Devletin Tohum Destegiyle Araziler Sariya Büründü

Devletin Tohum Destegiyle Araziler Sariya Büründü

Devletin yüzde 70’i hibe tohum destegiyle Adiyaman’da bin dekar olan ekili ayçiçek alani 5 bin 400 dekara ulasti. Araziler sari renge büründü.

Dünya piyasasinda ve ülkemizde ayçiçek yaginda ortaya çikan talep dogrultusunda çiftçilere kurak araziler basta olmak üzere ayçiçegi ekimi tesvik edildi. Tarim Arazilerinin Etkinlestirilmesi Programi içerisinde Ayçiçeginin Gelistirilmesi ve Yayginlastirilmasi Projesi uygulandi. Yüzde 70’i hibe, bin 600 ton tohum dagitildi. Önceki yillarda yaklasik bin dekar olan ayçiçegi ekili olan bu yil 5 bin 400 dekara ulasti. Pazar problemi olmayan ayçiçegi Gaziantep’te bulunan yag fabrikalari tarafindan satin aliniyor. Bu yil ekili alanlarda yaklasik bin ton ay çekirdegi ve çekirdekten ise 300 ton yag bekleniyor.

Adiyaman Tarim ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Gölbasi ilçesi Çelik köyü basta olmak üzere bu yil Ayçiçeginin Gelistirilmesi ve Yayginlastirilmasi Projesi ile yaklasik 5 bin 400 dekar ayçiçegi ekimini yaptik. Birkaç yil önce bin dekar alan olan ayçiçegi yetistiriciligi bu gün 5 bin 400 dekara ulasti. Biz özellikle kurak, suyun olmadigi yerlerde ayçiçegi ekimi yaptirarak hem arazilerimiz degerlendirmek hem de özelliklede bu yil bu ürün arzinda sikintilar yasandiginda piyasaya ürün arzini da yapmis olacagiz. Çiftçilerimizin ektigi bu ürünün hiçbir sekilde pazar sorunu bulunmamaktadir. Yaklasik bin ton ayçiçegi rekoltesi bekliyoruz. Bu bin tondan da 300 tona yakin yag bekliyoruz. Çitçilerimiz bu ekinle beraber hem gelirlerini arttirmis, hem de arazilerini degerlendirmis oldular” dedi.

Çitçiler ise devletin verdigi tohum destegiyle ekili alanlarin arttigina dikkat çekerek, gelirin bu yil yüksek olacagini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile