Devlet Yöneticileri, Tarihçiler ve Medya, Sarıkamış’a İlgisiz

Devlet Yöneticileri, Tarihçiler ve Medya, Sarıkamış’a İlgisiz

Pollmark ve Serhat Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Türkiye genelinde yapılan “Türk Halkının Sarıkamış Algısı Araştırması” sonuçları açıklandı.

Araştırmaya katılanların yüzde 57,6’sı Sarıkamış Harekatı yıl dönümlerine ilgisizlikten yakındı.
12 ilde 2 bin 47 kişiyle gerçekleştirilen “Türk Halkının Sarıkamış Algısı Araştırması” Türk toplumunda tarih bilincinin güçlü, fakat resmi tarih tezlerinin beklentileri karışlamaktan uzak olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanlar devlet yöneticileri, tarihçiler ve medyanın Sarıkamış Harekâtı’na ve şehitlerine ilgisiz kaldıklarını ifade etti.
Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’ta faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından Türkiye’de ilk kez PollMark’a yaptırılan “Türk Halkının Sarıkamış Algısı Araştırması” 1- 7 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kayseri, Samsun, Trabzon, Gaziantep, Malatya, Tekirdağ ve Erzurum olmak üzere 12 ilde gerçekleştirildi. Yüz yüze yöntemle 18 yaş üstü 2 bin 47 kişiye örneklem yoluyla uygulanan anket, “Bilgi bazlı bölgesel kalkınma amaçlı politikalara temel teşkil etmek ve daha rasyonel politikaların oluşturulmasında kullanılmak üzere, ortalama Türk halkının Çanakkale ile karşılaştırıldığında Sarıkamış’ı nasıl algıladığını, ne kadar bildiğini ve tanıdığını ortaya çıkarmak” amacıyla yapıldı.
Sarıkamış Harekâtı ve Sarıkamış şehitlerine devlet yöneticileri, tarihçiler ve medya tarafından gösterilen ilginin düzeyini ölçen soruya verilen cevaplar ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Verilen cevaplar, son yıllarda devlet yöneticilerince Sarıkamış şehitlerine gösterilen ilginin toplumun önemli bir kesimi tarafından hala yetersiz görüldüğünü ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 57,6’sı yöneticilerin ilgisizliğinden yakındı ve yılda bir kez yapılan resmi törenlerin yeterli olmadığını ifade etti. Sarıkamış Harekatı’yla ilgili medyanın yaptığı yayınlar da, kamuoyu tarafından yeterli görülmedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile