Devlet Sanatçisi Sadi Yaver Ataman, Mezari Basinda Anildi

Devlet sanatçisi Sadi Yaver Ataman, ölümünün 27. yilinda Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki mezari basinda anildi.

Ataman'in Sehir Mezarligi'nda bulunan kabri basinda düzenlenen anma törenine, yakinlarinin yani sira Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfi Baskani Sefik Dizdar, Karabük Üniversitesi Türker Inanoglu Iletisim Fakültesi Sekreteri Mustafa Sehirli de katildi.

Sehirli'nin, Ataman ile ilgili konusmasinin ardindan dua edildi, mezara karanfil birakildi.

Sefik Dizdar, burada yaptigi konusmada, Ataman'i unutmadiklarini, onu yasatmak için çalismalar yaptiklarini söyledi.

- Sadi Yaver Ataman

Sadi Yaver Ataman, 23 Nisan 1906'da babasinin görevli bulundugu Yanya'da dünyaya geldi.

Ilk ve orta ögrenimini Safranbolu'da, liseyi Istanbul Istiklal Lisesinde tamamlayan Ataman, Istanbul Üniversitesi Dis Hekimligi bölümüne kaydoldu fakat müzik tutkusu nedeniyle egitimini yarida birakarak, o zamanki ismi Daru'l-Elhan olan Istanbul Konservatuvarina girdi.

Buradan 1930 yilinda mezun olan Ataman, egitim sürecinde Mehmet Fuad Köprülü'den dersler aldi. 1930-1931'den itibaren müzik ögretmeni olarak devlet hizmetine giren Ataman, 1938'de ögretmenlik görevinden kendi istegiyle ayrildi.

Bagimsiz olarak 1940 yilinda Karabük Belediye baskanligina seçilen Ataman, Görsel Türkiye Ansiklopedisi ve Renkli Büyük Türkiye Ansiklopedisi gibi ansiklopedilerin, folklor ve halk müzigi maddelerini yazdi, 32 kitap kaleme aldi.

Kültür ve Turizm Bakanliginca 1991'de "devlet sanatçisi" unvani verilen dört çocuk babasi Sadi Yaver Ataman, 10 Aralik 1994'te Istanbul'da 88 yasinda hayatini kaybetti. Ataman'in cenazesi, 11 Aralik 1994'te memleketi Safranbolu'da topraga verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile