Devlet, Şehitlerin Emanetine Sahip Çıkıyor

Devlet tarafından eğitimden sağlığa, ulaşımdan istihdama pek çok alanda yapılan yardımlarla şehit yakını ve gazilerin acıları bir nebze olsun hafifletilmeye çalışılıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, şehit ailelerine ölüm yardımı, harcırah, nakdi tazminat ödeniyor. Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) aylık bağlanıyor, öğrenim yardımı yapılıyor.

Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca vazife veya harp malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin dul ve yetimlerine emekli ikramiyesi ödeniyor.

Sağlık hizmetlerinden katılım payı ve ilave ücreti alınmıyor, ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanıyor.

Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken hayatını kaybeden yükümlülerin (yedek subay, erbaş ve er) baba ve annesinin müşterek talep ettiği kardeşlerinden biri istekli olmadıkça silah altına alınmıyor veya silah altında ise terhis ediliyor.

Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin (yedek subay, erbaş ve er) ise kendilerinden olma erkek çocukları ile aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınmıyor veya silah altında ise istekleri halinde terhis ediliyor.

- İstihdamda öncelik

Şehit yakınlarına iki, gazilere, vazife malulleri ile terör mağduru eş, çocuk, anne, baba ve kardeşe istihdam hakkı veriliyor.

Şehit çocukları, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince uygun görülmesi halinde özel kreş ve gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüplerine ücretsiz olarak yerleştiriliyor.

Mesken ve gümrük vergisinde muafiyet, gelir vergisinde, elektrik ve su ücretlerinde indirim uygulanıyor. Hususi damgalı pasaport veriliyor.

Şehit personelin vefat tarihinde, evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanıyor. Evlenme nedeni ile aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalanların da eski aylıkları bağlanarak ödeniyor. Ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan veya dul kalanlara da bu tarihleri takip eden ay başından itibaren aylık bağlanıyor.

Öte yandan, şehit yakınları "18 Mart Şehitler Günü"nde idari izinli sayılıyor.

- TOKİ faizsiz konut kredisi veriyor

Şehidin varisleri TOKİ tarafından yapılan konut satışlarında, başvuru yapılacak il ve ilçe sınırları içinde üç yıldır ikamet ediyor olmak veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olmak koşuluyla başvuru ve kura öncelikleri tanınıyor.

Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) anne, baba, eş ve çocukları, Kültür ve Turizm Bakanlığına ait müze ve ören yerlerinden ücretsiz olarak yararlanıyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce, şehit olan TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) eş, çocuk anne ve babaları, oyunları ücretsiz izleyebiliyor.

Şehit olan TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) eş, anne, baba ve çocukları ikametgah mahalleri dışına çıktıklarında, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerden bu kurum ve kuruluşların kendi personeline uyguladıkları ücret tarifesine göre yararlandırılıyor.

Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca vazife ve harp malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil olmak üzere) öncelikle dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse kredi kullanacak çocuklardan en az birisinin yetim aylığı almakta olması kaydıyla talepte bulunan çocuklarına müştereken, bu kişiler bulunmadığı takdirde öncelikle anneye olmak üzere anne veya babasına bir konut ile sınırlı olmak kaydıyla, TOKİ tarafından faizsiz konut kredisi veriliyor.

Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında vazife malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin (erbaş ve er hariç) aylık bağlanan eş veya çocuk veya anne veya babaları, özel tahsisli konutlarda oturanlar hariç olmak üzere olay tarihinden itibaren bir yıl süreyle kamu konutlarından yararlanmaya devam edebiliyor.

Bu süre sonunda kamu konutundan çıkacaklar, kamu konutundan yararlanmayanlar ve özel tahsisli konutlarda oturanların istekleri halinde ikametgah olarak kullanacakları yurtiçindeki taşınmazın kira bedeli (yalnızca bir konut için) on yıl süre ile devletçe karşılanıyor.

- Atanma taleplerinde kısıtlayıcı hükümlere bakılmıyor

Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca vazife malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin; çalıştıkları kurum veya kuruluşların hizmet birimleri olan yerlere münhasır olmak üzere, aynı kurum içinde yer değiştirme suretiyle atanma talepleri, bu durumlarının ilgili makamlarca belgelendirilmiş olması kaydıyla kadro imkanları da dikkate alınmak suretiyle kısıtlayıcı hükümlere bakılmaksızın öncelikle yerine getiriliyor.

Yaptığı görevin sebep ve tesiriyle hayatını kaybeden ve SGK'ca 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında vazife malulü olarak değerlendirilen TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) eş, çocuk anne ve babalarının başvurularında ise bir yıldır faaliyet gösteriyor olma şartı aranmaksızın diğer koşulları taşıma şartıyla kura çekilişine tabi tutulmaksızın bayilik verilebiliyor.

Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) eş ve çocuklarına, giriş koşullarını sağlamaları halinde, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları (Kara, Deniz, Hava) memur alımlarında puan ayrıcalığı sağlanıyor.

Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) askerlik hizmeti yapacak kardeş ve çocuklarının dağıtımları mümkün olduğunca ikamet ettikleri yere yakın birlik, kurum ve karargahlara yapılıyor.

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünce sayısal oyunlar bayiliği ruhsatı veriliyor.

- Ücretsiz okutmada şehit ve malul gazi çocuklarına öncelik veriliyor

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uyarınca, özel öğretim kurumlarının, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlükleri bulunuyor. Bu okullarda, ücretsiz okutmada şehit ve malul gazi çocuklarına öncelik veriliyor.

Özel öğretim kurumlarında ücretsiz okumak için başvuracak öğrenci ve kursiyerlerin bir önceki sınıfını geçmiş olması ve davranış notunun indirilmemiş olması şartları aranıyor. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin İl Milli Eğitim Müdürlüklerine ya da ilgili özel öğretim kurumuna başvurmaları gerekiyor. Özel okul teşvikleri için de şehit ve gazi çocuklarına ek puan veriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre şehit, harp malulü ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların nakilleri durumları belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmadan istedikleri okula yapılıyor.

Aynı yönetmeliğe göre, okul öncesi devlet okullarında şehit, harp malulü ve muharip gazi çocuklarından ücret alınmıyor.

Anadolu liseleri, anadolu öğretmen liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ve imam hatip liselerinde öğrenim görmekte iken şehit veya gazi çocuğu durumuna düşen öğrencilerin nakilleri, istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere boş kontenjan ve puan şartı aranmaksızın istedikleri farklı bir yerleşim yerindeki aynı kapsamdaki okullardan birine yapılıyor. Nakilleri yapılan öğrencilerin yerleştirme puanı, nakil gidilen okulun nakillere esas taban puanı ve kontenjanında dikkate alınmıyor.

Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) öğretmen eşleri zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutuluyor.

Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) eşi olan öğretmenler, durumlarını belgelendirmeleri halinde, olayın meydana geldiği tarihten itibaren 6 ay içinde yer değiştirme isteğinde bulunabiliyor.

- Yurt ücreti ve depozito alınmıyor

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Parasız Yatılılık, Burs ve Sosyal Yardımlar Yönetmeliği kapsamında, şehit ve gazi çocuklarına parasız yatılı okullara sınavsız yerleştirme imkanı tanınıyor.

Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) çocuklarına, askeri okullara girişte, giriş koşullarını sağlamaları halinde ek puan veya kontenjan verilerek öncelik sağlanıyor.

Şehit olanların çocukları devlete ait yurtlar ile öğrenim kredileri ve burslardan öncelikle yararlandırılıyor. Ayrıca bu çocuklardan, devlete ait yurtlarda kalmaları halinde kendilerinden yurt ücreti ve depozito alınmıyor.

Bakanlar Kurulu Kararları gereğince, 5510 sayılı Kanun'un 47'inci maddesi ile 2330, 2453, 2629 ve 3713 sayılı Kanunlar kapsamındaki görevlerini yürütürken hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarından, 3713 sayılı Kanun kapsamındaki maluller, eş ve çocuklarından 1005 sayılı Kanun kapsamında şeref aylığı alanların kendileri ile eş ve çocuklarından yüksek öğrenim öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmıyor. Öğrenim ücretinde yaş sınırlaması da bulunmuyor.

- Sağlık yardımları

Gazi ve bakmakla yükümlü oldukları ile şehitlerin bakmakla yükümlü oldukları kişilere sağlık alanında çeşitli haklar sağlanıyor. SGK ile sözleşmeli özel sağlık hizmet sunucularında, aldıkları sağlık hizmetleri için ilave ücret ödenmiyor ve bu kişiler katılım payından muaf tutuluyor. Diş implant bedelleri normal vatandaşlara 90 lira ödenirken, gazi ve şehit yakınlarına 700 lira olarak ödeniyor.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde bölge ve seans kısıtlamaları uygulanmıyor.

Tüp bebek tedavilerinde, prim gün sayısı ve evli kalma süre şartı aranmıyor.

İhtiyaç duydukları her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin bedelleri herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin karşılanıyor. Sağlık kurulu raporları ücretsiz veriliyor ve sağlık hizmetlerinden öncelikli olarak yararlanılıyor.

Bakanlığa bağlı hastaneler ve kamu üniversite hastaneleri tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporuna istinaden geri ödeme kurumlarınca ödenmeyen kısmı için sağlık kuruluna esas yapılan muayene, tetkik, tahlil gibi işlemlerden ücret talep edilmiyor.

Bakanlar Kurulu Kararıyla istisna tutulan kişilere kanuni düzenlemelerden kaynaklanan haklardan yararlanmak amacıyla düzenlenecek sağlık kurulu raporları için ücret talep edilmiyor, bulundukları durumun gereğine uygun olmayan özel amaçla talep edilen raporlar için ücret alınabiliyor. Şehit ve gazi yakınları, polikliniklerin yanı sıra röntgen, laboratuvar, SFT, EKG gibi birimlerden de öncelikli olarak faydalanıyor.

- Vakıflardan yardım

TSK Dayanışma Vakfı tarafından vakfa üye olan ve görev esnasında hayatını kaybeden veya görev esnasında malul olan TSK personeline ve yakınlarına çeşitli yardımlar yapılıyor.

TSK Mehmetçik Vakfı tarafından askerlik görevi esnasında hayatını kaybeden veya askerlik görevi esnasında malul olan erbaş ve erlere ve yakınlarına bazı yardımlar veriliyor.

Hayatını kaybeden ya da malul olan TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) sigorta yaptırmış olması halinde, kendisine veya yakınlarına ilgili sigorta şirketi tarafından belirlenen miktarlarda ödeme gerçekleştiriliyor.

Yoksul ve muhtaç vatandaşlara yapılan yardımlardan belirlenen kriter ve süreler çerçevesinde şehit yakınları ve gaziler de yararlanabiliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile