Milyon liralık yatırımların, devlet tarafından tinerci ve alkoliklere bırakılması, madde bağımlılığı ile mücadele edenlerin tepkisine neden oluyor. Polisin sadece ihbar üzerine denetlediği binalar, ramazan ayında dahi alkoliklerin en sık uğradığı mekanlar haline geldi.
YILMAZ'DAN TEPKİ
Metruk binaların kaderine terk edilmesini eleştiren MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, bu binalar boşaltıldıktan sonra korunmasının valiye ait olduğunu söyledi
Boşaltılan bir binanın camının, çevresinin kırılması, uyuşturucu madde kullanan çocukların, kötü niyetli insanların barınağı haline gelmesinin hiç hoş olmadığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Boşaltılan binalar takip edilmezse camları, kapıları kırılır. Dünya kadar lojman kullanılamaz hale gelir. Çünkü kullanılabilir bir hale gelmesi için dünya kadar masraf edilmesi lazım. Özellikle Devlet Malzeme Ofisi’ni gündeme getirdiğimizde burasının valilik tarafından bakılması lazım demiştik. Buralar Özelleştirme Dairesi’nin denilmişti. Kimse kusura bakmasın, Özelleştirme’nin de olsa, DMO’nun da olsa, Milli Emlak’ında olsa buraların bakanlıkları var, bu bakanlıkların da temsilcileri var, buraların o kişiler tarafından ve amacına uygun değerlendirilmesi için bir şey yapmak zorundadır.” Afyonkarahisar gençliğinin uyuşturucu, uçucu madde ve alkolden uzak durması için her türlü çabayı gösteren Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği (UMUD) Afyonkarahisar Temsilcisi Kemal Baykara, bu metruk yerlerin mutlaka kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi.
Böyle sahipsiz yerlerin genelde bağımlıların merkezi haline geldiğine dikkat çeken Baykara, şöyle konuştu: “Bu çocuklar birbirinden göre göre öğreniyor. Grup olarak bir yerlere gittikleri zaman bir tanesi iki tanesi çekiyorsa diğerleri de ondan görerek alışıyor. Sıkıntılar, birbirinden görerek artıyor. Bu binaların mutlaka kontrol altına alınması lazım. Bu ortamlar çocukları kötü yola teşvik ediyor. Bu metruk binalar, bağımlılar için ortam hazırlıyor. Sadece buralar değil bizim sıkıntımız şu an mezarlığın karşısında bulunan eski çiftlik. O çiftliklerde de sıkıntılar var. Eski cephanelikte sıkıntı var. Bu uçucu madde bağımlıları birbirini görerek öğreniyor. Buralar hem sigara hem de uçucu madde kullanımı için uygun yer hazırlıyor. Devletin buralara bir an önce çözüm bulması lazım ya da buraları güvenlik görevlileriyle denetim altına alması lazım” Bu binaların boş kalmasına tepki gösteren Baykara, “Buralar yıkılacaksa bir an önce yıkılsın, yerine ne yapılacaksa yapılsın. Yani buralar boş bekletilirse sıkıntı oluyor” diye konuştu.
5988 sayılı yasa ile uçucu maddelerin çocuklara ve bağımlılara satılmasının yasak olduğunu anımsatan Baykara, bu maddelerin kullanımı ve bulundurulmasına ilişkin yasağın olmamasını eleştirdi.
Polisin bu insanları sadece uyarmakla yetindiğini söyleyen Baykara, bu konudaki yasal boşlukların giderilmesini talep etti.
JANDARMA BİNASI HARABEYE DÖNDÜ
Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, yaklaşık 20 gün önce DMO’nun Afyonkarahisar’daki bölge müdürlüğü binasının son durumunu göstermiş, bir an önce önlem alınmasını istemişti.
Afyonkarahisar’da bir süre önce İl Jandarma Komutanlığı’na ait lojmanlar boşaltılmış, buralara ne yapılacağı açıklanmamıştı. Tinerci ve alkolik gençlik tarafından mekan haline getirilen binanın eski yeri ve jandarma lojmanları, şimdilerde, şehrin ortasında bir harabeliği anımsatıyor .
Devletin Boş Bıraktığı Binalar Tinercilere Kucak Açtı
Afyonkarahisar’ın merkezinde bulunan metruk binaların çoğunu, devlet kanalı ile yapılan ve sonradan boş bırakılanlar oluşturuyor.