ERGÜN HAKTANIYAN - Devlet sanatçısı Gülsin Onay, öğretmeni Ahmet Adnan Saygun'a vefasını müzikalle gösteriyor.
Üç buçuk yaşında başladığı piyanodaki yeteneğiyle müzik camiasının 'harika çocuk' olarak nitelediği, Üstün Yetenekli Çocuklar Kanunu kapsamında özel eğitime tabi tutulan piyanist Gülsin Onay'ın (63) uluslararası müzik kariyeri, Arjantin'den Japonya'ya uzanan bir coğrafyada 5 kıta 72 ülkeyi kapsıyor.
Bugüne kadar dünyanın belli başlı müzik merkezlerinde dinleyicilerle buluşan devlet sanatçısı Onay, Dresden Staatskapelle, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Philharmonia Orkestrası, İngiliz Oda Orkestrası, Japon Filarmoni, Münih Radyo Senfoni, Saint Petersburg Filarmoni, Tokyo Senfoni, Varşova Filarmoni, Viyana Senfoni gibi önemli orkestralarla konserler verdi.
Küçük yaşta kendisine rota çizen hocası Ahmet Adnan Saygun'un piyano konçertolarını müzikseverlerle buluşturan Onay, vefasını bu şekilde gösteriyor.
Adı Tekirdağ'daki bir sokağa da verilen ve kente konser vermek için gelen Onay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar 2 bini aşkın konser verdiğini söyledi.
Ahmet Adnan Saygun'u 'bitmez tükenmez bir hazine' olarak niteleyen Onay, Saygun'un 1. Piyano Konçertosunu 16 Şubat'ta Hong Kong'ta seslendirdiğini ifade ederek, '110. doğum yıl dönümünde hocam Saygun'un eserlerine Japonya'daki resitallerimde de yer verdim. 12 Mayıs'ta Almanya'nın prestijli orkestralarından Göttingen Symphoniker eşliğinde vereceğim konserde de 1.Piyano Konçertosu'nu bir kez de Alman müzikseverler için seslendireceğim.' dedi.
Neredeyse bütün dünyayı gezdiğini anlatan Onay, şöyle devam etti:
'Önümüzdeki sonbaharda Uganda ve Zimbabve'ye de gideceğim. Avrupa'da bir tek Romanya kalmıştı gitmediğim ülke, o da eklenince 80 ülkeye gitmiş olacağım. Ülkemde çok şehirde piyano çaldım. Doğudan batıya bütün illerde konser verdim. Piyano olan her yer bana kendi evimmiş gibi geliyor. Bütün dünya salonlarında kendimi ev sahibi gibi hissediyorum. Müzik insanları birleştiriyor. Hiçbir ülkede farklı değil algılama her yerde aynı. Japonya'dan Venezuela'ya kadar aynı dil, aynı duygu dünyası. Ruhun gıdası. Çok değerli yeni yetişen sanatçılarımız var. Onlarla da tecrübelerimi paylaşıyorum. Onlara bir şeyler kazandırabiliyorsam o bana çok büyük mutluluk veriyor.'
Genç sanatçılara destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Onay, 'Gençlerimizin elinden tutup, destek vermek lazım. Tecrübelerimizi aktarmamız lazım. Piyano tekniği seksenli yaşlarda da yapılabilen bir şey. Sağlığım elverdiğince piyano çalmaya devam edeceğim. Türkiye'de sanatsal anlamda çok gelişme var. Türkiye'de müthiş yetenekli gençler var, çok iyi bir genç nesil geliyor. Her geçen gün yurt dışında yarışmalarda birincilikler kazananlar var. Onları büyük bir gururla takip ediyorum. Gelecek nesilden umutluyum.' diye konuştu.
Onay, ayrıca piyano başında olmanın kendisini mutlu ettiğini kaydetti.
Devlet Sanatçısı Piyanistten Öğretmenine Vefa
Devlet sanatçısı Gülsin Onay, küçük yaşta kendisine yol gösteren öğretmeni Ahmet Adnan Saygun'a vefasını müzikalle dile getiriyor Piyanist Onay: '110. doğum yıl dönümünde hocam Saygun'un eserlerine Japonya'daki resitallerimde de yer verdim. 12 Mayıs'ta Almanya'nın prestijli orkestralarından Göttingen Symphoniker eşliğinde vereceğim konserde de 1. Piyano Konçertosu'nu bir kez de Alman müzikseverler için seslendireceğim'