Devletin köylüye verdiği arsalar, tapu harcı karşılığı zenginlere dağıtılmış (Özel)

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nce 5 yıl önce yaptırılan Sarısungur Göleti yakınında göçü önlemek amacıyla yoksul köylüler için ayrılan arazilerin da

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nce 5 yıl önce yaptırılan Sarısungur Göleti yakınında göçü önlemek amacıyla yoksul köylüler için ayrılan arazilerin dağıtımında usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Gölet manzaralı arsaların fakir köylüler yerine kentteki bazı bürokratlar, iş adamları, bir spor kulübünün başkanı ve bazı üniversite görevlilerine, sadece tapu harcı karşılığı verildiği kaydedildi. Söz konusu arsaları alanların çoğunluğunun Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin üst düzey çalışanlarından oluşması ve bu arsaların bir emlak sitesinde yüksek fiyattan satışa çıkarılması dikkat çekti. Konu ile ilgili olarak Eskişehir Valiliği inceleme, Cumhuriyet savcılığı da soruşturma başlattı.

DSP'li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 2005 yılında kente 11 kilometre mesafedeki orman köyü statüsündeki Sarısungur köyü yakınına gölet inşa etti. Bölgenin değerlenmesi üzerine Sarısungur köyü muhtarı ve köy heyeti, devletin 2000 yılında 'Fakir köylüye destek olmak ve köyden kente göçü önlemek' amacıyla çıkardığı yasa gereği gölet yakınındaki arazilerin yoksul köylülere dağıtılması için Valiliğe müracaat etti. Dönemin valisi Kadir Çalışcı, talebi değerlendirmek üzere bir komisyon kurarak çalışma yaptı. Talebi olumlu bulan komisyon, hazineye ait gölet manzaralı araziden yaklaşık 500'er metrekarelik 141 arsa belirledi. Komisyonun kararı doğrultusunda valilik kararıyla arsaların kullanım hakkı köy tüzel kişiliğine devredildi. Bunun üzerine ilgili yasa gereği parsellenen arsaların dağıtımını muhtar ve ihtiyar heyeti yaptı.

Söz konusu arazilerin 116'sı Sarısungur köyünde ikamet eden, üzerine kayıtlı malı bulunmayan köylülere 350 TL'lik tapu harcı karşılığı verildi. Geri kalan arsalar ise Büyükşehir Belediyesi'nin bazı bürokratlarına, Köy Hizmetleri'nin gölet yapımında çalışan personele, işadamlarına, bir spor kulübünün başkanına, doktorlara ve bazı üniversite öğretim görevlilerine satıldı. Heyet, köyde 5 yıl oturulma zorunluluğu ile fakir olma şartlarını dikkate almayıp bu arsaların satışını tapu karşılığı olan 350 TL karşılığında gerçekleştirdi. Dönemin Valisi Kadir Çalışıcı da satış yapılan arsalarla ilgili evrakları imzalayarak onay verdi.

Sarısungur Köyü'nde bir yıl sonra 2005 yılında Büyükşehir Belediyesi gölet yapımına başladı ve 2006 yılında tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin kano yarışları da düzenlediği gölet köydeki arazileri kıymetlendirdi. Olayın ortaya çıkması üzerine Cumhuriyet Savcılığı ile Valilik harekete geçti.

Valilik inceleme başlatırken, iddiaların araştırılması için bir vali yardımcısını görevlendirdi. Cumhuriyet Savcılığı da konuyla ilgili soruşturma başlattı.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan, olayın bir an önce aydınlatılması gerektiğini belirterek, "Konu kısa sürede aydınlatılmalı. Bu işi yakından takip edeceğiz." dedi. İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı da konuyu meclise taşıyacaklarını söyledi. Bir komisyon kuracaklarını kaydeden Yapıcı şunları söyledi:

"Bir usulsüzlük varsa ortaya çıksın ve gereken yapılsın. Köylerdeki arazi dağıtım işi ve Sarısungur göleti çevresindeki arazilere ilişkin konu, kentte en çok İl Genel Meclisi'ni ilgilendiriyor. Çünkü Köy Yerleşim Alanı Sınırları ve Parselizasyonu Meclisin aldığı kararlarla belirlenir."

Sarısungur Köyü Muhtarı Muharrem Önlü ise kendini savunarak iddiaları yalanladı. İşlemlerin ardından arsaları kura ile köylülere dağıttıklarını anlatan Muhtar Önlü şöyle devam etti: "Elimizde bazı arsalar kalmıştı. Alınan kararla kalan bu arsaları kentin ileri gelen bürokratlarına, akademisyenlerine, doktorlarına ve bazı kişilere arsaları satma kararı aldık. Bazı köylülerde kendi arsalarını satma kararı aldı. Onlar da almayı kabul etti. Gölet nedeniyle arazilerin değeri 10 kat artınca konu gündeme getirildi. Köyde 5 yıl oturma zorunluluğu konusunu bilmiyorduk. Oysa Eskişehir'in merkeze bağlı çoğu köylerindeki arsaların yüzde 30'u yüzde 40'ı köyde 5 yıl oturmayan kişilere satılıyor."

Bu arada, söz konusu arsaları alanların çoğunluğunun DSP'li Büyükşehir belediyesinin üst düzey çalışanları olması ve bu arsaların bir emlak sitesinde yüksek fiyattan satışa çıkarılması ise dikkat çekti. söz konusu sitede verilen ilanlara göre Sarısungur göleti çevresindeki arsaların fiyatları gölete yakınlığı ve büyüklüğüne göre, 35 bin TL ile 80 bin TL arasında değişiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile