boyutu kaldi ve biz helvamizi yapmaya basladik. Ulusal marketlere ürün veriyoruz, yerel marketlere ürün veriyoruz, yurt disi satislarimiz oldu. Yurt disinda helvamiz çok begenildi ve ilk defa Dubai’ye ve Kazakistan’a mal vermeye basladik. Kooperatif bünyesinde kadin arkadaslarla beraber çalisiyoruz. Bunlar anneler, her birinin çocuklari var, onlarin geleceklerine dair endiseleri vardi. Kadinlar üretimde kendilerini çok mutlu hissediyorlar mutlu kadinlar da mutlu yarinlar getiriyorlar açikçasi. Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin destegiyle de biz kadin kooperatiflerinin üretimleri artti. Istihdam sagladigimiz kadin sayimiz artti ve kadinin hakikaten üretimde olmasini saglayan bir Bakanligimiz var. Tesekkür ediyorum" dedi.

Ürettikleri tereyaginin Osmaniye yer fistigi helvasi yapiminda da kullandigini söyleyen Hüsne Soy, "DOGAKA’nin sundugu imkanlarla butik mandiramizi kurduk, burada ürettigimiz tereyaglarini da fistik helvamizin yapiminda kullaniyoruz. Katkisiz ve dogal oldugu için güzel oldu. Buradan kazandigim ücretle 3 çocugumun egitim masraflarini karsiliyorum, aileme de katkida bulunuyorum. Devletimizin verdigi katkilarla biz buradayiz, ondan önce evde oturuyordum. Üretiyoruz, ürettikçe de mutlu oluyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile