Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu, nakit üreten varlıkların değerinin düşüp düşmediğinin belirlenmesinde izlenecek usule ilişkin standartları tespit etti.
Kurulun, "Devlet Muhasebesi Standardı 26 (DMS 26) Nakit Üreten Varlıklarda Değer Düşüklüğü" kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Standartla, nakit üreten bir varlığın değerinin düşüp düşmediğinin tespit edilmesinde izlenecek usulün belirlenmesi ve değer düşüklüğünün muhasebeleştirilmesinin sağlanması amaçlanıyor. İdarenin değer düşüklüğü kaybını ne zaman iptal etmesi gerektiği ve değer düşüklüğüne ilişkin neler yapılacağı da standartla netleştirildi.
Buna göre, "nakit üreten varlıklar", ticari getiri üretmesi amacıyla elde tutulan varlıkları ifade ediyor. İdareler her raporlama döneminde varlığın değer düşüklüğüne uğrayabileceğine dair bir göstergenin olup olmadığını değerlendirecek.
Bu kapsamda varlığın piyasa değeri, varlığın bağlı olduğu piyasadaki değişimler, piyasa faiz oranlarındaki artışlarla varlığın eskimesi gibi göstergeler göz önünde bulundurulacak.
Sınırsız faydalı ömre sahip veya değer düşüklüğüne henüz uygun bulunmayan maddi olmayan duran bir varlık da en azından yılda bir kez değer düşüklüğü için test edilecek.
Varlıkların kullanım değeri belirlenirken; idarenin varlıktan elde etmeyi beklediği nakit akışlarının tahmini, gelecekteki nakit akışlarının tutarı ve zamanlamasına ilişkin olası değişimlerdeki beklentiler, varlığın yapısındaki belirsizliği üstlenmenin bedeli gibi unsurlar dikkate alınacak.
İdare, nakit üreten bir varlığı, nakit üretmeyen bir varlığa da dönüştürebilecek. Bunun için varlığın değer düşüklüğü kayıplarının tutarı, mali performans tablosu kalemlerine ilişkin açıklamada yer alacak.
Devlet Muhasebesi Standartları Kurulu Kararı
Nakit üreten varlıkların değerinin düşüp düşmediğinin tespitinde izlenecek usule ilişkin standartlar belirlendi.