Devlet Yatırımı Olmadan Üreten Şehir

GAZİANTEP - ORHAN ÇİÇEK - Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, bu yılın ilk yarısında devlet bütçesinden kişi başı harcama miktarına göre Türkiye'de kendi kendine yeten 12 il arasında bulunan kentte üretime yönelik devlet yatırımı olmadığını söyledi.

Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şahren, tarihin her döneminde her konuda kendi kendine yetteıene, kendi kendine yetmeyen kısmını da geliştirmeyi bildiğini bildirdi. Gaziantep'in başarısının anlatmakla bitmeyeceğini kaydeden Konukoğlu, "Çünkü biz yeniliğe açık bir şehiriz ve bizim insanlarımız değişime çok hızlı ayak uydururlar" dedi.

Üretken olmasının yanında ürettiğini de pazarlamasını bilen kentte altyapı yatırımları dışında devlet yatırımı olmadığını ifade eden Konukoğlu, şunları söyledi:

"Gaziantep, bu yılın ilk yarısında devlet bütçesinden kişi başı harcama miktarına göre Türkiye'de kendi kendine yeten 12 il arasında bulunuyor. Fakat üretime yönelik devlet yatırımı Gaziantep'te bugüne kadar hiç olmadı iyi ki de olmadı. Altyapıda devletin yatırımının mutlaka olması gerekiyor ve şehrimizde de bu anlamda yeteri derecede devlet yatırımı yapılıyor. Yapmış olduğunuz yatırımlarla elde ettiğiniz kazancı, o şehrin içerisinde tekrardan yatırıma dönüştürmenizle verimliliği artırırsınız. Devlet üretime yönelik bir yatırım yaptığı zaman orada yalnızca üretim yapılır. Kar da mecburen merkeze gider."

Konukoğlu, Gaziantep'in başarısının altındaki sırrı da "kazandığını tekrar Gaziantep'te yatırıma dönüştürmesi" şeklinde açıkladı.

Kent olarak 2023'de 30 milyar dolar ihracat hedeflediklerini dile getiren Konukoğlu, şehirleşmenin de ticari ve ekonomik gelişmeye paralel olarak devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

-Kentteki bazı ekonomik rakamlar

Gaziantep'ten bu yılın ocak-temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 oranında artışla 3 milyar 707 milyon 907 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Türkiye'nin ilk bin ihracatçı firması arasında 71 şirketle İstanbul'un ardından ikinci sırada bulunuyor.

İlk defa oluşturulan organize sanayi bölgelerinden biri olarak kuruluşu tamamlanan Gaziantep Organize Sanayideki 4 ayrı bölgede bulunan 778 fabrikada 100 binin üzerinde işçi istihdam ediliyor. Aylık 300 milyon kilovatsaat elektrik tüketilen organize sanayide, aylık 600 bin ton su, 30 milyon metreküp doğalgaz tüketiliyor.

11 milyon metrekarelik alan üzerine kurulan 5'nci bölgede ise haziranda yatırımcılara kurayla yer verilmeye başlandı.

Kentte ayrıca küçük sanayi sitesi, örnek sanayi sitesi, ticaret ve endüstri merkezi gibi sanayi alanlarında da yüzlerce küçük işletme faaliyette bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile