Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasi Sistemine Devlet Tarafindan Taahhüt Edilecek Reasürans Destegine Dair Cumhurbaskani Karari'na göre, Olagandisi Riskler Yönetim Merkezi'nin üzerinde kalan ve teminat verilen riskin yüzde 50'lik kismini olusturan pay için yüzde 75 ve üzeri, teminat verilen riskin kalan yüzde 50'lik kismini olusturan pay için yüzde 110 ve üzeri için reasürans destegi devlet tarafindan taahhüt edildi.
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasi Sistemine Devlet Tarafindan Taahhüt Edilecek Reasürans Destegine Dair Cumhurbaskani Karari, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Buna göre, 1'inci maddede, Küçük ve Orta Ölçekli Isletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortasi Sunulmasini Içeren Devlet Destekli Sistem kapsaminda 1 Nisan 2021-1 Nisan 2022 döneminde akdedilen sigorta sözlesmelerinden kaynaklanan ancak reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapilamayan risklerin hasar prim orani söyle:
"Sistemin isletilmesini teminen 3 Haziran 2007 tarihli ve 5684 sayili Sigortacilik Kanunu'nun 33/A maddesinin birinci fikrasi çerçevesinde görevlendirilen Olagandisi Riskler Yönetim Merkezi'nin (Merkez) üzerinde kalan ve teminat verilen riskin yüzde 50'lik kismini olusturan pay için yüzde 75 ve üzeri, teminat verilen riskin kalan yüzde 50'lik kismini olusturan pay için yüzde 110 ve üzeri için reasürans destegi devlet tarafindan taahhüt edilmistir.
Reasürans destegi için uygun bedel, ilgili dönemde iptaller düsüldükten sonra yazilan brüt primin binde 5'i olarak, devlet desteginin gerekli olacagi hasar prim oranina ulasilmasi durumunda ilgili dönemde iptaller düsüldükten sonra yazilan brüt primin yüzde 1,5'i olarak belirlenmistir."
Söz konusu kararin finansman ve ödemeler kisminda, reasürans destegi ihtiyacinin ortaya çikmasi durumunda 1'inci madde çerçevesinde hesaplanan tutar, Olagandisi Riskler Yönetim Merkezi'nin talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanligi bütçesinin ilgili tertibinden merkeze ödenecek.
1'inci maddenin ikinci fikrasi kapsaminda yapilacak ödemeler, en geç ilgili dönemin sonunu takip eden bir ay içinde genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Olagandisi Riskler Yönetim Merkezi tarafindan Bakanligin ilgili hesabina ödenecek.
Bu karar kapsamindaki hesaplamalarin, gerekli bildirimlerin ve ödemelerin zamaninda, eksiksiz ve dogru yapilmasindan Merkez sorumlu olacak. Merkezin, devlet tarafindan 1'inci maddede belirtilen dönemde taahhüt edilen reasürans destegi tutarinin azaltilmasina yönelik reasürans anlasmasi yapmaya yetkisi bulunuyor.
1'inci maddenin ikinci fikrasi, 29 Mart 2020 tarihli ve 2326 sayili Cumhurbaskani Karari ile yürürlüge konulan Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasi Sistemine Devlet Tarafindan Taahhüt Edilecek Reasürans Destegine Dair Karar için de uygulanacak. Birinci fikra kapsaminda Merkez tarafindan Bakanliga yapilacak ödemeler, bu kararin yürürlügünü müteakip en geç bir ay içinde yapilacak.
1 Nisan 2021'den geçerli olmak üzere bugün yürürlüge giren söz konusu kararin hükümlerini Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Baskani yürütüyor.
Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasi Sistemi'ne Reasürans Destegine Iliskin Karar
Karara göre, Olagandisi Riskler Yönetim Merkezi'nin üzerinde kalan ve teminat verilen riskin yüzde 50'lik kismini olusturan pay için yüzde 75 ve üzeri, teminat verilen riskin kalan yüzde 50'lik kismini olusturan pay için yüzde 110 ve üzeri için reasürans destegi devlet tarafindan taahhüt edildi Reasürans destegi için uygun bedel, ilgili dönemde iptaller düsüldükten sonra yazilan brüt primin binde 5'i olarak, devlet desteginin gerekli olacagi hasar prim oranina ulasilmasi durumunda ilgili dönemde iptaller düsüldükten sonra yazilan brüt primin yüzde 1,5'i olarak belirlendi.